Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw szerokokątny
Witam wszystkich.
Chciałbym sobie kupić jakiś obiektyw szerokokątny. Problem w tym, że na Canona 16-35mm F2.8 to mnie nie stać. Szukam jakiejś alternatywy. Czy warto np. szukać używanego Tamrona 17-35 F2.8-4 czy może Canona 17-40 F4?
Tutaj pojawia się drugie pytanie, bo nie do końca rozumiem jak to jest z tą jasnością. Przykładowo jak bym miał Canona 16-35 F2.8 i przymknął bym przysłonę do 4 to w tym momencie będzie wpadać tyle samo światła co w C17-40 przy F4?
Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał mnie :)
Z góry dziękuję za waszą pomoc.
Ja nie bardzo rozumiem. Kupiłeś 5dmk2 i nie rozumiesz co to jest przysłona? :shock::shock::shock:
Spiesząc z pomocą:
Do czego służy i jak działa przysłona? (http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_pr zyslony/id/78)
Forumowe:
Przysłona obiektywu a Liczba F (http://canon-board.info/showthread.php?t=62793)
Przysłona, Migawka i ISO (http://canon-board.info/showthread.php?t=57177)
Obiektyw szerokokątny (do wyboru) (http://www.google.pl/search?num=100&q=obiektyw+szerokokatny+site%3Acanon-board.info&tbs=&tbo=1)
Mam nadzieję, że to wyczerpuje temat? - miłej lektury!:)
No dobra. Czyli najmniejsza liczba f obiektywu oznacza jego jasność. Tak więc jeśli ja będę robił fotki na f > 4 i kupę obiektyw o jasności np. f2.8 to będą to wywalone pieniądze. Tak?
PS.
5dmk2 czy to nie jest przypadkiem lustrzanka amatorska?
dziobolek
27-08-2010, 18:15
No dobra. Czyli najmniejsza liczba f obiektywu oznacza jego jasność. Tak więc jeśli ja będę robił fotki na f > 4 i kupę obiektyw o jasności np. f2.8 to będą to wywalone pieniądze. Tak?
Nie. Poczytaj na ten temat, dokształć się...
PS.
Nie. Chociaż w sumie TAK... w rękach amatora jest to lustrzanka amatorska :twisted:
Pozdrówka!
PS.
oczywiście że amatorska, ale brak programów tematycznych może zniechęcić niektórych amatorów jest jeszcze taki zielony prostokąt :)
tormentor
27-08-2010, 18:42
Tak więc jeśli ja będę robił fotki na f > 4 i kupę obiektyw o jasności np. f2.8 to będą to wywalone pieniądze. Tak?
A czy jak kupisz auto, ktore przyspiesza do 100 km/h w 4 sekundy, a bedziesz na co dzien przyspieszal w 20 s, to beda to wywalone pieniadze? ;)
Swoja droga, pewnie wielu tu zaraz psy powiesi, ze kupiles drogi aparat nie umiejac takich podstaw, ale podejrzewam, ze dzieki temu, ze nie masz oporow przed zadawaniem najbardziej "bezczelnych" fotograficznie pytan, to rozwiniesz sie szybciej niz "typowy" posiadacz lustrzanek xxxD -> xxD -> xD idacy "po bozemu" po kolei segmentami. Powodzenia!
Kup 17-40/4L, nie pakuj się w żadne Tamrony.
Na pewno będziesz zadowolony.
No i koniecznie zacznij od podstaw. Masz świetny aparat, teraz naucz się go wykorzystywać.
17-40/f4 L, masz pełną klatkę, więc ten obiektyw będzie pięknie śmigał. Ja nie narzekam na 40d a na analogu 50E jest po prostu świetnie.
Przypływ gotówki z Unii?, może by tak część na książki wydać?
PS.
To jakiś żart , prawda ? :lol::lol::lol:
To jakiś żart , prawda ? :lol::lol::lol:
5D2 to aparat segmentu semi-pro, czyli dla zaawansowanego amatora.
hekselman
28-08-2010, 11:36
Kup Sigmę 12-24. Na FF naprawdę szeroko; róznicy światła nie zauważysz (:-)) - w razie co wysokie ISO 5DMkII zdecydowanie ci to ułatwi. A za zaoszczędzone pieniądze....
Witam wszystkich.
Chciałbym sobie kupić jakiś obiektyw szerokokątny. Problem w tym...
