Zobacz pełną wersję : Canon 1D mark IV czy Nikon D3s
cześć,
proszę o poradęw sprawie zmiany systemu z Nikona na Canona
Obecnie pracuję an Nikonach D300 i D700, dzisiaj na wyprzedaży w Media Markt rzucili EOSy 1D Mark IV za 14000zł więc zacząłem powaznie rozważać opcję zakupu Canona zamiast Nikona D3s
Proszę o wasze doświadczenia związane z EOS 1D mark IV
fotobronx
27-08-2010, 20:05
pokaż jakie zdjęcia robisz ,to doradzimy ;););)
pokaż jakie zdjęcia robisz ,to doradzimy ;););)
sport i reporterka, reklama
A jakie szkła chcesz do niego kupić? :roll:
zacząłem powaznie rozważać opcję zakupu Canona zamiast Nikona D3s
Zdajesz sobie sprawę że 1D to crop 1.3?
crop 1.3 trochę mnie martwi :(
D3s ma pełną klatkę z możliwością przełączenia na x1.6
szkła na pewno odpowiedniki moich obecnie najczęściej wykorzystywanych czyli tamron 17-50 f2.8 do reporterki, stałka Canona 85mm, jakiś o bardzo dobrych parametrach odpowiednik Nikkora 24-70 f2.8 i L-kę 70-200 f2.8
Z mojego doświadczenia o cropa 1.3 właśnie się nie martw. Świetnie niweluje bolączki niektórych szkieł. Jeżeli masz konkretne pytania na temat tego Marka pisz na priva. Chętnie odpowiem. Mam też dostęp do D3s, więc co nie co mogę napisać o różnicach tych dwóch aparatów.
Ernest_DLRS
28-08-2010, 19:15
Ja bym na Twoim miejscu sprzedał D300, zostawił D700 jako backup i kupił D3s, żeby nie robić roszad w szklarni, lampach itd...
Ja bym na Twoim miejscu sprzedał D300, zostawił D700 jako backup i kupił D3s, żeby nie robić roszad w szklarni, lampach itd...
Całkiem rozsądne wyjście, nawet uwzględniając sprzedaż obu puszek. Mając skompletowaną szklarnię nie warto jej wymieniać na odpowiednik Canona, szkoda zachodu ze sprzedażą, a i na wartości trochę się straci.
Z tego co obiło mi się o uszy (oczy) to zdaje się D3s mniej szumi na wysokim ISO niż 1DmkIV, a to przy sporcie i reporterce też ma znaczenie. Nie wiem czy to prawda, więc dobrze by było gdyby oszołom potwierdził.
D3S. Ze względu na pełną klatkę i posiadane szkła. Szkoda, że Canon nie ma szybkostrzelnej puszki z pełną klatką.