Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Maksymalny rozmiar zdjęcia z 30D

nocarz
03-09-2010, 11:23
Witam. Mam trochę być może śmieszne pytanie, ale może forumowicze wiedzą jaki jest maksymalny rozmiar zdjęć, który można osiągnąć z 30D. Czy jest to tożsame z pełną rozdzielczością osiągana prze w/w korpus i jak to ma się do rozmiaru zdjęcia w np. centymetrach?

sebcio80
03-09-2010, 11:45
możesz śmiało nawet billboard robić

berith1
03-09-2010, 15:47
Witam. Mam trochę być może śmieszne pytanie, ale może forumowicze wiedzą jaki jest maksymalny rozmiar zdjęć, który można osiągnąć z 30D. Czy jest to tożsame z pełną rozdzielczością osiągana prze w/w korpus i jak to ma się do rozmiaru zdjęcia w np. centymetrach?

Nie da się odpowiedzieć w łatwy sposób na to pytanie (nie jest ono zresztą śmieszne). Wszystko zależy od tego w jakiej rozdzielczości (ppi) będzie wydrukowane i z jakiej odległości będzie oglądane. Można zrobić billboard, można zrobić obrazek na ścianę. Ten pierwszy będzie wydrukowany ze stosunkowo niską rozdzielczością, ale do oglądania z daleka; zdjęcie na ścianie oglądane z odległości półtora metra musi być wydrukowane z wyższą rozdzielczością, a więc i w mniejszym rozmiarze (bo zabraknie pikseli).

Ja mam u siebie na ścianie zdjęcia z 30D w rozmiarze 40 x 60 cm i zapewniam, że nawet z bardzo bliska nie widać żadnych pikseli, ani czegokolwiek co przeszkadzałoby w oglądaniu.

fotna
03-09-2010, 19:01
Ja z canona G3 -4Mp po obróbce robiłem powiększenia 50x70 i też widać szczegóły i nie ma żadnej pikselizacji

nocarz
03-09-2010, 19:05
Rzeczywiście nic nie powiedziałem o rozdzielczości max. do 360 ppi. Moje pytanie wzięło się stąd, że w jednym z blogów fotografa ślubnego przeczytałem, że oddaje on również przygotowane pliki do druku w pełnej rozdzielczości czyli rozumowałem, że każdy może wyciąć z takiego pliku obraz np 60 cm x 40cm, ale jaka jest właśnie ta wartość i tego nie do końca kojarzę. Przeważnie jest tak, że przygotowuje się pliki po obróbce np. w Photoshopie (kolory, kontrast, efekty, ramki) do wymiaru np. 15x21.To na razie tyle. Dziękuję za Wasze odpowiedzi, mam nadzieję że uda się to mi zrozumieć. Nocarz:D

magart
03-09-2010, 20:45
15x21 to taki dość fajny standard albumowy. Ale spokojnie z 8Mpix można wycisnąć sporo większe rozmiary.