PDA

Zobacz pełną wersję : [Max13] Canon 500D - error 20

Max13
04-09-2010, 16:06
Niestety wczoraj wysiadł mój 500d – przy foceniu serią zdjęć nagle przestał pracować i wyswietlił „error 20” z poradą wyłączenia i włączenia aparatu, wymiany karty etc – oczywiście nic to nie dało i jest kompletnie zablokowany. Dzisiaj rozmawiałem z serwisem – wg nich to sprawa mechaniczna związana z zawieszeniem się lustra. Musze wysłać aparat do nich – poleci tam w poniedziałek (z powodu mojej lokalizacji w „remote area” trochę to pewnie potrwa). Stąd od nowego tygodnia pewnie zacznie się moja nowa przygoda – z powodu zainteresowań chyba raczej z 7D (50D?) niz z pełną klatką (bo na 60D trochę za długo czekania). Zawsze chciałem mieć 2 body........ :)

komarsnk
04-09-2010, 16:43
No i co w związku z tym? Nie nie chcę sie bawić w admina ale nie rozumiem co ma na celu ten wątek... :confused:

Max13
04-09-2010, 17:00
To sie wysil troche - w tytule jest "error 20" - a w tresci wyjasnienie co moze taki komunikat znaczyc w 500D - zwlaszcza, ze bywaja o to pytania.
W admina faktycznie nie musisz sie bawic.

Rufi
04-09-2010, 21:31
Wątek,jak wątek,napewno wiecej pomoże,niż zaszkodzi.Trzymam kciuki,niech szybko naprawią.

Max13
02-10-2010, 00:26
"Error 20" w moim 500D okazal sie powazna sprawa - siadla cala elektronika na plycie glownej. O kosztach naprawy nie wspomne aby sie znowu nie denerowowac.

artd4
02-10-2010, 00:47
To sie wysil troche - w tytule jest "error 20" - a w tresci wyjasnienie co moze taki komunikat znaczyc w 500D - zwlaszcza, ze bywaja o to pytania.
W admina faktycznie nie musisz sie bawic.

A możesz tak coś dodać o warunkach czy wcześniejszych objawach?
np:
Czy uruchamiałes aparat wspecyficznych warunkach remperatury, wilgotności czy drgań?
Czy wcześciej nie upuściłes go,lub czy nie pojawiały sie inne niepożądane objawy?
i jescze jedno wazne pytanie.
Czy ładowałeś oryginalny akumulator ,naładowany oryginalna ładowarką.?
I czy nie było to przy pierwszym uruchomieniu aparatu po naładowaniu ?

Max13
02-10-2010, 01:45
Aparat ladowany byl zawsze oryginalna ladowarka.
Specyfika warunkow? - nic ekstremalnego. Wysiadl mi przy foceniu ptakow, raczej wilgotny dzien (ale nie deszcz). Nie, nie stalo sie to zaraz po uruchomieniu aparatu - ale gdy analizowalem co moglo byc przyczyna to stalo sie to przy foceniu przez dluzsza chwile seriami zdjec. Zadnych wczesniejszych objawow, zadnych komunikatow bledow wczesniej.
Aparat 14 miesieczny, ok 10 000 zdjec.