PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

jeff.lebowski
30-08-2010, 00:45
Witam. Na wstępie zaznaczę, że przeglądałem archiwum i czytałem wątki o podobnej tematyce. Proszę jednak o radę gdyż na dzień dzisiejszy ceny aparatów mocno się pozmieniały no i chciałbym też poznać opinię doświadczonych canonierów aby wybrać jak najlepiej biorąc pod uwagę jakie fotografie zamierzam głównie robić.

Cyfrowymi lustrzankami canona fotografuję od dwóch lat najpierw 350D później 400D i obecnie od roku 500D. Ze szkieł używałem w tym czasie Tamrona 17-50mm 2.8 a z akcesoriów lampy canona 430EX II. Zarówno Tamrona jak i lampę sprzedałem.

W między czasie ustaliłem już jaki rodzaj fotografii mnie głównie interesuje: ludzie i portrety. Dokupiłem 50mm 1.8 mk2 a niedawno wymieniłem to szkło na 50mm 1.4.

To właśnie 50mm 1.4 jest podpięte do korpusu 90% czasu kiedy robię zdjęcia jeśli już je zmieniam to raczej na tele sigmy 70-300mm APO a naprawde sporadycznie podpinam kit canona 18-55mm IS.

Głównym tematem moich zdjęć jest moja półroczna córeczka i najczęściej są to zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym. Wolę światło naturalne niż doświetlanie lampą.

Do rzeczy. Myślę, że już dojrzałem do przesiadki z serii xxxD na xxD ale teraz mam dylemat. W sumie jeśli sprzedam moje body 500D (dopiero 10cio miesięczne więc jeszcze 2 miesiące na gwarancji) za ta samą kasę mógłbym kupić używane 40D (oczywiście w dobrym lub bardzo dobrym stanie). Niby wyższa półka ale jednak model starszy.

Zaznaczę jeszcze, że tryb wideo praktycznie nie ma dla mnie znaczenia, na 500D korzystałem z niego zaledwie kilka razy, głównie chodzi mi o zdjęcia. Czytałem dużo o specyfice tych dwóch modeli i wiem co zyskuję a co muszę poświecić. Szkoda mi jedynie wyświetlacza LCD - w 40D dużo mniejsza rozdzielczość niż mam teraz. Szybszych zdjęć seryjnych też raczej nie wykorzystam gdyż okazyjnie fotografuję sport czy naturę (no chyba, że moją córkę zaliczę do kategorii: natura). Miałem w rękach aparaty serii xxD i przyznam, że lepiej leżą mi w ręce. Większa waga nie ma dla mnie znaczenia i to, że bede musiał wymienić karte SD na CF to też nie problem. Wiem, że 40D ma lepszy wizjer i autofokus (tylko ten wyświetlacz LCD :( )

Czy w moim przypadku warto dokonać takiej zmiany czy aby w pełni być zadowolonym dołożyć jednak do 50D? (Zaznaczę, że wolałbym nie dopłacać). No i jeszcze biorąc pod uwagę fakt, że canon już ma gotowy do sprzedaży model 60D, czy kupując teraz 40D nie będę za bardzo do tyłu czy może poczekać do świąt kiedy być może ogłoszą jakąś promocję cashback a do tego ceny 50D również może stanieją skoro w sprzedaży będzie już 60D?

Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomniałem dodać, że zdjęcia będą głównie do użytku w komputerze / internecie i nie planuję drukować wielkich formatów więc mam nadzieję, że nie odczuję różnicy pomiędzy 15mpix w 500D a 10mpix w 40D. Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości i podobno tańszymi szkłami lepiej wychodzą zdjęcia na 40D (tonalność itd).

Cluer
30-08-2010, 07:46
a odkąd to wyświetlacz robi zdjęcia :))

a na serio:
30D/40D/50D to inna klasa
to INNA BUDOWA.
przesiadłem się na 40D z 400 tylko ze względu na ergonomię. Drugie kółko nastaw zmienia sposób robienia zdjęć. Zmiana parametrów ekspozycji czy iso to rzeczy które możesz robić nie odrywając oka od wizjera.
To też format sRAW Ostatnio coraz bardziej go lubię. Do pstryków na własny uzytek ewentualnie do galeri internetowej gdzie są kadrowane do 800px super sprawa...

moja rada:
jesli 500D jest jeszcze na gwarancji to ostatni gwizdek, zeby sprzedać i niewiele stracić - za samo słowo GWARANCJA w opisie aukcji dostaniesz lepszą cenę:)
Puść go na allegro i dołóż do 50D

czy może poczekać do świąt
na święta wbrew pozorom sprzęt drożeje przynajmniej w PL :( na promocje to moga liczyć klienci najwyzej IXUSÓW. Jeżeli coś stanieje to 60D na który może Canon zrobi jakąś promocję.

Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości
a ja czytałęm (chyba nawet w tym samym miejscu - w komentarzach) że tak to tłumaczą sobie ludzie zapinajacy do 50D jakieś badziewie, które trzeba przymykac do f8.
Ludzie zawsze znajdą sobie wytłumaczenie dlaczego ich zdjęcia są kiepskie i prawie nigdy nie jest to wina ich umiejętności :twisted:
ta matryca po prostu bardziej szumi od poprzedników :(
40D to NAPRAWDĘ DOBRY aparat. Nie zachwalam go bo nigdy nikomu nie polecam kupowania używek. To jak z samochodami - jak znasz właściciela bierz w ciemno. używanego lustra bym się bał. Ale ja jestem dziwny... :oops:

10 Mpx to wydruk A4 w prawie idealnie 300dpi więc każdy lab powie Ci, ze OK :mrgreen:

Bolek02
30-08-2010, 09:15
Jeżeli możliwości finansowe pozwalają to jak najbardziej 50D. Ten model już raczej dużo nie stanieje, bo 60D to teraz inna półka jakby niższa. Płacisz nieco więcej niż za 40D ale dostajesz wzamian nowszą konstrukcję i jednak kilka ulepszeń. Jeśli zakup ma być na parę lat to zdecydowanie polecam 50D :) Wcale do niego nie potrzeba szkieł klasy L - ja na codzień używam C85/1,8 i Tamrona 17-50/2,8 i jestem zadowolony.:lol:

glasseye
30-08-2010, 09:46
kup 50D. Ma:
- lepszy LCD od 40D
- lepszy AF od 40D (wszystkie punkty krzyżowe)
- lepsze użyteczne ISO od 40D (3200 naprawdę akceptowalne)
- mikroregulację AF (czego 40D nie ma i 60D też już nie ma)

jeff.lebowski
30-08-2010, 14:20
a ja czytałęm (chyba nawet w tym samym miejscu - w komentarzach) że tak to tłumaczą sobie ludzie zapinajacy do 50D jakieś badziewie, które trzeba przymykac do f8.
Ludzie zawsze znajdą sobie wytłumaczenie dlaczego ich zdjęcia są kiepskie i prawie nigdy nie jest to wina ich umiejętności :twisted:
ta matryca po prostu bardziej szumi od poprzedników :(

Dzięki za Twoją opinię. Sam piszesz, że jednak matryca na 50D bardziej szumi od poprzedników a ja większość zdjęć robię na przesłonie 1.4 do 2.8 i podwyższonym ISO więc czy przy tych ustawieniach zdjęcia na matrycy 40D będą miały mniej szumów niż na matrycy 50D?

Inna sprawa to Auto ISO. W 500D auto mam w zakresie 100-1600 tak samo by było w 50D, 40D ma auto w zakresie 100-800 z możliwością ręcznej zmiany na 1600 lub 3200. Może mi trochę brakować tego auto 1600. ISO przeważnie mam ustawione na AUTO.

Wyżej niż 1600 nie używam. Na 500D to już są spore szumy. Zastanawiam się czy na 40D lub 50D te wyższe wartości ISO (1600 i 3200) są użyteczne?

kup 50D. Ma:
- lepszy LCD od 40D
- lepsze użyteczne ISO od 40D (3200 naprawdę akceptowalne)
- mikroregulację AF (czego 40D nie ma i 60D też już nie ma)

- co do LCD to bez dwóch zdań - to moja największa obawa - miałem wcześniej 400D i wiem jak ocenia się zdjęcie na LCD z 230k pixeli a porównanie tego z LCD z 920k pixeli

- czy autofokus rzeczywiście jest inny w 40D i 50D?
z prówniania na optyczne.pl wynika, że 40D również ma autofokus krzyżowy ?

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=755&add1=526&add2=756

- o ISO pisałem wcześniej jeśli w 50D 3200 jest akceptowalne a w 40D na 3200 widać szumy to duży plus dla 50D

- o mikroregulacji AF również czytałem, niektórzy piszą, że to zbędny bajer inni, że super sprawa aby z poziomu puszki wyeliminować FF/BF - myślę, że może być użyteczne w moim przypadku

Dzięki za Twoją opinię.

iso
30-08-2010, 14:30
jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa. chyba że już masz to cofam zarzuty :D bo może się okazać że ta zmiana nie przyniesie nic po za wygodą. a 500d z gripem trzyma się świetnie. (tylko bierz oryginał! :P )

glasseye
30-08-2010, 14:39
- co do LCD to bez dwóch zdań - to moja największa obawa - miałem wcześniej 400D i wiem jak ocenia się zdjęcie na LCD z 230k pixeli a porównanie tego z LCD z 920k pixeli

- czy autofokus rzeczywiście jest inny w 40D i 50D?
z prówniania na optyczne.pl wynika, że 40D również ma autofokus krzyżowy ?

