PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy

robsonikus
16-11-2005, 17:38
Witam wiele juz o tym zostalo napisane na forum,ale mam jeszcze jedno pytanie.Wielu z Was pisze ze czysci matryce gruszka z apteki.....gdzies wyczytalem ze ktos czyscil matryce igla ze strzykawka i tym zestawem dmuchal na matryce.Czy ktos uzywal tego sposobu?
Pozdrawiam

Pszczola
16-11-2005, 17:42
A nie lepiej to pytanie podczepic pod istniejacy juz watek?

pazurek
16-11-2005, 17:54
ze strzykawka

:-o ale to takie ekstremalne czyszczenie chyba. co mu niby miala dawac ta igla? przeciez juz w gumowej gruszce powietrze wylatuje przez maly otwor i powinno byc pod odpowiednim cisnieniem. zreszta gruszka latwiej "operowac" :)

KMV10
16-11-2005, 19:23
A igła czasami odlatuje ze strzykawki w kierunku celu ;)

ARF-FOTO
16-11-2005, 23:08
a ja czyszcze za pomoca odkurzacza - wysysam powietrze z "komory" matrycy - naprawde działa jak zmiotka

DoMiNiQuE
16-11-2005, 23:10
a ja czyszcze za pomoca odkurzacza - wysysam powietrze z "komory" matrycy - naprawde działa jak zmiotka

gratuluje pomyslu :mrgreen: juz jednemu migawke wessalo ;)

mcdenko
16-11-2005, 23:13
Hehe ciekawe komu! :))

DoMiNiQuE
16-11-2005, 23:20
Hehe ciekawe komu! :))

o wilku mowa :) :mrgreen:

Zielony
17-11-2005, 15:52

niezły hardcore ! w starych odkurzaczach można było przepiąć węża i zamiast zasysać dmuchało tym syfem ze środka..
oby tobie nikt takiego numeru z przepięciem węża nie zrobił....

Zielony
17-11-2005, 15:54
dodam, że nie warto czyścić matrycy strzykawką...
za mało luftu tam w środku jest...
zainwestuj w gruszkę maxi rozmiar (ok. 14zł) i po sprawie...
wygodniej się ją obsługuję a pozatym będzie Ci złużyć na lata...
kto wie, może na starość nawet w 'innym' celu ;)

piast9
17-11-2005, 19:12
Niejaki Janko Muzykant z prfc zmajstrował sobie urządzenie z pompowanego rozpylacza do psikania na kwiatki i wężyka i jakiejś dyszki na jego końcu. Oczywiście wody nie leje do środka tylko pompuje i ma wydajną i wygodną psikawkę ze sprężonym powietrzem, która nad powietrzem w sprayu ma wyraźną przewagę, mianowicie nie rzygnie niczym ze środka.

ARF-FOTO
18-11-2005, 20:02
migawki nie zassie bo jest otwarta, no przy używaniu odkurzacza trzeba jeszcze odsłonić dodatkowy otworek w rurze i najlepiej mieć sprzęt z regulacją siły ssania
zasysanie ma pewna przewagę nad wdmuchiwaniem powietrza - dmuchając rozpylamy ponownie syf z matrycy po aparacie, a odkurzacz zassie syf do swego środka, do sprężonego powietrza podchodził bym z dystansem ponieważ czasami zimna ciecz popryska troche po matrycy i kłopot ( na marginesie odkurzacz dobrze nadaje się do wysysania syfu z wnętrza obiektywu oczywiście stosowany z umiarem - musimy pamiętać że musimy mieć wlot i wylot bo inaczej troche elementów może pourywać albo zassać )

Kubaman
18-11-2005, 23:37
to ciekawe, ale jednak koledze niestety wciągnęło tę migawkę, i nie jest to żaden żart tylko fakt, więc lepiej nie dawaj takich porad.

