Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem AF 50D.

ignorance
27-08-2010, 10:07
Witam,

Od niedługiego czasu jestem posiadaczem 50D. Zauważyłem przy przypadkowej zabawie, że nie wszystkie punkty boczne AF zachowują się tak samo przy ostrzeniu na ten sam materiał obszar (faktura materiału mało kontrastowa,
trudne warunki).

Okazuje się, że przy wyborze prawego punkt AF aparat ma wyraźnie problemy i często zdarza się, że nie daje rady ustawiać ostrości (zapięty Canon 50/1.8 Tamron 28-75/2.8 ). Tak jakby prawy punkt był odczuwalnie słabszy od pozostałych bocznych (nie mówię o centralnym). Czy takie zjawisko jest
normalne w tej puszce? :eek:

I.

dinderi
27-08-2010, 10:12
ignorance (ang)=ignorancja(pl)

Słownik wyrazów obcych i zwrótów obcojezycznych Władysława Kopalinskiego mowi:

ignorancja: brak wiedzy, nieświadomość, nieuctwo.
ignorować: celowo, świadomie nie zauważać; nie brać pod uwagę, lekceważyć.
ignorant: nieuk.

Etym. - łac. ignorantia 'niewiedza' od ignorans dpn. ignorantis p.pr. od ignorare 'nie wiedzieć' od ignarus 'nie wiedzący; nieznany'; i- zob. in- 1; gnarus 'znający; znany';

Ergo - poczytaj o punktach AF. Na tym forum napisano zylion postów o tym.

MariuszJ
27-08-2010, 10:54

O tym że prawy boczny jest słabszy od lewego bocznego?

Spróbuj dmuchnąć gruszką w moduł AF, może złapał się jakiś paproch na tym sensorze.

Bolek02
27-08-2010, 11:23
Witam,

Okazuje się, że przy wyborze prawego punkt AF aparat ma wyraźnie problemy i często zdarza się, że nie daje rady ustawiać ostrości (zapięty Canon 50/1.8 Tamron 28-75/2.8 ). Tak jakby prawy punkt był odczuwalnie słabszy od pozostałych bocznych (nie mówię o centralnym). Czy takie zjawisko jest
normalne w tej puszce? :eek:

I.

Nie, to nie jest normalne w tej puszce. Problemem może być tutaj samo szklo C50/1,8 które dość często bywa niecelne ( zwłaszcze na duże odległości ) Ja używam od pewnego czasu body 50D i uważam że AF jest świetny. Najlepiej jak dotąd wypada na C85/1,8 i Tamronie 17-50/2,8. Zero niecelnych trafień, czego i Tobie życzę 8)

ignorance
27-08-2010, 12:38
Odczuwalnie prawy punkt jest słabszy od np. lewego - celując w słabym świetle na mało kontrastową powierzchnie w mniej więcej te same miejsce. I nie chodzi o celne trafienia tylko o brak trafień, aparat nie jest w stanie wielokrotnie złapać ostrości, na innym punkcie problem nie występuje lub w skrajnych przypadkach oświetlenia rzadziej.
Dzisiaj przetestuje jeszcze z 17-40, żeby wyeliminować kwestię szkła. Czy takie anomalie mogą wynikać z rodzaju użytego obiektywu?

Mogę jeszcze otrzymać informacje gdzie znajduje się moduł AF? :neutral:

I.

x-mac
27-08-2010, 13:39
Mogę jeszcze otrzymać informacje gdzie znajduje się moduł AF?
Czujniki znajdują się w komorze za lustrem, u dołu są takie wycięcia w karbowanym plastiku. Podnieś lustro (Sensor cleaning>Clean manually), przedmuchaj gruchą, ewentualnie izopropanol.
PS: dobrze jakby bateria była naładowana przy podniesionym lustrze, oczywiście;)

[...]przy ostrzeniu na ten sam materiał obszar (faktura materiału mało kontrastowa,
trudne warunki).
Moim jednak zdaniem, może to być równie dobrze kwestia rzeczonej kontrastowości tej faktury i słabego światła, a i szkło też niezbyt wybitne - być może w jednym miejscu AF jest w stanie złapać ostrość, a już kilka centymetrów obok nie. No, ale to tylko gdybanie bez naocznego testu.
Czy na innym, bardziej kontrastowym motywie też tak słabo wypada ten prawy czujnik? Jeśli nie to nie ma co dmuchać po sensorach, tylko robić zdjęcia...MZ:)

a3915042
27-08-2010, 13:41
ignorance (ang)=ignorancja(pl)

Słownik wyrazów obcych i zwrótów obcojezycznych Władysława Kopalinskiego mowi:

o sobie piszesz? bo 50D ma WSZYSTKIE 9 punktow krzyzowych