PDA

Zobacz pełną wersję : samyang i lampa Tumax 386AFZ

zenhead666
01-09-2010, 13:11
chcialbym kupic Samyang 8mm f3.5 + lampa Tumax 386AFZ czy ktos wie jak to razem pracuje? jelsi zly watek przeniescie, jestem amatorem licze na wyrozumialsc :D dzieki i pozdrawiam

kainart
01-09-2010, 15:00
Pracuje świetnie ale ciężko jest podpiąć lampę do obiektywu, przydał by się jakiś korpus ;-)
A poważniej to jeśli dobrze rozumiem pytanie to żadna lampa nie doświetli Ci całego kadru przy 8mm

Shingo
01-09-2010, 16:02
widac idziesz po najtanszej lini oporu... samyang jest ok ale lampa... z myslą do tego obiektywu... i to jeszcze tej klasy... serce boli
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a zeby nie bylo ze na temat pisze to powiem tak, obiektyw ładnie tworzy efekt rybiego oka a lampa błyska

panmateusz
01-09-2010, 17:17
fish-eye + 430EX II = doświetlony sam środek kadru na dworzu

oskardj92
01-09-2010, 21:52
Ryba i taka lampa nie pasują do siebie.

iso
01-09-2010, 21:55
o to ja się podepnę pod temat, bo mam taki problem właśnie. nie wiecie może czy lampa ze stofenem na wprost nie pokryje całego kadru przy sammym?

zenhead666
02-09-2010, 12:03
ok. dzieki za profesjonalne odpowiedzi. troche zle zaczalem.

canon 450D i kit obiektyw. totalna amatroszczyzna i nie za duze srodki finansowe. Zaczynam zabawe poki co od fotografowania w malych klubach, malych kameralnych koncertow, malych kameralnych imprez (powiedzmy)

Jak juz wspolmnialem amator i male srodki finansowe totez i wymagan nie mam zbyt wygorowanych a wrecz niewielkich. Do lampy polecony mi zostal dyfuzor kulisty. no chyba, ze ktos z Panstwa ma lepsza propozycje w tym przedziale cenowym bede wdzieczny

pozdrawiam

oskardj92
03-09-2010, 18:07
Jak już chcesz lampe w dobrej cenie i nie tylko to kup np Nissina Di622. Zacna lampka :)

panmateusz
03-09-2010, 19:12
Jak już chcesz lampe w dobrej cenie i nie tylko to kup np Nissina Di622. Zacna lampka :)
Podpisuje się, sam fotografuję w klubach i nie wyobrażam sobie pracy z Tumaxem!

mateuszkaratysz
03-09-2010, 19:27
Fotografuje tumaxem 384AFZ w plenerach i jestem z tej lampy zadowolony stosunek ceny do jakości jest w sam raz.

To bardzo dobre rozwiązanie dla kogoś kto potrafi opanować i wykorzystać pełen manual lampy, a nie ma ciśnienia na wydawanie czterocyfrowej sumy.
Fotografuje z użyciem tumaxa -> poprawka dla uszczypliwych onanistów.

oskardj92
03-09-2010, 20:30
No dobra, ale taki Nissin Di622 nie kosztuje czterocyfrowej sumy. Za taką cenę taka liczba przewodnia to się opłaca.

panmateusz
03-09-2010, 20:52
Dokładnie, sam korzystam w klubach z 430EX II i potrafi być za słaba w specyficznych lokalach! Także wg. mnie jeżeli kolega jest zainteresowany fotografią imprezy, to taki Nissin wydaje się być najrozsądniejszym minimum.

mateuszkaratysz
04-09-2010, 07:42
"
Po zamocowaniu lampy Di622 do aparatu prawie wszystkie funkcje lampy kontrolowane są przez automatykę aparatu.
"
Nissin to "mocna" lampa, ale wciąż głupi jaś.