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=755&add1=526&add2=756

- o ISO pisałem wcześniej jeśli w 50D 3200 jest akceptowalne a w 40D na 3200 widać szumy to duży plus dla 50D

- o mikroregulacji AF również czytałem, niektórzy piszą, że to zbędny bajer inni, że super sprawa aby z poziomu puszki wyeliminować FF/BF - myślę, że może być użyteczne w moim przypadku

Dzięki za Twoją opinię.

1. Jeżeli chodzi o ISO w 50D to porównywałem z 40D - jest lepiej. Oczywiście na 3200 jakieś szumy widać, ale są one w miarę łagodne no i łatwe do usunięcia. Jakby tego było mało, to możliwe jest ustawienie 4 poziomów redukcji szumów w body

2. 40D ma krzyżowy tylko centralny punkt AF, 50D - wszystkie 9

Bolek02
30-08-2010, 15:44
jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa. chyba że już masz to cofam zarzuty :D bo może się okazać że ta zmiana nie przyniesie nic po za wygodą. a 500d z gripem trzyma się świetnie. (tylko bierz oryginał! :P )

Jaki grip ma związek z wymianą body serii xxxD na xxD ?? :confused:
Przecież Jemu chodzi o funkcjonalność body i lepsze parametry a nie poprawę w uchwycie. Co zaś sie tyczy gripa to ta wskazówka jest raczej dla Ciebie, bo sam kupiłes jakiś badziew zamiast oryginału :mrgreen: i teraz masz problem.
Kłania sie zasada "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje "...

glasseye
30-08-2010, 15:49
1. Jeżeli chodzi o ISO w 50D to porównywałem z 40D - jest lepiej. Oczywiście na 3200 jakieś szumy widać, ale są one w miarę łagodne no i łatwe do usunięcia. Jakby tego było mało, to możliwe jest ustawienie 4 poziomów redukcji szumów w body

cholera, chociaż wcale teraz nie jestem pewien, czy 40D też przypadkiem nie ma wszystkich krzyżowych...

drfidel
30-08-2010, 15:49

40D ma wszystkie krzyżowe. Nie wprowadzaj w błąd.

glasseye
30-08-2010, 15:52
przeczytałeś mojego posta wyżej?

jeff.lebowski
30-08-2010, 16:30
jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa.

Gripa (oryginalnego) mialem podpietego do 350D i 400D, jednak tak jak pisze Bolek02 nie o to mi obecnie chodzi. Trzymalem w ręce body serii xxD i wolę jego ergonomię niż serii xxxD z gripem.

Seria xxD to jednak wyższa półka i w sumie na pewno się przesiądę. Rozważam tylko czy warto dopłacać do 50D czy 40D w zupełności mi wystarczy.

iso
30-08-2010, 16:43
jasne jasne, rozumiem. w takim razie nie ma pytania :) a co do zamienników to i tak gripa nie kupiłbym oryginalnego :D

Cluer
30-08-2010, 17:19
co do szumów to szumy są po to, zeby odszumiać :)
RAW prosto z puszki (http://www.sendspace.pl/file/21a2501c25cbb020fac50b0)

i próbka z 40D zmniejszona do rozmiaru akceptowalnego na forum:
f=1.8 t=1/50s ISO=3200

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/2185/iso3200.jpg)

morał: albo mamy plecak jasnych stałek + niskoszumne 5D, albo nalezy pogodzić się z myślą ze zdjęć powyżej iso 1250 nie drukuje się i nie pokazuje w pełnym rozmiarze.

PS. Do AUTOISO bym się nie przyznawał :? to mi zalatuje kompaktem.
Power Users use full manual.
i tak właśnie umieściłem PIERWSZE zdjęcie na CB
już nie będę mógł robić za fotografa gawędziarza co się tylko wymądrza :(

tylko nie bić, ze nogi ucięte ! Panna taplała się w rzeczce sekundę wcześniej - nie było czasu, żeby kombinować..

punky
30-08-2010, 18:34
cholera, chociaż wcale teraz nie jestem pewien, czy 40D też przypadkiem nie ma wszystkich krzyżowych...