Zielony
19-11-2005, 00:00
migawki nie zassie bo jest otwarta, ...

no to świetnie..
myślę, że za wiele osób nie skorzysta i nie będzie dublowało twojego pomysłu...
za wielkie ryzyko, my mamy swoje gruchy, Ty masz odkurzacz - EOT

to ciekawe, ale jednak koledze niestety wciągnęło tę migawkę, i nie jest to żaden żart tylko fakt, więc lepiej nie dawaj takich porad

za niedługo będzie: a drugiemu koledze też wciągnęło...

a wtedy będzie jeden wielki BIG LOL, o taki :lol:

Kubaman
19-11-2005, 09:25
marcingreen, byle tylko jemu, to nie będę się specjalnie martwił. Gorzej z tymi co skorzystają z takiej porady :confused:

mcdenko
19-11-2005, 14:44
Zadnego Odkurzacza!!! Wierzcie mi! Ja to robilem naprawde delikatnie. Oczywiscie z daleka i w rurze uchylony "lufcik" Chwila nieuwagi i... Dalej juz wiecie :)

ARF-FOTO
21-11-2005, 19:51
no to chyba że macie odkurzacze przemysłowe - każdy czyści jak mu pasuje

Zielony
21-11-2005, 19:55
no to chyba że macie odkurzacze przemysłowe - każdy czyści jak mu pasuje

B R A W O !

E O T

mruczek
22-11-2005, 00:48
Po co czyścić matryce i wnetrze? Jeszcze niechcacy gruszka wpadnie wam do środka i narobicie sobie smrodu. Podobno skuteczny jest stary kawałek grzebiebnia. Potrzeć go o ubranie aby sie naelektryzował i wsadzić do komory. Zgodnie z prawami fizyki pyłki powinny przeskoczyć na kawałek grzebienia...
Tak mnie uczyli w szkole...

red_hose
22-11-2005, 12:05
Chłopcy - chyba wam sie nudzi!!!! Po co czyścić matryce??
Mnie natomiast uczyli w szkole troszke inaczej (moze prawa fizyki troszke sie od tego czasu zmieniły,ale zaraz fizyke mam dalej na politechnice), ale takie zabawki jak odkurzacz czy naelektryzowany grzebień mogą wyindukować napięcie, które wyśle waszą "cyfre do BOZI". Do miejsca wiecznej szcześliwości niesprawnych cfrówek.
Pozdrawiam - człek spod znaku Minolty

DoMiNiQuE
22-11-2005, 12:13
Po co czyścić matryce?? matryce czysci sie tylko po to aby byla czysta ...nie z nudow.

takie zabawki jak odkurzacz czy naelektryzowany grzebień mogą wyindukować napięcie
o tym nie pomyslalem, musze sobie zainstalowac grzebien zamiast dynama w rowerze. :mrgreen: przeciez wszyscy tutaj odradzaja zabawy z odkurzaczem (no prawie wszyscy) a o metodzie z grzebieniem tu chyba jeszcze nikt nie slyszal :shock:

które wyśle waszą "cyfre do BOZI" yyy, do kogo? :twisted:

witamy na forum :)

Zielony
22-11-2005, 12:28
długo macie aparaty panowie myrczek i red_horse???
rok, dłużej??? aha

wieć jak już wyjmiecie je z kartoników i z tego woreczka co dał producent i jak już wreszcie zaczniecie robić zdjęcia to się okaże że mając nawet jeden obiektyw (tzn ze nie zmieniacie go czesto) można sie dorobić paprochów na matyrycy widocznych już na f8.

sic! :twisted:

DoMiNiQuE
22-11-2005, 12:51
długo macie aparaty panowie myrczek i red_horse???

co oni moga wiedziec o czyszczeniu matrycy ...oni analogowi sa :lol:
;)

red_hose
22-11-2005, 13:59
No,no widze, ze z kolegi marcingreen jest niezły czyścioszek (przynajmniej tak mu sie wydaje), mam wiele podziwu dla ludzi obklejających wyswietlach folia lub mocujacych jakies dziwaczne ochronne "dziwadło". Skoro przyjacielu wymieniles już w swoim podpisie wszystko co masz w szafie tzn: 15kart pamięci, filtr UV, 3 baterie (jedna wyładowana), 5 skarpetek, pary przybrudzonych majtek itd. proponuje jeszcze dopisać gruszkę maxi rozmiar (ok. 14zł):twisted:
Skoro posiadanie 20D czyni z Ciebie takiego mądrale, to juz się boje :roll: co będzie jak kupisz sobie 1D Mark II:cry: :cry:
Pozdrawiam cię Misiu:lol:

DoMiNiQuE
22-11-2005, 14:03
red_hose, zarejestrowales sie tu tylko po to aby pisac prowokacyjne prosty? trzeba przyznac, ze start masz nienajlepszy.

red_hose
22-11-2005, 14:25
Chwileczke, chwileczke jeśli sobie dobrze przypominam to nie ja zacząłem pisac niemiłe posty tylko niejaki marcingreen, musisz sam przyznać mi w tym momencie racje!
Zarejestrowałem sie w celu powiększenia swojej wiedzy i w miare możliwości dzielic się moją.
Nie należe do ludzi, którzy które największą przyjemność w życiu odnajdują w przykopywaniu innym, będąc samemu przeświadczonymi, że ich Punkt Widzenia jest jedynie słuszny.

sorki za mój wcześniejszy post, trzeba wybaczać ludziom .

Zielony
22-11-2005, 14:48
szkoda gadać :lol:

PS. Bój się BOGA! 1Dx już niedługo...:twisted:

red_hose
22-11-2005, 14:50
Mam jeszcze jedno pytanie, czy to że mam dopiero kilka postów a nie kilkaset to odrazu nazywasz mnie prowokatorem??? Wielkie dzięki za to, bardzo miło się poczułem! Cyfre mam jakieś 2 tygodnie a z analogiem nie ma takich problemów jak w tytule.
Więc powiedz mi prosze czemu masz pretensje tylko do mnie a nie tez do marcingreen

Dzięki za odpowiedź

DoMiNiQuE
22-11-2005, 14:57
Mam jeszcze jedno pytanie, czy to że mam dopiero kilka postów a nie kilkaset to odrazu nazywasz mnie prowokatorem??? Rozumiem, ze to pytanie skierowanie jest do mnie ;)
A co mozna powiedziec o czlowieku, ktory zarejestrowal sie, nawet sie nie przywital (jakies tam zasadu kultury obowiazuja, nawet w internecie) napisal dwa posty, w dodatku zaczepne ...co daje 100% postow prowokacyjnych ;) hmm?

Więc powiedz mi prosze czemu masz pretensje tylko do mnie a nie tez do marcingreen Marcin, przepros Pana ;)

red_hose
22-11-2005, 14:58
marcingree powiedz mi czym sie zajmujesz skoro kupujesz sprzet za "kilkanascie tysiączków" . Ja nie dysponuje takim potencjałem a z moją skromną hybrydą raczej nie będe miał problemów z kurzem na matrycy. Chyba!!??

mxdanish
22-11-2005, 15:00
red_horse myślę że powinieneś troszkę przystopować (mówię jako osoba trzecia przyglądająca się "rozmowie")
Jak sam już napisałeś masz cyfrę 2 tyg. więc paprochy na matrycy i tym podobne 'problemy' związane ze zwykłym jej użytkowaniem są jeszcze przed Tobą niestety ;)
Poza tym na CB jest kilku powiedzmy starszych użytkowników, którzy tylko czekają na rozpętanie jakiegoś flame'a więc ostrożnie... :mrgreen:

mxdanish
22-11-2005, 15:01
']Marcin, przepros Pana ;)
:lol::lol::lol::lol:

red_hose
22-11-2005, 15:07
No to chyba rozwialiśmy nasze poczatkowe nieporozumienia 8)
Wielkie SORKI, że nie dokonałem rytuału przywitania, ale "troszku" gubie się w zawiłosciach forum i nie chcialem wskoczyc gdzieś z przysłowiowym "dzień dobry" niczym swinka w pomidory.:roll:

Dokonam Przywitania teraz
Witam wszytskich,a miłym paniom przesyłam niewinne buzi:grin:

mxdanish
22-11-2005, 15:10
Witam :mrgreen: i życzę jak najmniej paprochów ;)

Zielony
22-11-2005, 15:11
Więc powiedz mi prosze czemu masz pretensje tylko do mnie a nie tez do marcingreen

1. Bo nie przeczytałeś zasad korzystania z FORUM. I na początek zadajesz głupie pytania :twisted:

2. Jak można zadać pytanie w stylu:
Chłopcy - chyba wam sie nudzi!!!! Po co czyścić matryce?? w 20stym poście któregoś już wątku z kolei o czyszczeniu, pyłkach na matrycy???