W klubach i tak będzie za słaba, to żaden argument.
Liczba przewodnia podawana przez producenta tych Chińskich zabawek jest znacznie zawyżona, tak w Nissinie jak wTumaxie.

oskardj92
05-09-2010, 21:48
Co Nissin za słaby do klubów ?! Chyba żartujesz.
Ja pare osiemnastek i innych imprez cyknąłem w różnych różniastych klubach i nigdy nie narzekałem na niską liczbę przewodnia. Momentami wolę Nissina niż systemową 580EX II. Jak coś nie daj Boże się stanie to tracisz np ok 450zł za Nissina, a nie np ok 1500zł za 580EX II.

panmateusz
06-09-2010, 06:25
Na przykład jak komuś poleci kubek piwa na twój sprzęt - na szczęście w moim wypadku sprzęt cudem przeżył, chociaż początkowo miał fochy i strzelał kiedy chciał :D

iso
06-09-2010, 08:36
Na przykład jak komuś poleci kubek piwa na twój sprzęt - na szczęście w moim wypadku sprzęt cudem przeżył, chociaż początkowo miał fochy i strzelał kiedy chciał :D

pijany był :-D ponawiam pytanie: czy lampa (ustawiona na 35mm) ze stofenem pokryje cały kadr 8mm strzelając na wprost?

oskardj92
06-09-2010, 18:04
Ja sądzę, że nie.

mateuszkaratysz
06-09-2010, 20:33
Skoro pozwalasz zalewać sprzęt kawą to już lepiej kup na alledrogo starego vivitara, minolte czy inną lampę z niskim napięciem stracisz 100zł A NIE 450...przecież system pozostaje ten sam - walić po suficie pełną mocą...., więc po co przepłacać.

Czym się kierujesz pisząc, że wolisz Nissina od 580EX II?
Sprzęt kupuje się żeby go używać, a nie zalaminować i postawić na półce.

Jakoś nie przekonuje mnie argument o wyższości głupiego jasia nad lampą z pełnym manualem, zwłaszcza w czasach iso 25 600.

Co Nissin za słaby do klubów ?! Chyba żartujesz.
Ja pare osiemnastek i innych imprez cyknąłem w różnych różniastych klubach i nigdy nie narzekałem na niską liczbę przewodnia... W pizzeriach z sufitem na 3,5m ?

panmateusz
06-09-2010, 20:56
Co do 8mm - według mnie też nie. Udało mi się to jedynie przy ciemnym pomieszczeniu, gdzie wszystkie ściany były białe, lampa na M 1/1. Co do posta mateuszkaratysz, okay widać że znasz klubową sytuację bardzo dobrze, także...

Także... tak, jestem idiotą bo nie byłem w stanie ochronić swojego sprzęt przed nagłym zalaniem (byłem, ale o tym nie wiem, bo specjalnie go nastawiłem, żeby sobie popił), nie odbijam światła od sufitów, gdyż tego nie da się robić (chociaż w pizzeriach na 3,5m da się) i uważam, że umiem (mimo, że nie umiem) na tyle zgrabnie korzystać z odpowiednich czasów, że 430EX II w większości wypadków jest wystarczająca. Uważam także, że Nissin jest lepszy przy tym zastosowaniu, bo jest tańszy (chociaż nie jest lepszy, bo lepiej kupić 580EX II), a za fotografię klubową w Polsce dostaje się grosze (wcale się nie dostaje groszy, dlatego trzeba kupować drogi sprzęt).

*przytoczenia w nawiasach to przyszłe odpowiedzi mateuszkaratysz. Ostrzeżenie o obrazie użytkownika przyjmę z pokorą. Dziękuję dobranoc :D

zenhead666
14-09-2010, 11:16
no to tera ja... obiektyw jest jak na moje potrzeby bardzo w porzadku, jestem mega zadowolony pomimo tego , ze nie kosztowal milion zlotych. Co do lampy to przy kitowym obiektywie rowniez daje rade jak na moje potrzeby choc poszedlem po najnizszej linii oporu :) . Z obiektywem fisheye pewne niedoswietlenie, co przy dobrym kadrowaniu i swiatlach na scenie mozna po czesci zniwelowac. Poza tym wg mnie momentami nawet z tym niedoswietleniem po bokach daje fajny efekt kiedy skupiam sie nie tym jednym konkretnym muzyku. dufozor na pewno zakupie bo pomoze. wiem wiem wiem slaby jestem i sie nie znam ale mi sie podoba i moim kolegom tez a o to chodzi zeby miec fajne pamiatki z wypraw a nie zdjecia do gazety. pozdrawiam wszystkich amatorow :D

i nie amatorow tez.....Oi!