Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem
Witam
Kupiłem niedawno nowy obiektyw sigmy który pod własnym ciężarem delikatnie sie wysuwa a dokładając do tego osłonę przeciw słoneczną powoli wysuwa sie cała i moje pytanie czy powinno tak być? czy lepiej zwrócić bo możliwości wymiany nie mam nie maja już ich na stanie a cena była przyzwoita
Chyba źle zamieściłem jeśli tak proszę o przeniesienie do pierwsza pomoc
Jaki jest to zoom ? nawet nie wiedząc jaki to obiektyw skłonny jestem twierdzić, że tak nie powinno być, a w dodatku w nowym obiektywie.
MariuszJ
01-09-2010, 19:28
Wysuwanie się pod własnym ciężarem w pozycji pionowej jest cechą (pewnie że negatywną) bardzo wielu zoomów, nie sądzę żeby był tu jakiś ekstra problem. Więcej, niektóre sztuki danego modelu na to mogą cierpieć, niektóre nie (wg lektury forum u Canona m.in. dotyczy to 17-55, 24-105, 18-200). N...niarze najbardziej pod tym względem skarżą się na 18-200, ten wysuwa się co niektórym nawet pod niewielkim kątem od poziomu.
Nowy obiektyw raczej nie powinien sie wysuwać - to dość częsta przypadłość używanych zoomów. Jaki to model obiektywu Sigmy ?
andrewjohn
01-09-2010, 20:14
Nie wiem, jaki masz obiektyw, jeżeli to długi zoom z ciężką przednia soczewką to pewnie może sie wysuwać. Ja tak mam np. w wysłużonym C 28-135,gdzie jest to typowe, nawet nieco graniczyłem to zjawisko oklejając wysuwający sie tubus taśmą. Ale pisze o obiektywie wysłużonym, jeżeli dzieje się to w nowiutkim obiektywie to chyba nie jest normalne. Napisz dokładnie o jaki obiektyw chodzi, może inni posiadacze będą mogli coś doradzić.
Nie wiem, jaki masz obiektyw, jeżeli to długi zoom z ciężką przednia soczewką to pewnie może sie wysuwać. Ja tak mam np. w wysłużonym C 28-135,gdzie jest to typowe, nawet nieco graniczyłem to zjawisko oklejając wysuwający sie tubus taśmą. Ale pisze o obiektywie wysłużonym, jeżeli dzieje się to w nowiutkim obiektywie to chyba nie jest normalne. Napisz dokładnie o jaki obiektyw chodzi, może inni posiadacze będą mogli coś doradzić.
ja mialem nowy obiektyw 28-135 i wysuwał sie prawie cały : )
nie przejmowałb ym się tym, wazne ze robi ostre dobre zdjęcia : )
no i napisz jaki to zoom : )
bo jezeli np. 10-20 no to rzeczywiscie moze byc cos nie tak...
tormentor
01-09-2010, 21:09
Moja Sigma 17-70/2.8-4.5 od nowosci sie wysuwala pod wlasnym ciezarem, w jej testach pisali to samo. Niektore obiektywy po prostu tak maja :)
S 70-300mm F4-5.6 DG MACRO
Wiem ze cena niska i obiektyw slaby ale coś tam kosztował ;p
Proszę o szybka odp bo do jutra mam czas na zwrot
dzięki
evangelion69
01-09-2010, 22:36
ten typ niby tak ma, pisali o tym przy okazji testów tego obiektywu na jakimś polskim portalu, ale jak jest bardzo luźno to bym chyba oddał niż miał się martwic przez cały czas
evangelion69
02-09-2010, 00:14
nagraj filmik jak to się dzieje, daj na jojuba to zobaczymy
S 70-300mm F4-5.6 DG MACRO
Wiem ze cena niska i obiektyw slaby ale coś tam kosztował ;p
Proszę o szybka odp bo do jutra mam czas na zwrot
dzięki
Mam identyczny nowy obiektyw i wcale się nie wysuwa pod ciężarem. Jeśli się da to wymień na inny.
Niestety nie maja już ich na stanie :(
zupełnie się tym nie przejmuj... w tym szkle to jest całkowicie normalne zjawisko, które poza wkurzaniem właściciela nie ma żadnego znaczenia.
Miałem kiedyś, używałem, wściekałem się i wiem co piszę.
Moja elka 24-105 f4 wysuwa się aż miło popatrzeć. A staruteńki 28-135 wysuwał się jeśli go tylko trochę pochylić. Nie przejmuj się tym wcale.
Jest to zjawisko normalne w większości tele, np tamron 17-55/2,8 ma fabrycznie zamontowany przełacznik lock aby zapobiec temu zjawisku.
Ja jednak postanowiłem oddać ;p
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
Też bym tak zrobił. Jeżeli jest to nowy obiektyw to powinien być dobrze "spasowany" czyt. bez nadmiernych luzów. Wiadomo, że w trakcie intensywnego użytkowania takowe luzy mogą powstać, ale to już inny temat. Pozdrawiam.
Dzięki za pomocI bardzo słusznie :-D.
Ja doszedłem do wniosku ze skoro teraz tak jest to co będzie później cały będzie leciał w dół? :evil: szkoda ale cóż trzeba kupić coś innego
Dziękuję jeszcze raz
Ja doszedłem do wniosku ze skoro teraz tak jest to co będzie później cały będzie leciał w dół? :evil: szkoda ale cóż trzeba kupić coś innego
Dziękuję jeszcze razDokładnie :mrgreen: a w momencie ewentualnej odsprzedarzy to chyba na zatyczki ;-).