PDA

Zobacz pełną wersję : jak wywołać rawa?

evs
29-08-2010, 17:22
Witam i przepraszam jeśli odpowiedź na to pytanie mogę znaleźć gdzie indziej, ale szukałam w innych topicach i nie znalazłam.

Dotąd robiłam zdjęcia w jpgach a obrabiałam w Adobe Photoshop CS4. Ale podobno RAWy sie lepiej obrabia, to jest po ich obrobieniu są lepsze efekty, wiec zrobiłam serie w RAWach, ściągnęłam je na komputer i teraz nie wiem jak je otworzyć. W Photoshopie przy próbie otworzenia wyskakuje komunikat "Nie można wykonać polecenia ponieważ to nie jest prawidłowy typ dokumentu". Rozszerzenie RAWów to ".CR2"

Jak otworzyć takie RAWy? i czy różni się czymś obróbka takich RAWów od obrabiania JPGów??

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

berith1
29-08-2010, 17:30
#68 - Wołanie RAWów - podstawy czyli szkółka:
http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

Krzychu
29-08-2010, 18:04
Witam i przepraszam jeśli odpowiedź na to pytanie mogę znaleźć gdzie indziej, ale szukałam w innych topicach i nie znalazłam.

Dotąd robiłam zdjęcia w jpgach a obrabiałam w Adobe Photoshop CS4. Ale podobno RAWy sie lepiej obrabia, to jest po ich obrobieniu są lepsze efekty, wiec zrobiłam serie w RAWach, ściągnęłam je na komputer i teraz nie wiem jak je otworzyć. W Photoshopie przy próbie otworzenia wyskakuje komunikat "Nie można wykonać polecenia ponieważ to nie jest prawidłowy typ dokumentu". Rozszerzenie RAWów to ".CR2"

Jak otworzyć takie RAWy? i czy różni się czymś obróbka takich RAWów od obrabiania JPGów??

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Zupdatować Adobe Camera Raw do najnowszej wersji - jak PS nie kradziony, to zrobi to sam...

glasseye
30-08-2010, 11:20
oddaj do labu 8)

Mellan
30-08-2010, 11:32
[...]Jak otworzyć takie RAWy? i czy różni się czymś obróbka takich RAWów od obrabiania JPGów??[...]

Najprościej to zrobić za pomocą DPP zawartego na płytce Eos Utility, którą dostałaś w pudełku z aparatem.

Obróbka różni się tym, że możesz dokonać wielu pożytecznych ustawień po zrobieniu zdjęcia, najważniejsze to korekta temperatury barwowej zdjęcia, zachowując, lub nawet poprawiając jakość wynikowego jpeg.
Oczywiście, trzeba się trochę naumieć. :)

glasseye
30-08-2010, 11:40
czy różni się czymś obróbka takich RAWów od obrabiania JPGów??

Zasadniczo. JPG to gotowe zdjęcie, w tym przypadku można mówić o jego "obróbce". RAW to "cyfrowy negatyw", nie jest to gotowy obraz - w tym przypadku trafniejszym określeniem jest "wywołanie". Różnica między pracą na RAW, a JPG jest mniej więcej taka jak różnica pomiędzy przygotowaniem sosu po bolońsku z pomidorów, a z proszku ;)

najeli
30-08-2010, 11:53
Różnica między pracą na RAW, a JPG jest mniej więcej taka jak różnica pomiędzy przygotowaniem sosu po bolońsku z pomidorów, a z proszku ;)
Nawet nie z proszku, a podgrzaniem takiego ze słoika ;-)

grsi
30-08-2010, 12:09
musisz zainstalować Adobe Camera Raw do twojego photoshopa jak to napisał Krzychu i będzie ok

Saapcio
30-08-2010, 19:16
Witam serdecznie.

To tak na szybko.
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3554
Niech zaprzyjaźniona (obeznana) dusza zapoda Ci to co trzeba aby CR2 na CS4 poszły.

Ale za Mellanem:
"Najprościej to zrobić za pomocą DPP" - płytka z programem i instrukcją w pudełku po Canonie.

Do poduszki wspomniane wyżej:
http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

Pozdrawiam i powodzenia.