Zarejestrowałem sie w celu powiększenia swojej wiedzy i w miare możliwości dzielic się moją.

3. Skoro tak, to na początek zainteresuj się regulaminem i naucz się korzystania z opcji SZUKAJ !!! :twisted:

lekcja nr.1: >>> http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf

i nie udowodnisz, że nie mam racji...

oto, co pokazało SERCZ:

> http://canon-board.info/showthread.php?t=6859&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=4335&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=246&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=1507&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=4929&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=4413&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=3943&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=3013&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=2724&highlight=czyszczenie
> http://canon-board.info/showthread.php?t=3138&highlight=czyszczenie

Dzięki za odpowiedź

proszę bardzo, :twisted:

Zielony
22-11-2005, 15:12
']
Marcin, przepros Pana ;)

zapomnij...

DoMiNiQuE
22-11-2005, 15:13
łeee, flejma nie bedzie :mrgreen:
no dobra, EOT panowie bo widzialem w poblizu jakiegos moderatora ;)

Zielony
22-11-2005, 15:16
marcingree powiedz mi czym sie zajmujesz skoro kupujesz sprzet za "kilkanascie tysiączków" . Ja nie dysponuje takim potencjałem a z moją skromną hybrydą ...

Co to ma do rzeczy??!!

Byś czytał forum to byś wiedział, że od stopek innych użytkowników należy sie delikutaśnie mówiąc odp**walić ...

dżizzz.... :twisted:

Zielony
22-11-2005, 15:17
...i nie chcialem wskoczyc gdzieś z przysłowiowym "dzień dobry" niczym swinka w pomidory.:roll:

nie chciałeś, ale udało się...

mxdanish
22-11-2005, 15:19
zapomnij...
Wrogie nastawienie wobec użytkownika minolty :mrgreen: :mrgreen:

Co to ma do rzeczy??!!

Byś czytał forum to byś wiedział, że od stopek innych użytkowników należy sie delikutaśnie mówiąc odp**walić ...

dżizzz....
Zielony spokojnie bo Ci nerwy puszczą i ręce będą się trzęsły...
A wtedy żadna fota nie wyjdzie :)

Zielony
22-11-2005, 15:23
Wrogie nastawienie wobec użytkownika minolty :mrgreen: :mrgreen:

a gdzie tam...
zgodnie z zasadą: 'jak nie zrobisz ze mnie wroga, mogłbym być Twoim najlepszym przyjacielem'

Zielony spokojnie bo Ci nerwy puszczą i ręce będą się trzęsły...
A wtedy żadna fota nie wyjdzie :)

dżizzz, no właśnie...puściły...
obrabiam foty i cały tablet mi się teleboce...

PS. Przykro mi bardzo...:cry: ;)

E O T

mxdanish
22-11-2005, 15:26
Chyba Cię poważnie wzięło bo w cytowaniu się mylisz :lol::lol::lol:;)

Zielony
22-11-2005, 15:33
Chyba Cię poważnie wzięło bo w cytowaniu się mylisz :lol::lol::lol:;)

nieaktualne ;) znalazłem byka...

red_hose
22-11-2005, 15:33
Słuchaj kolego, skoro ja się pohamowałem to Ty tez powinieneś!! Bardzo jestem ciekaw co teraz sadzą postronni obserwatorzy, czy dalej ja prowokuje???

mxdanish
22-11-2005, 15:34
Z mojej strony EOT
Już tu nie zaglądam :P

Zielony
22-11-2005, 15:37
Słuchaj kolego, skoro ja się pohamowałem to Ty tez powinieneś!! Bardzo jestem ciekaw co teraz sadzą postronni obserwatorzy, czy dalej ja prowokuje???