40D i 50D mają taki sam moduł AF - wszystkie krzyżowe.

Poprzednik czyli 30D miał tylko centralny krzyżowy - nie wprowadzaj zamętu.

(

tylko nie bić, ze nogi ucięte !
nieostre :mrgreen:

glasseye
30-08-2010, 18:50
Punky, napisałem, że nie jestem pewien, tak?
Za to NIE NAPISAŁEM tego, co mi imputowałeś w swoim ostatnim poście. Nie wprowadzaj zamętu :mrgreen:
A zdjęcie poruszone

Bolek02
30-08-2010, 19:53
jasne jasne, rozumiem. w takim razie nie ma pytania :) a co do zamienników to i tak gripa nie kupiłbym oryginalnego :D

Nie kompromituj się już człowieku - innym radzisz a sam piszesz bzdury. Męcz się z zamiennikiem tylko nie opowiadaj potem, że nie działa:confused:

Gripa (oryginalnego) mialem podpietego do 350D i 400D, jednak tak jak pisze Bolek02 nie o to mi obecnie chodzi. Trzymalem w ręce body serii xxD i wolę jego ergonomię niż serii xxxD z gripem.

Seria xxD to jednak wyższa półka i w sumie na pewno się przesiądę. Rozważam tylko czy warto dopłacać do 50D czy 40D w zupełności mi wystarczy.

Ja uważam, że warto dorzucić te parę złotych na zakup 50D, bo IMHO jest i nowszy i trochę lepiej wyposażony. Szumami bym się tak bardzo nie przejmował, bo pozbędziesz sie ich w obróbce, a używalne ISO i tak bedzie lepsze w 50D.

jeff.lebowski
30-08-2010, 20:40
Ja uważam, że warto dorzucić te parę złotych na zakup 50D, bo IMHO jest i nowszy i trochę lepiej wyposażony. Szumami bym się tak bardzo nie przejmował, bo pozbędziesz sie ich w obróbce, a używalne ISO i tak bedzie lepsze w 50D.

Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.

iso
30-08-2010, 20:40
Bolku drogi, innym polecam bo naciąłem się na zamienniku, i chce im tego zaoszczędzić. Mam za swoje, ale ja sam (me myself osobiście) nie kupiłbym oryginału bo grip nie jest dla mnie koniecznością, tylko fajnym gadżetem, a 5 stów za kawał plastiku jakoś mi się nie widzi :)

glasseye
30-08-2010, 20:44
Na początku byłem nastawiony raczej na 40D ale czytając coraz więcej zaczynam się skłaniać jednak w stronę 50D. W photoshopie jestem początkujący. Możesz polecić jakiś dobry tutorial do odszumiania? I jeszcze czy duża różnica jest w szumach pomiędzy plikiem zapisanym w RAW a jpg? Tak jak pisałem często robię zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym na iso 1600. Póki co to jednak raczej w photoshopie koryguje jpg'i z RAWami kilka razy tylko eksperymentowałem.

RAW szumi bardziej, bo nie implementuje żadnych ustawień aparatu, takich jak redukcja szumów, wyostrzenie, nasycenie, kontrast itd. Bardzo dobry algorytm do odszumiania ma Lightroom 3. W zasadzie wystarczy przesunąć dwa suwaki żeby ładnie odszumić fotkę. IMO foty z 50D na iso 1600 jeżeli w ogóle, to wymagają naprawdę minimalnego odszumiania

mikee
30-08-2010, 21:39
ja ostatnio sie przesiadlem z 450D na 50D i uwazam, ze bylo warto. przy obecnych cenach 50D to zal byloby nie kupic jednego z ostatnich egzemplarzy. jesli autor ma sprzedac 550D i nawet doplacic, to i tak warto. a przeciez mozna wyrwac uzywana puszke 50D. nie mialem w rekach 550D, ale 450D przy 50D wypada fatalnie. 450D nie radzil sobie z naslonecznieniem, musialem zawsze odejmowac 1/3 E. I zawsze mialem problem czy zdjecie wyjdzie za ciemnie czy odpowiednie, tego problemu nie mam na 50D.

michael_key
30-08-2010, 21:57
Ja miałem podobny epizod z przesiadką. Zaczynając od 450D i po krótkim obcowaniu z 40D w końcu kupiłem 50D. Sam korpus troszkę lepiej wg mnie zrobiony od 40D w kwestii detalu jakim jest guma na gripie: lepiej się trzyma ponieważ bardziej klejąca do dłonie. Sam plastik ma inną fakturę (nie poler tylko jak w Nikonach strukturka :-D).
Wszyscy mówią, że LCD nie robi zdjęć. Fakt, ale ten z 40D to masakra. To był m.in. argument za zmianą na 50-tkę. Nie żałuję. To body zostanie ze mną na dłużej (nie mogę się przekonać do FF ;-)). Z APS-C to najlepszy wybór.

