PDA

Zobacz pełną wersję : canon 24 L odchylenie fokusa

blalalala
03-09-2010, 19:41
Bardzo prosze o pomoc. Znalazłem na angielskiej aukcji w dobrej cenie 24l. Po przetłumaczeniu na polski opisu, brzmi to mniej wiecej tak; "Istnieje małe dziesięciomilimetrowe odchylenie w funkcji (?) fokusa, które jednak nie wpływa na poprawne funkcjionowanie obiektywu"

Poniewaz jestem zupelnym amatorem jesli chodzi o sprawy techniczne bardzo prosze o pomoc. Czy w stałkach tą wade mozna wyregulowac np w serwisie? Czy ta wada faktycznie jest mała?

Jeszcze raz przepraszam za glupie pytanie ale dopiero jestem poczatkujacy ;)

MariuszJ
03-09-2010, 19:49
Zawsze dziwię się, jak ktoś podaje pomyłki focusa w bezwzględnych jednostkach, w oderwaniu od odległości ostrzenia.

Załóżmy (w co niestety wątpię, bo za często takie dane są podawane ot tak, spod palca), że to jest uśredniona pomyłka ostrzenia na standardzie 50 ogniskowych czyli na odległości ostrzenia 1m 20cm. Głębia ostrości na pełnej klatce i przysłonie 1.4 to -9cm +11cm. W tym momencie błędem ostrzenia rzędu 1cm bym się nie przejmował - znacznie większe dostaniesz z przekadrowywania.

blalalala
03-09-2010, 20:03
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Zastanawia mnie tylko dlaczego skoro to drobnostka sprzedajacy w ogole podaje ta informacje? Czy jest az tam uczciwy...:eek:

fil91
03-09-2010, 20:07
Wadę można wyregulować w serwisie Canona koszt ok 120zł(zakładając że przesunięcie nie powstalo w wyniku uszkodzenia mechanicznego...obiektyw upadł itd)
Inna sprawą jest współpraca z aparatem , czasami zdarza się że obiektyw wykazujący wadę ustawiania punktu ostrość( przed lub za obiektem -FF/BF) na jednym aparacie na innym będzie działał poprawnie.

arturs
03-09-2010, 20:16
Bardzo dziekuje za odpowiedz. Zastanawia mnie tylko dlaczego skoro to drobnostka sprzedajacy w ogole podaje ta informacje? Czy jest az tam uczciwy...:eek:

hmm.. dziwne, no nie ;).. jK ja sprzedawałem na forum już parę rzeczy i jak np. szkło nosiło ślady używania na osłonie np. w 400mm to pisałem że ma osłonę z rysą itp. żeby nie było.. jak ostatnio sprzedawałem inne szkiełko to było w stanie idealnym i tak też opisałem.. generalnie to powinno być normą..
pewnie szkło ma mały BF/FF i jak gość go podaje to dobrze bo znaczy że jest uczciwy a FF/BF powtarzalny czyli się da wyregulować pewnie bez problemu. nie wiem czy kupujesz w anglii czy w polsce na ebaju ale jak w angli to jest tam świetny serwis (http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html) który pewnie sobie poradzi

Bogdan56_Ch
03-09-2010, 20:17

To psychologia... jeżeli podasz usterkę to będziesz wiarygodny, co nie znaczy jednak że problem nie będzie bardziej poważny. Gdyby naprawa była opłacalna, to mógł oddać do naprawy i drożej sprzedać.

MariuszJ
03-09-2010, 20:24
Odchyły tego rzędu albo i lepsze będziesz miał przy zmianie temperatury światła w którym będzie pracował AF. Nie mówiąc już o statystycznym rozrzucie, który tak bardzo lubimy w sprzętach naszej ulubionej marki ;)

Jeżeli gość jest świadomy rzeczy o których piszę, można jego opis odczytać na dwa sposoby:

1. gość jest uczciwy i przyznaje się że nie do końca panował nad głębią ostrości w tym obiektywie, a na regulację ochoty nie miał ze względu na wcześniejsze traumatyczne przeżycia z Rye Street.
2. gość wie że z obiektywem coś nie bardzo oraz wie, że na Rye Street wyregulują mu to jak się uda, więc zabezpiecza się przed ewentualną reklamacją.

Ja jestem z tych, którzy wybierają zawsze opcję nr 1.

blalalala
03-09-2010, 20:25
Kupuje z Polski. W zasadzie jak przegladałem e-bay i polskie aukcje to wydaje mi sie, ze tam sprzet jest duzo mniej zuzyty. Mozliwe, ze przez to, ze maja wiecej kasy niestety moga sobie pozwolic na czestsze wymienianie sprzetu na nowy... niestety mi pozostaje zadowolic sie uzywka a i tak nie jest to maly wydatek ;/ co zrobic ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Ja jestem z tych, którzy wybierają zawsze opcję nr 1." Ja tez zawsze wierze w uczciwosc. Mam nadzieje nie zawiesc sie ;)

Bogdan56_Ch
04-09-2010, 12:39
Jak na początkującego to dużo ryzykujesz. Nie warto pchać się w niepewne używki i tylko dlatego że są tanie i mają magiczne L. Kase masz, myśle że to będzie jakieś 3.5 do 4 tysięcy a za to kupisz już nową porządną stałke. Przy przysłonie 1.4 każde zakłócenie optyki spowoduje spadek jakości obrazu. Nie lepiej kupić deczko ciemniejsze szkiełko, ale za to nowe i z gwarancją?

blalalala
04-09-2010, 23:55
To prosze o polecenie jakiejs stałki w cenie 4tys - ale zeby byla w miare jasna- potrzebuje do robienia zdjec w ciemnych imprezowniach...

MariuszJ
05-09-2010, 00:09
35/2 + 24-105 + 430ex