Nie sądzisz, że powinnością było wyjaśnienie wszystkich rzeczy???

jak nie zauważyłeś czerwonego napisu EOT, to twój problem...

znajadź może najpierw co to znaczy, a poźniej możesz znowu się rzucać...
ale mnie już tu nie będzie...

zajmij się czytaniem, zacznij od instrukcji aparatu... :lol: :lol: :lol:

red_hose
22-11-2005, 16:51
EOT8-)

popmart
22-11-2005, 19:16
kolego czyszczenie matrycy to podstawowa akcja dla zdięc przy f=8 lub więcej pofocisz zobaczysz...

Zielony
22-11-2005, 19:38
kolego czyszczenie matrycy to podstawowa akcja dla zdięc przy f=8 lub więcej pofocisz zobaczysz...

tzn, nie że za każdym razem jak będziesz ustawiał przesłonę 8 to musisz czyścić najpierw...

jak kropki/pyłki będą widoczne przy f8 (na zdjęciach!, nie że się patrzy w obiektyw i coś chcesz uwidzieć) to wypada się powoli brać za dmuchanie po matrycy...

Andee
22-11-2005, 20:35
Smiechu warte...

popmart
22-11-2005, 21:06
tzn, nie że za każdym razem jak będziesz ustawiał przesłonę 8 to musisz czyścić najpierw...

jak kropki/pyłki będą widoczne przy f8 (na zdjęciach!, nie że się patrzy w obiektyw i coś chcesz uwidzieć) to wypada się powoli brać za dmuchanie po matrycy...

a ja napisałem tak ??? prosze nie wkładać mi w usta niczego czego nie powiedziałem....

napisałem dokładnie pofocisz zobaczysz czyli jak zrobisz fotki tak ?

Kubaman
22-11-2005, 22:00
ponieważ ogień przygasa :wink: , to ja tak do jednego z pierwszych postów red_hose.

Otórz nie ma obawy jeśli chodzi o indukowanie napięcia wewnątrz komory lustra. Na forum znajduje się wątek z linkiem do pewnej francuskiej strony, na której opisana jest metoda przerobienia zapalacza piezoelektrycznego do gazowej kuchenki, na działo jonowe powodujące naelektryzowanie powierzchni filtra AA/IR i zabezpieczenie przed przyciąganiem paprochów. To działa, bo sam sobie takie działko zrobiłem, nie jest jednak zbyt wydajne i skuteczne. Ale o uszkodzeniu matrycy nie ma mowy - filtr AA/IR jest świetnym izolatorem (cytując wspomnianą stronę).

Zielony
23-11-2005, 00:07
a ja napisałem tak ??? prosze nie wkładać mi w usta niczego czego nie powiedziałem....

napisałem dokładnie pofocisz zobaczysz czyli jak zrobisz fotki tak ?

niczego nie wkładam Ci w usta ani tymbardziej nie mam zamiaru ;)

chodzi o to, że ostatnie burze na forum wynikają po części z niepoprawnej pisowni...,
co prawda burzy w Twoim przypadku nie było, ale nieporozumienie wynika z tego właśnie powodu...

nie obraź się, ale tak właśnie napisałeś:

wynika z tego, że dla zdjęć przy f/8 lub więcej, podstawową akcją jest czyszczenie matrycy...

wybacz...

EOT

popmart
23-11-2005, 08:23
no tak jest moim zdaniem podstawową bo masz plamy na fotkach dla mnie a plamy na fotkach to kicha więc aby fotki były ok to nie można mieć plam szczególnie jak jest ich dużo więc nawet dobre fotki są spaprane i trzeba się namęczyć przy ich usuwaniu a stwierdzenie podstawową nie wyklucza moim zdaniem innych podstawowych rzeczy - podstawowa nie znaczy jedyna podstawowa zanaczy bardzo ważna czy priorytetowa ale nie jedyna i moim zdaniem taka jest.

wiem napisałeś EOT ale nie mogłem sie powstrzymać.