grsi
31-08-2010, 07:53
w 40D dużo mniejsza rozdzielczość niż mam teraz.

nie planuję drukować wielkich formatów więc mam nadzieję, że nie odczuję różnicy pomiędzy 15mpix w 500D a 10mpix w 40D. Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości i podobno tańszymi szkłami lepiej wychodzą zdjęcia na 40D (tonalność itd).[/QUOTE]

------------------------------------------------------------------------
powiem tak nawet najlepsze szkła zaissa dają 70% możliwości przy 15 mpix przy takich rozmiarach matrycy i dodatkowo dostajesz szumy gratis a na pewno odczujesz lepszą dynamikę w 40D

Bolek02
31-08-2010, 08:21

Ja też polecam Lightroom do odszumiania, bo jest w miarę prosty i daje dobre efekty. Co się tyczy obróbki formatów to zdecydowanie bardziej do tego nadają sie RAW-y. Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada. Ja do tej pory na 50D nie miałem problemów z szumami, ale z reguły nie robię zdjęć w zupełnej ciemnicy;-)

glasseye
31-08-2010, 09:03
Ja też polecam Lightroom do odszumiania, bo jest w miarę prosty i daje dobre efekty. Co się tyczy obróbki formatów to zdecydowanie bardziej do tego nadają sie RAW-y. Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada. Ja do tej pory na 50D nie miałem problemów z szumami, ale z reguły nie robię zdjęć w zupełnej ciemnicy;-)

Ja robię koncertówki i też nie miałem problemów z szumami. Po presiadce z 400D jest po prostu bosko! :mgreen:

Cluer
31-08-2010, 09:23
. Ustawisz sobie na początek w opcjach aparatu RAW + JPEG i zobaczysz co Ci bardziej odpowiada.

tylko uwaga:
RAW mam w sobie "zaszytą" miniaturkę jpg i niektóre programy wyświetlając rawa tak naprawdę pokazuję zmodfikowanego jpg :D

jeff.lebowski
31-08-2010, 09:25
Ciekawe zdanie padło w podsumowaniu testu Canona 50D na dpreview.com

"We're by no means saying the 50Ds image quality is bad but it's simply not significantly better than the ten megapixel 40D. In some areas such as dynamic range and high ISO performance it's actually worse..."

Więc jeśli nie widać różnicy czy warto przepłacać?

dziobolek
31-08-2010, 09:58
Ciekawe zdanie padło w podsumowaniu testu Canona 50D na dpreview.com

"We're by no means saying the 50Ds image quality is bad but it's simply not significantly better than the ten megapixel 40D. In some areas such as dynamic range and high ISO performance it's actually worse..."

Więc jeśli nie widać różnicy czy warto przepłacać?

Warto, nie warto... te pytania wracają jak bumerang, no i jak zwykle są dwa obozy.
Posiadacze 40D będą twierdzić że nie warto, posiadacze 50D będą cię gorąco namawiać ;-)

Ja kupiłem 50D dla m.in.
-mikroregulacji
-wyższego użytecznego ISO

Poza tym jest jeszcze kilka innych różnic, ale... ja wiem że warto dołożyć 8)

Pozdrówka!

jeff.lebowski
31-08-2010, 16:02
Ja kupiłem 50D dla m.in.
-mikroregulacji
-wyższego użytecznego ISO

Jak w praktyce działa mikroregulacja?

Podpinam szkło, robię zdjęcie focus test chart i jeśli są odchylenia od punktu centralnego ręcznie wklepuje w body plus lub minus a następnie robię ponownie zdjęcie focus test chart i porównuję czy już focus trafia idealnie w środek?

Czy po podpięciu szkła body w sobie tylko znany cudowny sposób potrafi ocenić czy szkło potrzebuje korekcji a następnie samo to robi dla każdego szkła?

Może głupie pytanie ale z góry dzięki za odpowiedź. :) Przynajmniej nie będę się musiał wstydzić całe życie :oops: a co najmniej do czasu podjęcia decyzji o zakupie 40D lub 50D...

Gimli
31-08-2010, 16:22
Jak w praktyce działa mikroregulacja?

