Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Blenda w plenerze

Da__FreaK
30-08-2010, 16:54
Witam
Poki nie nastapi dzien w ktorym nabede lampe, chciabym kupic blende i tak doswietlac w plenerze. Pojawia sie pytanie: jaka kupic, duza ( jak duza ) owalna czy eliptyczna ?
Nie mialem do tej pory to czynienia z blenda, wiec ciezko mi powiedziec, okreslic z jakiej odleglosci.. powiedzmy ostre slonce, mozna takowym gazetem doswietlac ?! Wiem wiem, sprawdz po zakupie, ale przy takim natloku rodzaju i wielkosci blend ciezko powiedziec co bedzie mi potrzebne.
pozdr

sebcio80
30-08-2010, 17:02
duże blenda = cała postać
mniejsze to odpowiednio portret, popiersie itd,

pamietaj ze przy blendzie konieczny jest asystent, bez niego to nie ma nawet co probowac, no chyba ze jakies mniejsze blendy, ktore sam bedziesz trzymal w reku na jakims wysiegniku, co i tak jest malo komfortowe i wygodne

Da__FreaK
30-08-2010, 17:13
Sebcio, znaczy sie nie ma co brac za duzej blendy skoro chce tylko doswietlac cienie na twarzy ? W tym wypadku, nie ma pojecia za duzej mocy ( powierzchni ) ? ..Znaczy sie, przy wielkosci blendy okreslac musze sam co chce doswietlic... Hmm ?! do tej pory rozumialem to tak, ze kazda blenda , nie wazne jaka duza moge odpowiednio doswietlic np twarz, cala postac..
Czy w tym wypadku nie jestem skazany tylko na jedna (duza ),a dwie o roznej srednicy blendy ?Bo nie ukrywam, ze chcialbym miec jedna duza i nia moc operowac, tylko kwestia tego czy za duza powierzchnia, nie bedzie za duza aby doswietlac kawalek postaci ?

Vitez
30-08-2010, 18:14
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=9709