Alternauta
02-09-2010, 09:36
Drodzy forumowicze.
Zostałem poproszony o zrobienie zdjęcia grupowego. Ponieważ nie robiłem jeszcze takiego zdjęcia w warunkach które zaraz opiszę – proszę o pomoc i rady dotyczące ekspozycji, itp.
Ogólne warunki.
Pomieszczenie zamknięte, sala- oświetlona żarówkami wolframowymi – około 2000 – 3000 W. Żarówki są słabe a sala spora (jakieś 15X15 m).
W pomieszczeniu znajduje się balkon (antresola) na której zamierzam ustawić statyw z aparatem Canon 7D + Tamron 17-50 F/2.8 + lampa Canon 430 EX
Liczba osób do sfotografowania – około 100
Możliwe zainstalowanie dodatkowej lampy halogenowej 500 W (taka jak na garażach się wiesza).
wysokość balkonu około 3 m.
Zdjęcie pomieszczenia
http://alternauta.wrzuta.pl/obraz/5Q0BX7Q0U2j/sala
Zdjęcie pomieszczenia zostało wykonane:
Preselekcja przysłony
Czas 1/25
Przysłona 13
ISO 4000
Ogniskowa 17
Zdjęcie zrobione w zastanych warunkach oświetleniowych – bez lampy z ręki.
moje pytania:
1. Jak ustawiłbyś ludzi
2. Jaka przysłona
3. Czy jest sens dodawania halogenu
4. Czy halogen na wprost czy może go odbić w improwizowanej parasolce
5. Jaki materiał dyfuzyjny zastosować do halogenu.
Wszelkie uwagi, komentarze i opinie bardzo mile widziane.
Bardzo zależy mi na tym by zdjęcie wyszło jak najlepsze. Drugi raz nie uda się zgromadzić tych wszystkich osób.
Dzięki z góry.
Zostałem poproszony o zrobienie zdjęcia grupowego. Ponieważ nie robiłem jeszcze takiego zdjęcia w warunkach które zaraz opiszę – proszę o pomoc i rady dotyczące ekspozycji, itp.
Ogólne warunki.
Pomieszczenie zamknięte, sala- oświetlona żarówkami wolframowymi – około 2000 – 3000 W. Żarówki są słabe a sala spora (jakieś 15X15 m).
W pomieszczeniu znajduje się balkon (antresola) na której zamierzam ustawić statyw z aparatem Canon 7D + Tamron 17-50 F/2.8 + lampa Canon 430 EX
Liczba osób do sfotografowania – około 100
Możliwe zainstalowanie dodatkowej lampy halogenowej 500 W (taka jak na garażach się wiesza).
wysokość balkonu około 3 m.
Zdjęcie pomieszczenia
http://alternauta.wrzuta.pl/obraz/5Q0BX7Q0U2j/sala
Zdjęcie pomieszczenia zostało wykonane:
Preselekcja przysłony
Czas 1/25
Przysłona 13
ISO 4000
Ogniskowa 17
Zdjęcie zrobione w zastanych warunkach oświetleniowych – bez lampy z ręki.
moje pytania:
1. Jak ustawiłbyś ludzi
2. Jaka przysłona
3. Czy jest sens dodawania halogenu
4. Czy halogen na wprost czy może go odbić w improwizowanej parasolce
5. Jaki materiał dyfuzyjny zastosować do halogenu.
Wszelkie uwagi, komentarze i opinie bardzo mile widziane.
Bardzo zależy mi na tym by zdjęcie wyszło jak najlepsze. Drugi raz nie uda się zgromadzić tych wszystkich osób.
Dzięki z góry.