Zobacz pełną wersję : 7d -wbudowana lampa sie nie podnosi.HELP!
Na codzien używam z 7d lampy speedlite 580 EX II ale wczoraj potrzebowałem użyc lampy wbudowanej do wyzwolenia zewnetrznych lamp i niestety okazało sie ze lampa sie nie podnosi a w menu "nastawy lampy wbudowanej" wyświetla się info: "Nie można wyświetlic tego menu.Podłączona zewnętrzna lampa błyskowa".
Oczywiście lampa zewnętrzna nie jest podłączona.
Wyjmowanie baterii,wpinanie i wypinanie zewnętrznej lampy jak i "gmeranie" blaszkami przy sankach nie pomogły.
Proszę o radę,pomoc gdyż nie uśmiecha mi się oddawanie body do serwisu bo wiązałoby się to ze strata sprzetu na jakiś czas.
HYM@wp.eu
Bogdan56_Ch
29-08-2010, 14:58
Zresetuj ustawienia apartu i zobacz co będzie. Myślę ze w menu aparatu masz zablokowaną wbudowaną lampę.
Niestety nie pomogło.
Zastanawiam sie nad jakimś serwisem w Warszawie ale nad takiem w którym zrobiliby mi to od "reki" gdyz pracuje tym sprzetem i nie chce go zostawiac na "pare dni" bo to oznaczaloby ze nie bede mial czym robic.
Mysle ze problem tkwi w sankach i tej "czujce" podpietej lampy zewnetrzej ale ni cholery nie wiem jak to rozkminic ani jak ta czujka wyglada i gdzie ona w tych sankach siedzi.
;-(
HYM,
Zadzwoń na Żytnią. Jeśli to drobiazg, to zrobią Ci to od ręki. Mi kiedyś jakąś pierdółkę zrobili od ręki. I to bez umawiania się. Jak się umówisz, to nie powinno być problemu.
wysłałem do nich maila z pytaniem a jutro rano zadzwonie.
Nadal jednak szukam jakiegos sposobu aby samemu to rozkminic ;-)
a widzisz ten bolec co powinien być pod prawą (chyba) blaszką? czy utknął?
Tak,jest pod prawą blaszka bolec i chyba o ile sie nie myle plastikowy...Utkął.
Jest jakis sprawdzony sposób na wyciągnięcie go i nie urwanie? ;-)
Jest jakis sprawdzony sposób na wyciągnięcie go i nie urwanie? ;-)
walnąć o parapet :twisted:
było kilka razy, np. tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=67533
problem w tym ze blaszka nie dociska bolca a ten dran nadal tam siedzi.
no i nie masz żadnego parapetu w okolicy?? ;-)
Pół ćwierci kropli WD-40 (na szpilce) i poczekać, potem (też szpilką) rozruszać.
liczyłem na coś bardziej mądrego... ;-)
Wydawało mi sie że akurat na tym forum są ludzie którzy mają cos do powiedzenia ;-)
Nadal potrzebuje pomocy...
Może da się jakoś zdjąc blaszkę ze stopki i "wyciągnąc" ten sondo-bolec?
Jeśli nie to...serwis :-(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a ze szpilka i wd-40 to moze byc dobry pomysł...
Rano spróbuje.
Jesli to nie pomoze to ruszam do serwisu po poludniu :-(
Jeśli ktoś szuka w Warszawie dobrego serwisu to polecam ten na ul.Solec.
Chłopaki odeszli z Canon'a i prowadza swój serwis...
Naprawe wykonali "od ręki"-czekałem może z 30 minut a poza naprawą przeciścili to i owo :-)