Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do Canona 100-400 L
karczmarz
18-11-2005, 10:29
Witam,
Niebawem stanę się szczęśliwym posiadaczem Canona 100-400. Jaki filtr ochronny do niego stosować i czy w ogóle?
pozdrawiam
j.
Witam,
Niebawem stanę się szczęśliwym posiadaczem Canona 100-400. Jaki filtr ochronny do niego stosować i czy w ogóle?
Na forum było sporo o filtrach jako ochronkach na obiektywy. Jedni stosują (należę do tej grupy) inni nie, bo uważają, że od ochrony jest dekiel. Po zdarzeniu jakie miałem z jednym ze szkieł (upadł mi z wys. 1 m. na kamienną podłogę, dekiel poleciał na bok i stłukł się na szczęście tylko filtr) filtr UV mam na każdym obiektywie i odkręcam gdy chcę zastosować inny filtr.
Mam 100-400 i na stałe nakręconą na nim UV-kę HOYA SHMC Super. Jak wiesz, ta eLka to szkło za > 5 tys. Nie mam zamiaru ryzykować uszkodzenia przedniej soczewki a filtr tej klasy co wyżej nie obniża jakości fot.
Myślę, że powinieneś odpowiedzieć sobie na to pytanie na podstawie tego, w jakich warunkach będziesz używał tego obiektywu. Jeżeli robisz zdjęcia "w pośpiechu"(często zmieniasz szkła itp, jest groźba upadku obiektywu) w kurzu i i nnych niesprzyjających warunkach to taki filtr jest rozsądnym rozwiązaniem. Obiektyw jest z wysokiej półki, więc na filtrze nie ma co oszczędzać.
W innym przypadku nie jest to IMHO bardzo potrzebny wydatek.
ps. na forum jest wiele info o rodzajach filtrów i ich wpływie na zdjęcia:)
Witam,
pozdrawiam
j.
UV za 50zł (hoya, hama). Nie ma sensu kupować droższych i tak nie zauważysz różnicy.
Dobrego obiektywu przez to nie polepszysz (teoretycznie lepsze powłoki drogich filtrów), a słabego obiektywu nie ma sensu "usprawniać" takimi drogimi filtrami.
Pewnie zaraz posypią się gromy właścicieli filtrów za 200-300zł i więcej, usiłujących wytłumaczyć swój drogi wydatek.
UV za 50zł (hoya, hama). Nie ma sensu kupować droższych i tak nie zauważysz różnicy.
A jakie będą numerki dużego lotka w sobotę?
A jakie będą numerki dużego lotka w sobotę?
3, 16, 21, 34 ,41, 12
Zagraj i wygraj, lecz pamiętaj, że za marzenia się płaci. :mrgreen:
Na forum było sporo o filtrach jako ochronkach na obiektywy. Jedni stosują (należę do tej grupy) inni nie, bo uważają, że od ochrony jest dekiel...
Ja z kolei należę do tej drugiej grupy (ale nie mam L-ek :-))
Poniżej link do mojej najulubieńszej wypowiedzi w tym temacie:lol:
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto/msg/6875837043966dfa
Pozdrowienia,
Tomek
Taak szczególnie filtr canon, dobrze współgra z obiektywem canona. Najlepiej nie zakładać filtrów firm niezależnych bo się może sprzęt popsuć. To tak jak rozpuszczalnik nitro wlać do farby olejnej.
Karczmarz, Bob Atkins napisał:
"Since UV filters look clear and neutral to the naked eye, some people also use them as a protective filter which they leave on their lens at all times. Some people think this is a good idea, other question the wisdom placing a $20 filter in front of a $1000 lens and potentially affecting image quality. Both schools of thought have some valid points. It's your choice."
I tym chyba można zakończyć ten wątek.
Ja porownywalem Kinga, Hoya HMC i B+W MRC na 50 1.8 i wyraznie miedzy tymi trzema widzialem roznice.
Na eLce slynnej z ostrosci - powinna byc jeszcze bardziej zauwazalna.
Ale owszem... nie kazdy zauwazy ta roznice - tylko nie mozna tego tak odgornie zakladac i wmawiac ludziom czy cos zauwaza czy nie :roll: .
karczmarz
18-11-2005, 18:25
Po tym co przeczytałem dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie bez filtra. Może będę miał okazję potestować jakieś 2-3 filtry i wówczas sprawdzę ich wpływ na jakość obrazu.
pozdrawiam
j.
Ja porownywalem Kinga, Hoya HMC i B+W MRC na 50 1.8 i wyraznie miedzy tymi trzema widzialem roznice.
Na eLce slynnej z ostrosci - powinna byc jeszcze bardziej zauwazalna.
Ale owszem... nie kazdy zauwazy ta roznice.
Ja bym nie zauważył nawet muchy na obiektywie. :lol:
Czy ktoś z was zakłada polar do 100-400 ?