Witam!
Ja doprawdy nie wiem o co się część czepia. Fakt, że i u mnie też pojawił się uśmieszek po przeczytaniu posta, ale zostawiłem to dla siebie.
Po co takie naigrywanie się?
Chciał 5DMII to ma, chce obiektyw to sobie go kupi.
Przyzwyczajajmy się do tego, że za chwilę co dziesiąty fotografujący będzie miał w ręku dobrą lustrzankę. Pytanie tylko do wyśmiewających - Czy Wy nosicie sprzęt dla lansu czy miarą Waszych umiejętności jest dobre zdjęcie?
Bo jeżeli robicie dobre zdjęcia to nie powinno Was boleć to, że ktoś kupił drogi sprzęt. Niech ma.
Czy każdy zanim sobie kupi wypasione A8 musi najpierw jeździć traktorem?
Lepszy sprzęt - mniej problemów. To chyba jasne, prawda?
Lepszy autofocus od segmentu amatorskiego, lepsze szkła dadzą lepszy JAKOŚCIOWO obrazek, mniej nieostrych klatek, większy zakres tonalny da więcej szczegółow i wiele innych. Ja widzę same plusy lepszego sprzętu.
A to, czy właściciel wykorzysta w pełni aparat - to już nie moja sprawa.
pozdrawiam
mniej nieostrych klatek,
To akurat, nie jest wcale takie oczywiste.
Witam!
Ja doprawdy nie wiem o co się część czepia. Fakt, że i u mnie też pojawił się uśmieszek po przeczytaniu posta, ale zostawiłem to dla siebie.
Po co takie naigrywanie się?
Chciał 5DMII to ma, chce obiektyw to sobie go kupi.
Przyzwyczajajmy się do tego, że za chwilę co dziesiąty fotografujący będzie miał w ręku dobrą lustrzankę. Pytanie tylko do wyśmiewających - Czy Wy nosicie sprzęt dla lansu czy miarą Waszych umiejętności jest dobre zdjęcie?
Bo jeżeli robicie dobre zdjęcia to nie powinno Was boleć to, że ktoś kupił drogi sprzęt. Niech ma.
Czy każdy zanim sobie kupi wypasione A8 musi najpierw jeździć traktorem?
Lepszy sprzęt - mniej problemów. To chyba jasne, prawda?
Lepszy autofocus od segmentu amatorskiego, lepsze szkła dadzą lepszy JAKOŚCIOWO obrazek, mniej nieostrych klatek, większy zakres tonalny da więcej szczegółow i wiele innych. Ja widzę same plusy lepszego sprzętu.
A to, czy właściciel wykorzysta w pełni aparat - to już nie moja sprawa.
pozdrawiam
Oczywiście że nosimy "nasze luszczanki" dla lansu :) im większa "luszczanka" tym większy lans przy tych średniej wielkości "luszczance" lans jest na tyle wystarczający by nie kupowac obiektywów a przy tych największych "luszczankach" to już nawet nie ma potrzeby robienia zdjęć - wiadomo będą doskonałe :). Ja również widzę same plusy lepszego sprzętu.
Oczywiście że nosimy "nasze luszczanki" dla lansu :) im większa "luszczanka" tym większy lans przy tych średniej wielkości "luszczance" lans jest na tyle wystarczający by nie kupowac obiektywów a przy tych największych "luszczankach" to już nawet nie ma potrzeby robienia zdjęć - wiadomo będą doskonałe :). Ja również widzę same plusy lepszego sprzętu.
W tych tańszych korpusach nie ma nazwy aparatu na paskach od body :mrgreen:
glasseye
30-08-2010, 12:20
Nick idealny
z reguły obiektywy z jasnym światłem mają lepszą rozdzielczość możesz porównać to w testach np na stronie optyczne czy ustawisz oba obiektywy na f4 sam możesz sobie odpowiedzieć na te pytanie
Panowie, jaki szeroki kąt do 600zł? Myslalem nad Cosiną 19-35 co o tym myslicie?
Pozdr
mastal23
30-08-2010, 18:42
przy matrycy APS-C z ogniskowej 19 robi się 30 więc to nie będzie szeroko. jak nie masz kasy to kup sobie konwekter wide angle
za te pieniążki dostaniesz tylko Zenitara 16mm
to rybie oko, ale na cropie dostaniesz krzywe coś koło 24mm