Vitez
24-11-2005, 15:24
Marcingreen - ile razy jeszcze bedziesz pisal eot a mimo tego pisal dalej byle twoje bylo na wierzchu?
Naucz sie - jak piszesz EOT to trzymaj sie tego, bo inaczej wychodzisz na hipokryte.
Ewentualna odpowiedz skeiruj do mnie na PW - ja cie tylko publicznie ochrzaniam ale trzymaj sie juz naprawde tego swojego EOT.

Zielony
24-11-2005, 15:57
Marcingreen - ile razy jeszcze bedziesz pisal eot a mimo tego pisal dalej byle twoje bylo na wierzchu?
Naucz sie - jak piszesz EOT to trzymaj sie tego, bo inaczej wychodzisz na hipokryte.
Ewentualna odpowiedz skeiruj do mnie na PW - ja cie tylko publicznie ochrzaniam ale trzymaj sie juz naprawde tego swojego EOT.

:D

przecież już dawno po sprawie...
moje przecież nie zostało na wierzchu...
za to ty musiałeś dodać swoje 0,003 PLN ;)

popmart
25-11-2005, 08:18
0,003 pln

3 tyśięczne grosza hmm

mxdanish
25-11-2005, 08:30
chyba 3 dziesiąte raczej :roll:

popmart
25-11-2005, 08:35
no tak w sumie 3 tyśięczne złotego

KMV10
27-11-2005, 00:51
0,003 pln

3 tyśięczne grosza hmm
matematyka to trudny przedmiot.

VANT
28-11-2005, 22:25
To może ja się podziele jak czyściłem matryce......;)
Miałem troszku syfu na matrycy (fabrycznie) a dodatkowo jakiś paproch na lustrze. Próby wyczyszczenia lustra mikrofazą niepierwszej młodości skończyły się rozmazaniem parocha i ogulnym wq......iem. W akcie rozpaczy kupiłem nową ściereczkę z mikrowłókiem "HOYA" u optyka i płyn Chemax. Na początek lustro-samą ściereczką delikatnie przetarłem lusterko i o dziwo mazy zniknęły....zachęcony tym zaatakowałem matryce. Patyczek do ucha owinąłem ową ściereczką i zająłem się plamkami na matrycy delikatnie przetarłem matryce we wszystkich kierunkach i o dziwko gluty zniknęły bez śladu....Potem grucha żeby wydmuchać pozostałości i matryca jak i lustro jak nówka...a gluty nie były paprochami tylko jakimiś tłustymi plamkami i miałem poważne obawy czy uda się na sucho.......

popmart
28-11-2005, 22:40
matematyka to trudny przedmiot.

z tego co pamiętam EKONOMIA też :)

KMV10
29-11-2005, 22:23
z tego co pamiętam EKONOMIA też :)
Matematyka to jednak królowa nauk. ;)

popmart
30-11-2005, 18:12
królowa nauk kolego to filozofia słabo pamiętasz

KMV10
30-11-2005, 20:40
królowa nauk kolego to filozofia słabo pamiętasz
Filozofujesz stary. ;)

W ogóle nie pamiętam, bo tak było jakieś kilka tysięcy lat temu jak jeszcze nie było specjalizacji.
Teraz jest to matematyka. Niektórzy twierdzą oczywiście mając rację, że teoria liczb (http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_liczb), ale dla uproszczenia na potrzeby tego forum napiszemy ogólnie - matematyka.

popmart
30-11-2005, 21:07
wszystkie nauki wywodzą sie z filozofii, matma też

sorry zapędziłem sie już

w onecie po wpisaniu takiego hasła wychodzi matematyka, filozofia i inne

więc to chyba miał racje mój wfista w podstawówce - wf jest najwazniejszy mawiał :lol:

EOT z mojej strony

VANT
01-12-2005, 14:22
co to ma wspólnego z czyszczeniem matrycy??

Robson01
01-12-2005, 14:39
co to ma wspólnego z czyszczeniem matrycy??
Niestety zupełnie nic.:mrgreen:

KMV10
01-12-2005, 14:48
Niestety zupełnie nic.:mrgreen:
Połączenie nie jest oczywiste.