Zobacz pełną wersję : Ile EV ma RAW z 5Dmk II ?
Standard od -2 do +2 czy więcej wycisnęli z tej matrycy ?
Minimalnie więcej http://www.dxomark.com/index.php/eng/Camera-Sensor/All-tested-sensors/Canon/EOS-5D-Mark-II
Mam wrażenie, że mylisz korektę ekspozycji z rozpiętością tonalną matrycy.
To może inaczej. W ACR możesz korygować ekspozycję w zakresie od -4 do +4. To daje 8 EV. Teraz pytanie. Czy te 8 EV faktycznie jest zarejestrowane w tym RAW-ie czy to tylko softwarowe sztuczki. Trochę bardziej zaawansowany kompakt też zapisuje w RAW, ale to nie znaczy że mogę korygować ekspozycję aż o tyle. Stąd pytanie.
To może inaczej. W ACR możesz korygować ekspozycję w zakresie od -4 do +4. To daje 8 EV.
Tak, ale zakres korekty ekspozycji to nie jest DR.
Wiem, ale wróćmy do mojego pytania. Z tego co wiem w starszych modelach RAW napewno rejestruje zakres od -2 do +2, ale czy w 5DMkII jest więcej ?
Wiem, ale wróćmy do mojego pytania. Z tego co wiem w starszych modelach RAW napewno rejestruje zakres od -2 do +2, ale czy w 5DMkII jest więcej ?
To może zacznij od właściwego zadania pytania, bo nie jest dla mnie do końca jasne o co ty właściwie pytasz. O zapas w światłach i cieniach?
Standard od -2 do +2 czy więcej wycisnęli z tej matrycy ?
Proszę, oto odpowiedź:
http://www.optyczne.pl/92.8-Test_aparatu-Canon_EOS_5D_Mark_II_Zakres_tonalny.html
Nadal nie wiesz.
Czy chodzi Ci o nadmiarowość informacji, czyli:
Względem JPG naświetlonego automatycznie, RAW z aparatu EOS 5D mk.II można skorygować o +xEV (wyciągnąć z cieni) lub -yEV (odratować z przepałów). Niestety nie mam 5D, ale obstawiałbym maksymalnie 1-1.5 EV korekty z przepału (potem już "recovery" z oszukiwaniem zawartości kanałów RGB), za to nie widzę potrzeby sztucznego ograniczania korekty z cieni - obstawiałbym spokojnie ze 4EV (to zależy od tego, ile szumu dopuszczasz).
zdRAWki
Matryca rejestruje dokładnie taki zakres tonalny jaki podali optyczni.
Według optycznych korygowali RAW-a w zakresie od -4 do +4 EV. A jeśli tak to znaczy że tyle informacji zawiera ten RAW i o to się właśnie pytałem.
Według optycznych korygowali RAW-a w zakresie od -4 do +4 EV. A jeśli tak to znaczy że tyle informacji zawiera ten RAW i o to się właśnie pytałem.
Tak patrząc na to zdanie od strony logiki to mi się kawał o policjancie i rybkach przypomniał - logika mniej więcej taka jak w tym kawale
jaś ---> Masz jakiś problem ?
jaś ---> Masz jakiś problem ?
Nie rozumiesz nadal, soft nic nie wie o zapasie w matrycy gdyz nie jest on staly, to ze ACR na +/- 4EV wynika ze tyle uznali za ogolny rosadny zakres, jak ktos napisze program ktory ma suwak +/- to oznacza ze matryca zyskala? Poczytaj o rawie.
A jeśli matryca rejestruje 8EV to wg Ciebie ile zapisuje RAW ?
Tyle samo niezaleznie od matrycy, za dobra i slaba matryca moze byc ten sam przetwornik A/D pracujacy z rozdzielczoscia 14bit i z taka sama iloscia informacji w pliku. W RAW'ie znajdzie ta sama ilosc informacji, to czy te informacje beda uzyteczne to inna sprawa.
No widzisz to trzeba było aż 17 postów żeby odpowiedzieć na moje pytanie :) Ale idźmy tym tropem dalej. Mam takiego RAW-a i o ile teraz możemy skorygować ekspozycję aby wciąż wyciągnąć zapisane w nim informacje ? Standart to -2 do +2. Czy z RAW-a z 5DMkII da radę więcej ? Optyczni.pl korygowali w zakresie -4/ +4 czyli co tyle można czy jednak utrata danych przy takim przesunięciu jest tak duza że nie ma to sensu i tylko tak eksperymentalnie to robili ?
Na to pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi, zadnego standardu +/- 2EV jak i 4EV nie ma, takie standardy nie istnieja. Tak jak nie ma odpowiedzi typu "z tego aparatu mozna korygowac 2EV a z tego 5EV". Korekcja pogarsza jakosc, przejscia tonalne sa gorsze, wylaza szumy a ocena jakosci jest wzgledna, wiec nie ma odpowiedzi. Dla jednego to bedzie 1EV a drugi powie ze 5EV daje dobra jakosc.
Mam takiego RAW-a i o ile teraz możemy skorygować ekspozycję aby wciąż wyciągnąć zapisane w nim informacje ? Standart to -2 do +2. Czy z RAW-a z 5DMkII da radę więcej ?
Korekcję na + możesz sobie robić w dowolnym zakresie, nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie programowo podciągnąć ekspozycję o 10EV, jednak nie ma to sensu bo stosunek sygnału do szumu będzie bardzo słaby a jakość obrazu tragiczna.
Twoje pytanie ma jakiś sens jeśli chodzi o korekcję na minus. Można dla każdego aparatu sobie zmierzyć ile w pliku RAW jest zapisanych detali ponad poziomem bieli w wywołanym JPG, a które da się "wyciągnąć" robiąc programową korektę na minus.
Żeby sobie na to pytanie odpowiedzieć to trzeba znać zasadę wywoływania plików RAW przez oprogramowanie aparatu / DPP i ACRa którego podajesz za przykład. Oprogramowanie Canona za prześwietlony uznaje każdy piksel, którego choć jedna składowa (R,G,B) jest prześwietlona i taki piksel wyświetla jako maksymalną biel (255,255,255). ACR działa inaczej, wykorzystuje informacje z nieprześwietlonych kanałów do określenia koloru piksela i stąd bierze się możliwość "ratowania" świateł ale z ubocznym efektem w postaci dziwnego koloru tych obszarów. Oznacza to że fotografując tablicę testową w neutralnym dla matrycy kolorze szarości niczego ACRem nie odratujemy, odratować za to można te obszary gdzie była duża dysproporcja między składowymi koloru.
Jeśli chodzi o możliwości matrycy, to producent zawsze tak ją kalibruje aby świateł ratować się nie dało, ponieważ jest to przy normalnych zdjęciach informacja czysto nadmiarowa. Z marketingowego punktu widzenia lepiej zmniejszyć wzmocnienie matrycy (zmniejszając tym samym zakres rejestrowanej przez matrycę informacji, eliminując nieużywany nadmiar) i uzyskać mniejszy szum niż zwiększać DR w światłach, tym bardziej że przy niższym szumie można bez straty dla jakości stosować programowe tryby 'priorytetu świateł'.