Podpinam szkło, robię zdjęcie focus test chart i jeśli są odchylenia od punktu centralnego ręcznie wklepuje w body plus lub minus a następnie robię ponownie zdjęcie focus test chart i porównuję czy już focus trafia idealnie w środek?

Dokładnie tak jak napisałeś. W aparacie można zapisać do 20 ustawień dla obiektywów.

jeff.lebowski
31-08-2010, 17:47
Dokładnie tak jak napisałeś. W aparacie można zapisać do 20 ustawień dla obiektywów.

Czy jeśli już wprowadzę w aparacie ustawienia do powiedzmy 3 szkieł to przy zmianie obiektywu aparat sam rozpoznaje jakie szkło zostało podpięte i automatycznie zastosuje korekcje autofokusa czy muszę pamiętać o tym aby wejść w opcje i ręcznie wybrać wcześniej zapisane ustawienie dla szkła?

Handelson
31-08-2010, 17:52
Czy jeśli już wprowadzę w aparacie ustawienia do powiedzmy 3 szkieł to przy zmianie obiektywu aparat sam rozpoznaje jakie szkło zostało podpięte i automatycznie zastosuje korekcje autofokusa czy muszę pamiętać o tym aby wejść w opcje i ręcznie wybrać wcześniej zapisane ustawienie dla szkła?

Tak. Aparat rozpoznaje podpięte obiektywy. Przynajmniej te systemowe. Innych od dawna nie mam ;)

mikee
31-08-2010, 19:18
Tak. Aparat rozpoznaje podpięte obiektywy. Przynajmniej te systemowe. Innych od dawna nie mam ;)
Nie-systemowe rowniez rozpoznaje.

jeff.lebowski
31-08-2010, 19:32
Wracając jeszcze raz do szumów. Wydaje mi się, że ciągle mam z tym problem. Poniżej zamieszczam zdjęcie zrobione dzisiaj. Canon 500D, C50mm 1.4, f1.4, 1/60sek, ISO 320, +1/3EV, źródło światła z tyłu. Kombinowałem w photoshopie i tylko tyle udało mi się wyciągnąć ale wydaje mi się że na warunki w jakich było robione i na jasność szkła powinno być lepiej. Czy aby było ostrzej musiałbym domknąć przysłonę do powiedzmy 2,8 albo doświetlić lampą? Jak to widzicie? Wszelkie uwagi mile widziane.

źródło (http://i852.photobucket.com/albums/ab83/grooby_uk/IMG_4305.jpg)

glasseye
31-08-2010, 19:44
jak na moje oko, to przede wszystkim ostrość poszła na rączkę zamiast na twarz, no i widziałbym to jednak bardziej kontrastowo
poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie

jeff.lebowski
31-08-2010, 20:29
poza tym ten szum - iso 320 w 500D tak szumi? czy może wyciągałeś ekspozycję w PS? spróbuj ściągnąć wersję testową lightrooma 3 ze strony adobe i sprawdź odszumianie - naprawdę działa rewelacyjnie

Miałem już zainstalowany Lightroom 2 a potem testowałem 3 ale jakoś nie przypadł mi do gustu i chyba wole PS. Ale skoro piszesz, że łatwiej kontrolować szumy to chyba spróbuję jeszcze raz.

Nie wiem czy ten szum na ISO 320 to wina puszki czy moich umiejętności obchodzenia się z nią i ze światłem? :confused:

W sumie to zdjęcie to chyba nie najlepszy przykład. Tak jak piszesz trzeba zacząć od tego, że jest nie ostre i słabe światło do tego w ustawieniach podniosłem ekspozycję +1/3. W PS podkręciłem jasność i kontrast plus poruszałem jeszcze innymi suwaczkami. Jestem początkujący i wciąż eksperymentuję. Dla porównania niżej oryginalny obraz z aparatu jpg zmniejszyłem jedynie wielkość.

źródło (http://i852.photobucket.com/albums/ab83/grooby_uk/IMG_4305-1.jpg)

A tu inne zdjęcie zrobione kilka miesięcy temu jeszcze z 50mm 1.8 podpiętym do 500D. f1.8, 1/60sek, ISO 500. Chyba lepsze światło i szumy raczej mniej zauważalne. Generalnie z tego zdjęcia jestem dosyć zadowolony.

źródło (http://i852.photobucket.com/albums/ab83/grooby_uk/Milena-BabyasArt.jpg)

glasseye
01-09-2010, 01:00
Tak na szybko:

źródło (http://img340.imageshack.us/img340/7025/img430512.jpg)

Mistrzostwo świata to może nie jest, ale wybacz, właśnie z koncertu Acid Drinkers wróciłem ;)
generalnie, polecam robić w RAW. Naprawdę o niebo więcej można wyciągnąć w obróbce

Kwazar
01-09-2010, 21:34
zdecydowanie widzę przewagę 50d na 40d, posiadam obydwa. 50d ma lepszą matrycę.

