PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampą 430 EX

sylwek1234
28-08-2010, 22:56
Witam.

Ostatnio zakupiłem lampę 430 EX i używam jej z Canonem 40D. Problem jest taki, że lampa nie zmienia automatycznie ogniskowej i muszę to wykonywać ręcznie. Wchodząc w menu aparatu w "nastawy C.Fn lampy zewn." pojawia się komunikat, "nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy", natomiast wchodząc w "nastawy lampy zewn." możliwa jest zmiana tylko 2 z 5 ustawień, tj korekta ekspozycji, oraz E-TTL II.
Być może nie potrafię wejść w te ustawienia, jednak wydaje mi się że próbowałem już wszystkiego. Z tego co wiem to ta lampa powinna być w pełni kompatybilna z 40D, jednak chyba nie do końca tak jest.
Proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam.

AmatorKrak
29-08-2010, 00:27
Lampa powinna działać w ETTL i sama zmieniać ogniskową, czasem problem rozwiązuje wyczyszczenie styków. Body xxD mają bardziej rozbudowane parametry sterowania lampą i niektóre funkcje zostaną "odblokowane" po podpięciu 580EX. Niestety model 430 ich nie ma dostępnych do strerowania z poziomu aparatu np. błysk na 2 kurtyne można włączyc tylko na lampie jak również tryb szybkich czasów migawki. A wspomniana kompatybilność to właśnie obsługa ETTL II

marecky
29-08-2010, 01:04
Witam.

Ostatnio zakupiłem lampę 430 EX i używam jej z Canonem 40D. Problem jest taki, że lampa nie zmienia automatycznie ogniskowej i muszę to wykonywać ręcznie. Wchodząc w menu aparatu w "nastawy C.Fn lampy zewn." pojawia się komunikat, "nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy", natomiast wchodząc w "nastawy lampy zewn." możliwa jest zmiana tylko 2 z 5 ustawień, tj korekta ekspozycji, oraz E-TTL II.
Być może nie potrafię wejść w te ustawienia, jednak wydaje mi się że próbowałem już wszystkiego. Z tego co wiem to ta lampa powinna być w pełni kompatybilna z 40D, jednak chyba nie do końca tak jest.

Pozdrawiam.

Komunikat "nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy" jest normalnym objawem zarówno przy 430 EX jak i 580 EX. Pełne sterowanie z body masz w lampach wersji II.
Zoom nie działa bo musisz go włączyć w ustawieniach lampy : C.Fn -03 ustaw na 0.

axk
29-08-2010, 09:34
Zoom nie działa bo musisz go włączyć w ustawieniach lampy : C.Fn -03 ustaw na 0.

Należy także pamiętać o tym, że funkcja automatycznego zoom'u działa tylko kiedy głowica ustawiona jest pod kątem 90 stopni.

sylwek1234
29-08-2010, 12:54
no i faktycznie działa :) Nie wiem tylko dlaczego takie informacje nie są napisane w instrukcji obsługi.
A teraz troszkę inna sprawa, a mianowicie lampę tą zasilam aku eneigizerami 2700 i nie wiem dlaczego ale robię na nich max 200 zdjęć przy czym jak włożę zwykłe baterie to robię 400 i o wiele szybciej lampa się ładuje. Być może ustawienia na których robię zdjęcia, są nie odpowiednie.

Dzięki za pomoc

axk
29-08-2010, 17:42
...lampę tą zasilam aku eneigizerami 2700 i nie wiem dlaczego ale robię na nich max 200 zdjęć

To chyba najgorsze z "markowych" akumulatorów dostępnych na rynku. Zastosowanie akumulatorów Sanyo Eneloop powinno rozwiązać problem.

iAdam
31-08-2010, 22:15
jako iż mój problem dotyczy 430 EX II pozwolę się podłączyć:
Przy pracy "na oparach akumulatorów lampy" miałem przypadek iż puszka (550D) na pojedynczym trybie zrobiła mi ...podwójne zdjęcie (zapis także x2)
Zjawisko wystąpiło incydentalnie, ale na wszelkie wypadek przywróciłem ustawienia fabryczne.
Czy ktoś z kolegów miał podobne przypadki?

Nozanu
01-09-2010, 07:10
Witam.

Pozdrawiam.

Problem taki pojawia się gdy body nie rozpoznaje obiektywu. Spotkałem się z tym w przypadku 40D z zumem Tamrona i lampą Sigmy.
Po zamianie tamrona na sigmę lampa pracowała bez problemu.
40D + tamron+ 580EXII również współpracują
Na 450D te problemy znikły i wszystkie obiektywy i lampy jakie podpinałem współpracują.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Witam.

Pozdrawiam.

Problem taki pojawia się gdy body nie rozpoznaje obiektywu. Spotkałem się z tym w przypadku 40D z zumem Tamrona i lampą Sigmy.
Po zamianie tamrona na sigmę lampa pracowała bez problemu.
40D + tamron+ 580EXII również współpracują
Na 450D te problemy znikły i wszystkie obiektywy i lampy jakie podpinałem współpracują.

preinwher
01-10-2011, 12:11
Moja 430-tka "zaszalała" Nie mogę uruchomić trybu synchronizacji z krótkimi czasami. Czasami się udaje ale na krótko i lampa przechodzi do pełnej mocy w manualu albo do ttl.
Przeczyściłem styki ale nie pomogło. Miał ktoś podobne problemy?

nilhi
03-10-2011, 20:11
..a ja ostatnio miałam taką sytuację:
rzeczona lampa w tandemie z drugą identyczną, obydwie ustawione w trybie manualnym na 1/16 mocy, wyzwalane Knightem z body 5dMk2 ni stąd ni zowąd walnęła pełną mocą. 3 razy na ok. 200-300 zdjęć.
Problem lampy, Knighta czy body? Wiele razy stosowałam to rozwiązanie i pierwszy raz takie cuda.

MC_
03-10-2011, 20:13
Takie coś może się zdarzyć i raczej to zasługa rycerza. 1-2% to bardzo mało :-)

nilhi
03-10-2011, 20:15
Może i mało, ale od 2 lat nie zdarzyło mi sie cos takiego, a tu parę razy..
Besides - niestety jeden z tych przepałów nastąpił w bardzo strategicznym momencie :roll:

MC_
03-10-2011, 20:16
Cóż mogę powiedzieć - ja nigdy nie miałem takiego przypadku, ale wiem z lektury internetu, że jest to możliwe.
Może dla pewności przeczyść styki?

nilhi
03-10-2011, 20:19
Się przetarło. Się wymieniło też baterie i się zobaczy, czy poskutkowało. Ogólnie problem nie jest duży, ale a nóż-widelec ktoś tak miał...
Pal sześć jeszcze te 430, ale jeśli to knight to następnym razem może mi równie dobrze na podobnej zasadzie zafundować pełen błysk Bowensów 500, a to by już zabolało...