Zobacz pełną wersję : Fotografia zwierząt i Canon 450D + 18-55 IS
Witam,
przeglądnęłam kilka tematów, ale nie znalazłam odpowiedzi, więc założyłam nowy wątek.
Otóż obecnie focę zwykłą cyfrówką, Olympusem, ale już niedługo chce sobie sprawić lustrzankę. Mój budżet to niecałe 2.000 (chociaż jak będzie trzeba, to pełne też jakoś wyduszę).
Potrzebuje sprzętu do fotografi zwierząt, głownie psów (chociaż to chyba dużego znaczenia nie ma), i głównie w ruchu.
Szczerze mówiąc nie wiem co jeszcze napisać, nic nie przychodzi mi do głowy :oops: Oczywiście najważniejsze pytanie, czy będzie się do tego nadawał Canon EOS 450D + kit 18-55 IS (widziałam głównie takie "zestawy"). A jeśli nie, co w takim razie dla mnie polecacie :)
Pozdrawiam.
400D tak, ale do takiej fotografii o której piszesz będziesz potrzebowała dłuższego obiektywu - czegoś w rodzaju 55-200, 70-200 itp...
to dziwne pytanie, bo ja moge ci powiedziec ze bedziesz potrzebował wszystkiego, tele jak bedzisz daleko, szeroko jak bedziesz bliskono i w sumie portretówki jak bedziesz bisko ale bedziesz chcial GO wyciągnać... troche dziwi mnie to pytanie bo to poprostu wszystko zalezy od tego gdzie bedziesz robic zdjecia, czy to bedzie hala czy to będzie podwórko, to rzutuje na tym czy bedzie trzeba kupic szkła 2.8 czy mozesz wziać coś ciemnego bo i tak duzo swiatła jest na podwórku , mozna tka w nieskonczonosc, kup podstawowy zestaw i zobacz czego ci brakuje,
Aparat będzie się świetnie nadawał lecz kit bym zamienił na Canon 55-250 is wtedy będziesz na pewno zadowolony
Powodzenia :)
Paviarotti
29-08-2010, 20:09
Z 18-55 za wiele nie nawojujesz. Tak jak piszą - 55-250 i już coś można działać. Lepszy sprzęt chyba by zbytnio nadwyrężył budżet.
slonkaap
30-08-2010, 09:38
Hej koledzy,na poczatku postu jest wyraz-przegladnelam- wiec to pisze dziewczyna a nie chlop.Pozdrowko
Shingo - dla mnie to pytanie nie jest dziwne, ponieważ nie jestem ekspertem w fotografii i akurat tego nie wiedziałam i dlatego zapytałam.
Krzychu, Sea Man, Paviarotti, dziękuję, w takim razie będę polować na 55-250 :)
No i oczywiście, jestem dziewczyną :lol:
Do piesków bardziej się nada 55-250 (kosztuje koło 1000PLN).
Krótkiego kita 18-55 IS zawsze zdążysz sobie dokupić (z resztą kosztuje nieduże pieniądze a dostępny jest - wielu od niego zaczyna i po kupnie czegoś lepszego są skłonni oddać okazyjnie).
W przypadku dziury budżetowej możesz wymienić body z 450d na 1000d. Trochę gorzej wykonany ale zdjęcia robi.
gadget_zary
30-08-2010, 10:05
Ew. zamiast 55-250 możesz poszukać 70-300 IS.
Z tym że cena za używkę jest trochę większa niż za nowy 55-250
trothlik
30-08-2010, 10:10
Aparat będzie się świetnie nadawał lecz kit bym zamienił na Canon 55-250 is wtedy będziesz na pewno zadowolony
Powodzenia :)
A z mojego punktu widzenia sprawa wygląda tak:
weź zestaw z KITem i do tego 55-250.
KITem złapiesz psa z bliska, poza tym kit pozwoli ci wyczuć czy faktycznie potrzebujesz takie szkło czy możne jeszcze szersze. Poza tym cena kita jest niska wiec chyba warto poeksperymentować.
Co do 55-250. Sam mam to szkło i jestem zadowolony. Nie powala jasnością ale z drugiej strony to obiektyw na plenery wiec nie powinno być problemów.
Dziękuję wszystkim.
Szczerze mówiąc bardzo podoba mi się rozwiązanie trothlika. Tylko teraz pytanie, ile taki zestaw będzie kosztować (body, kit i 55-250) - nowy?
gadget_zary, niestety trochę kasy dają mi rodzice i o używkach nie ma mowy...
Ja zostałbym przy 450D i kupił z kitem 18-55IS, bo wtedy za kita płaci się śmieszne pieniądze, a sprzedać zawsze można, bo to dobry obiektyw. Dodatkowo kupiłbym polecanego canona 55-250IS, nowy w granicach ok.1000 zł , natomiast używany można kupić już od ok. 600 zł, sam niedawno kupiłem 2 letni za 650 zł i jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu.
gadget_zary
30-08-2010, 10:25
Kilche skoro tak to zostaje ci póki co tylko opcja jak podali pozostali:
450d + 18-55 IS + 55-250 IS.
Tak czy siak ja bym przemyślał temat używek bo nieraz można kupić szkła/puszki jeszcze na gwarancji a z ceną o wiele niższą niż w sklepie. A patrząc na twój budżet to mogłoby być całkiem niezłe rozwiązanie (450d + 18-55 za ok 1400-1500 + 55-250 za jakieś 700 - i niewiele ponad twój budżet)
Witam,
przeglądnęłam kilka tematów, ale nie znalazłam odpowiedzi, więc założyłam nowy wątek.
A zgodnie z 3. Punktem Regulaminu powinnaś się dopisać do któregoś z wątków a nie zakładać nowy :roll: .