Bushi
01-09-2010, 22:00
Walczę od roku z 50D i to świetny aparat.

Na pewno warto go kupić zamiast 40D chociażby ze względu na świetny wyświetlacz - 920 tyś na prawdę pomaga przy wstępnym przeglądaniu i selekcji zdjęć.

Ma Live View ale nie używam bo nie po to kupiłem lustrzankę, żeby jak amator przez LCD robić.

Przemek_PC
02-09-2010, 09:23
Ma Live View ale nie używam bo nie po to kupiłem lustrzankę, żeby jak amator przez LCD robić.

Nie wiedziałem, że nieużywanie LV robi z fotografa profesjonalistę. Jakimś kompaktowym kompleksem z Twojej wypowiedzi zalatuje. Kiedyś był tzw. kompleks Malucha a określało się tym styl jazdy osób które przesiadły się z Fiata 126p na lepszy samochód a objawiało się to tym, że po mieście gnali 100km/h, ruszali z piskiem opon, hamowali też z piskiem no i nieodłączny "zimny łokieć" :)

glasseye
02-09-2010, 09:34
Nie wiedziałem, że nieużywanie LV robi z fotografa profesjonalistę. Jakimś kompaktowym kompleksem z Twojej wypowiedzi zalatuje. Kiedyś był tzw. kompleks Malucha a określało się tym styl jazdy osób które przesiadły się z Fiata 126p na lepszy samochód a objawiało się to tym, że po mieście gnali 100km/h, ruszali z piskiem opon, hamowali też z piskiem no i nieodłączny "zimny łokieć" :)

wniosłeś coś tym do dyskusji?

Bushi
02-09-2010, 12:12

Dlaczego przekręcasz moją wypowiedź?!
Nie napisałem, że nie używanie LCD robi ze mnie profi tylko, że według mnie używanie LCD jako głównego "źródła" kadrowania zalatuje amatorszczyzną.
Zresztą każdy ma jakieś zboczenia :)

Przemek_PC
02-09-2010, 14:30
Dzięki LV, nie mając statywu zrobiłem dużo fajnych zdjęć nocnych. Postawiłem aparat na murku i dzięki LV mogłem skadrować ujęcie jak i ustawić ostrość. Murek był na tyle szeroki że aparat musiał stać na krawędzi i nie było szansy spojrzeć w wizjer. Bez LV musiałbym kadrować i ostrzyc na czuja. Było jeszcze kilka sytuacji kiedy LV się przydało (zdjęcie ponad głowami tłumu itp.)

jeff.lebowski
02-09-2010, 20:43
zdecydowanie widzę przewagę 50d na 40d, posiadam obydwa. 50d ma lepszą matrycę.

Czy matryca w 50D jest dokładnie taka sama jak w 500D. Czy lepiej radzi sobie z szumami? Procesor jest przecież taki sam?

Walczę od roku z 50D i to świetny aparat.

Na pewno warto go kupić zamiast 40D chociażby ze względu na świetny wyświetlacz - 920 tyś na prawdę pomaga przy wstępnym przeglądaniu i selekcji zdjęć.

Co do tego nie mam wątpliwości. Mam ten wyświetlacz w 500D i wiem jaka to wygoda w porównaniu do wyświetlacza 230k. Dlatego chyba jednak dopłacę te parę groszy i wybiorę 50D.

Dziękuję wszystkim za wiele cennych uwag. :)

glasseye
02-09-2010, 21:11
Czy matryca jest dokładnie taka sama, to nie wiem. Ale oprócz matrycy i procka, za jakość obrazu odpowiada też software aparatu. a ten, podejrzewam, różni się od tego z 500D

jotes25
02-09-2010, 21:40
Krąży opinia, że 50d daje nieco gorszy obrazek niż 500d.

Chuck
02-09-2010, 21:46
To tak jak by napisać że krąży opinia że 550d ma lepszy AF niż 7d.
GŁUPOTA

Bolek02
03-09-2010, 17:42

Na szczęście to nie jest prawda :confused:
Matryca w 50D i 500D nie jest taka sama - ilość pikseli tylko podobna.
Niektóre źródła podają że matryca do 500D jest oparta na tej samej konstrukcji bazowej co 50D lecz nieco zmieniona.

axk
05-09-2010, 09:11
kup 50D. Ma:
...
...

