Zobacz pełną wersję : Monopod z Allegro
Witam,
planuje kupic sobie monopod, ma byc uzywany do tele, fotografowanie ptaszkow itd., czy taki j/n mi wystarczy czy powinienem zainwestowac w cos "ciezszego" ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71807302
W ogole jaka jest roznica w ergonomii pracy monopodow za 80 PLN i za <300PLN ? Ma to jakies znaczenie dla matora ?
Pozdrawiam
PS. W "szukaj" nie znalazlem wiec nie wywalajcie od razu tego watku.
A co wpisales i jakie opcje zaznaczyles? 8)
Uch, jak widze taka plastikowa glowice to od razu moge odpowiedziec do czego bedzie sie nadawal ten monopod.
DO KOSZA :evil:
Na allegro nie widzialem jeszcze alternatywy do tego. Ja potrzebuje do reporterki szybkozłączkę.
W ogóle monopody bez szybkozłączki to jakieś wielkie nieporozumienie :|
Macałem w sklepie monopod za 70PLN. Pocztą zamówiłem Manfrotto 680B. Różnica jest kolosalna. Sztywność nogi, wrażenie solidności. Body z Orestegorem nie robi na nim żadnego wrażenia. Ale głowiczka mogłaby być lepsza...
Monopod za 200zl bez złączki?! No ludzie ...
Witam,
planuje kupic sobie monopod, ma byc uzywany do tele, fotografowanie ptaszkow itd., czy taki j/n mi wystarczy czy powinienem zainwestowac w cos "ciezszego" ?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71807302
W ogole jaka jest roznica w ergonomii pracy monopodow za 80 PLN i za <300PLN ? Ma to jakies znaczenie dla matora ?
Pozdrawiam
http://www.milso.com.pl/
Wybierz się na Zwyciezców. Pogadaj ze sprzedawcami, powiedz im czego potrzebujesz. Doradzą Ci. Zapłacisz napewno > 80 zł ale nie wyjdziesz z szajsem ;)
Proponuję lekturę wątku z naszego forum o fajnym monopodzie (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2793).
Zdecydowanie polecam :!: , najtańszy sprzęt z tych, które mozna nazwać prawdziwym sprzętem, a nie złomem. To co podałeś w linku, to jak pisze Pazurek, nadaje się do kosza, ewentualnie do rozwieszania bielizny.
Manfrotto 679B kosztuje 166 PLN + wysylka, nie jest to jakas tragedia cenowa.
Zastanawiam sie tylko po co kupuja ludzie monopody za 400 i wiecej PLN-ow ?
Dzieki za porady.
Pozdrawiam
popieram zdanie pazurka - ale na swoim (nieststy) przykladzie... mianowicie: mialem tani statyw, Action-cos-tam-400 (chyba) i mial identycznie wygladajaca glowice z szybka zlaczka, jak na tych fotach z allegro. wiec ten moj statyw sie rozsypal :) szajz totalny - najpierw pojawily sie luzy w glowicy, potem wypadla raczka uchwytu co powoduje,ze nadaje sie do kosza... patrzylem,jak to poskladac, i choc glab nie jestem - nie umiem ....
wiec nie inwestuj w to badziewie i poczytaj we wspomnianych watkach o dobrych monopodach.
a co do szybkiej zlaczki-mialem okazje przez chwile bawic sie monopodem mxdanish-a, ktory jej nie posiadal i byl OK (i kosztowal cos ~100zl) wcale to nie przeszkadzalo, a co wiecej - jaj brak zapewnial,ze nie bedze sytuacji jak u mnie :)
Calliactis
20-11-2005, 01:15
Miałem ww. monopod - do nocnych, lub wieczornych ujęć nadaje się bez problemu. Minus taki, ze po obróceniu aparatu o 90st. do pionu pod wpływem ciężaru obiektywu całość się przesuwa, tj. obraca na złączce (kiepska guma)...
Jeśli potrzeba czegoś lekkiego i 'ekonomicznego' na szybkie wypadk w górki - polecam - nie gnie się, jest lekki, i nie szkoda go do odstraszania wilków :) (sprawdzone! :P )... a nawet w mieście można sprawdzić - jak jakiemus naprzykrzającemu się osobnikowi - siada na głowie... a głowica jest twarda... :)...
jeśli potrzeba czegoś "ekonomicznego", to proponuję zrobić tego monopoda ze starego kilka narciarskiego - jest tanie, proste i sprawdzone przez kolegę z forum. A jeśli ma to być coś normalnego i nie na pół roku, to lepiej posłuchac większości.
Kupiłem sobie podobny statyw z taką głowicą za jedyne 125PLN rok temu - użyłem go może z 10 razy, jest fatalny. Szkoda pieniędzy.
Pszczola
20-11-2005, 10:11
jeśli potrzeba czegoś "ekonomicznego", to proponuję zrobić tego monopoda ze starego kilka narciarskiego
A kijki narciarskie wystepuja w rozmiarze 180 cm?
Pszczola
20-11-2005, 10:13
Z 1 szt. czy z 2 te 180 cm da sie zrobic? ;-)
A kijki narciarskie wystepuja w rozmiarze 180 cm?
Biegowe.