Tak się akurat składa że w przypadku 40D wszystkie punkty AF są krzyżowe (pracują w dwóch płaszczyznach).

jeff.lebowski
01-10-2010, 07:11
Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem 50D. Jestem naprawde zadowolony. Canon 500D przy 50D wyglada jak plastikowa zabawka dla dzieci. Super ergonomia i waga, szybszy dostep do wielu opcji no i o wiele milszy dla ucha klik migawki. Taki bardziej pro, nie taki piskliwy. Ciesze sie, ze posluchalem waszych rad i zdecydowalem sie dolozyc zamiast wymieniac na 40D. Z mikroregulacja jeszcze nie eksperymentowalem ale nawet bez tego moj canon 50mm 1.4 spisuje sie rewelacyjnie. Moze w jakosci zdjec nie widac jakiegos zdecydowanego skoku w porownianiu do 500D ale komfort uzytkowania to juz inna bajka. Smialo polecam kazdemu kto rozwaza upgrade z serii xxxD. Dzieki jeszcze raz za wasze uwagi i rady. :-)

korben
01-10-2010, 09:07
Witam wszystkick,jesli mowa o szumy to wydaję mi się że 50-tka radzi sobie całkiem dobrze:), w przeciwieństwie do 40d ma 4-stopnie odszumiania,
A jak Cię przeraża te 15MPX!!,to zawsze możesz robić na sRAW-ie,było sporo o tym na forum, sam używałem nie raz:-D

jeff.lebowski
01-10-2010, 09:27
A jak Cię przeraża te 15MPX!!,to zawsze możesz robić na sRAW-ie,było sporo o tym na forum, sam używałem nie raz:-D

Na sRAWie mniej szumi? Więc będę ekspermentował. ;-)

Na 500D miałem często problem z szumami. Zdjęcia najczęściej robię w pomieszczeniach przy świetle zastanym. Forumowicze polecali LightRoom do odszumiania ale mi jakoś ciągle wygodniej edytować zdjęcia w PS.

korben
07-10-2010, 10:41
Na sRAWie mniej szumi? Więc będę ekspermentował. ;-)

Na 500D miałem często problem z szumami. Zdjęcia najczęściej robię w pomieszczeniach przy świetle zastanym. Forumowicze polecali LightRoom do odszumiania ale mi jakoś ciągle wygodniej edytować zdjęcia w PS.

Dobrze koledzy Ci radzą:)co do LR ale w szczególności 3, która wprowadziła nowe algorytmy odszumiania lumin. i kolorowego,program to kwestia przyzwyczajenia,każdy robi w tym w czym jest dobry:)
P.S dużo eksperymentowałem ze zdjęciami raw sraw,poziomy odszuminia etc
są zauważalne różnice:)

dziobolek
07-10-2010, 11:24
Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem 50D.... ... Dzieki jeszcze raz za wasze uwagi i rady. :-)

Nie ma za co, no i gratulacje.

Pozdrówka!

Bolek02
08-10-2010, 18:39
Od dwoch tygodni jestem szczesliwym posiadaczem 50D. Jestem naprawde zadowolony. Canon 500D przy 50D wyglada jak plastikowa zabawka dla dzieci. Super ergonomia i waga, szybszy dostep do wielu opcji no i o wiele milszy dla ucha klik migawki. Taki bardziej pro, nie taki piskliwy. Ciesze sie, ze posluchalem waszych rad i zdecydowalem sie dolozyc zamiast wymieniac na 40D. Z mikroregulacja jeszcze nie eksperymentowalem ale nawet bez tego moj canon 50mm 1.4 spisuje sie rewelacyjnie. Moze w jakosci zdjec nie widac jakiegos zdecydowanego skoku w porownianiu do 500D ale komfort uzytkowania to juz inna bajka. Smialo polecam kazdemu kto rozwaza upgrade z serii xxxD. Dzieki jeszcze raz za wasze uwagi i rady. :-)

Gratuluję zakupu porządnego sprzętu - czasem wystarczy pomacać, żeby się przekonać jaka jest różnica pomiędzy xxxD i xxD :mrgreen:

lomiarz.wroc
16-08-2012, 13:06
A możecie mi podpowiedzieć czy grip z 40 pasuje do 50 bo chyba wymiary są takie same?

Łomi

gumik
16-08-2012, 13:34
A możecie mi podpowiedzieć czy grip z 40 pasuje do 50 bo chyba wymiary są takie same?

Łomi

Pasuje.
Canon BG-E2N pasuje do 20D, 30D, 40D i 50D