Zobacz pełną wersję : Jaka Karta (CF) do Canon EOS 5d mark II?
arturpa001
26-08-2010, 01:13
Witam!
Jaką kartę polecacie do Canon EOS 5d mark II?
Chris_11
26-08-2010, 02:28
CompactFlash...
A tak na poważnie to funkcja "szukaj" działa i można znaleźć np. taki temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=46467&highlight=karta+5d
fotkowicz
28-08-2010, 10:31
CF od 300x w górę. Ja mam 400x Transcend i jestem bardzo zadowolony - szybka, 16GB i do tego w dobrej cenie.
arturpa001 wesoly kolo jestes, naprawde.
Wiedziałeś jaki kupić aparat a nie masz pojęcia jaką kupić kartę do niego?
Następne pytanie będzie : jaki kupić obiektyw?
arturpa001 powiedz mi czy ja się Ciebie pytam jakie dziś ubrać buty do mojego Ferrari 458 Italia ?? Nie!!! Po prostu ubieram buty a czy to będą japonki czy trampki to nikogo nie interesuje! A Ty czy kupisz kartę 1GB czy 4GB to nikogo to nie obchodzi, kupujesz taka jaka chcesz, widzę że kolejna osoba kupuję 5DMarkII tylko po to bo jest najlepsze w FF! Ludzie ogarnijcie się!
Husky - następne pytanie będzie jak włączyć aparat.
Paviarotti
29-08-2010, 20:14
Patrząc na stopkę autora wątku nie spodziewałbym się nigdy takiego pytania ;)
Kup najlepszą na jaką Cię stać, albo kilka najlepiej.
CF od 300x w górę. Ja mam 400x Transcend i jestem bardzo zadowolony - szybka, 16GB i do tego w dobrej cenie.Ale to opierasz na jakimś doświadczeniu, czy tak, bo tak?
Mam karty CF o tej samej pojemności i prędkości 15 mb/s, 30 mb/s i 60 mb/s. Różnice prędkośc zapisu w aparacie są w zasadzie niezauważalne. Z kartą 15 mb/s zrobię 12 zdjęć w serii, a z 60 mb/s aż 15 zdjęć w serii, zanim się zblokuje bufor. Jedynie taka różnica. Przy normalnym robieniu zdjęć to absolutnie żadna różnica. Filmów nie kręcę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wszystkie SanDisk, dla ścisłości.
Popieram, kup SanDiska takiego na jakiego Cię stać i po kłopocie. To zawsze dobry wybór :)
A czy ktoś jeszcze miał kontakt z Transcendami 400x? Osobiście mam wolniejszego i różnica między San Diskami jest (na razie) taka, że 1 sandisk == 2 transcendy. Na razie -- bo nie wiem, która szybciej padnie ;-)
W ciągu miesiąca muszę dokupić trochę pojemności (3 tyg wyjazd bez laptopa i z ograniczonym dostępem do prądu) i tak się łamię między więcej a lepiej(?). Szczególnie, że teraz nie jestem w stanie wyłapać, które sandiski są które. Sama mam Extreme III, których w wersji 8gb nie można już dostać, a te kolejne modele jakoś nie wiem... ;-)
A przy zakupie dwóch lub trzech kart 8gb różnica w cenie robi się znacząca... Szczególnie, że moje SD były po 150zł/szt (w sklepie) a teraz niby analogiczne są po 200 i więcej.
(mam 40d a nie 5tkę, ale myślę, że te nowe karty to spokojnie dożyją do wymiany body)
fotkowicz
30-08-2010, 10:06
Ale to opierasz na jakimś doświadczeniu, czy tak, bo tak?
Mam karty CF o tej samej pojemności i prędkości 15 mb/s, 30 mb/s i 60 mb/s. Różnice prędkośc zapisu w aparacie są w zasadzie niezauważalne. Z kartą 15 mb/s zrobię 12 zdjęć w serii, a z 60 mb/s aż 15 zdjęć w serii, zanim się zblokuje bufor. Jedynie taka różnica. Przy normalnym robieniu zdjęć to absolutnie żadna różnica. Filmów nie kręcę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wszystkie SanDisk, dla ścisłości.
Patrząc ekonomicznie cena szybszych kart często jest na poziomie starszych, wolniejszych "firmowych" więc po co kupować stary model i do tego jeszcze nie być w Polsce pewnym czy ma się oryginał czy podobnego chińczyka :) ? Dodatkowo są sytuacje gdzie robi się coś w serii w rawach, czy film+zdjęcia podczas filmu i wtedy nawet delikatna różnica może zaważyć czy któreś ze zdjęć będzie takie jak chcemy lub nie.
Patrząc ekonomicznie cena szybszych kart często jest na poziomie starszych, wolniejszych "firmowych" więc po co kupować stary model i do tego jeszcze nie być w Polsce pewnym czy ma się oryginał czy podobnego chińczyka :) ? Dodatkowo są sytuacje gdzie robi się coś w serii w rawach, czy film+zdjęcia podczas filmu i wtedy nawet delikatna różnica może zaważyć czy któreś ze zdjęć będzie takie jak chcemy lub nie.
To jest oczywiście prawda, z tym że nie popadajmy w przesadę. Nie trzeba miec 200 koni pod maską, żeby jeździc po mieście, gdzie jest i tak ograniczenie do 50 km/godz.
Na karcie o predkosci 30 mb/s (nie wiem ile to razy, ale cos mi się kołacze po glowie, że to sie liczy 256 kb/s = 1, prosze mnie poprawić) spokojnie można rejestrowac i filmy, i zdjecia. Filmów na 15 MB/s swiadomie nie rejestrowałem, nieświadomie było kilka sekund i tez się nagrały.
Nie musi więc to byc ta zupełnie najszybsza i jednocześnie najdroższa karta, zeby dala sie normalnie używac z aparatem klasy 5dII, który tez do demonów szybkosci wcale nie należy.
arturpa001
02-09-2010, 11:05
husky, Jaca9, Paviarotti chyba warto spytać się na forum co jest lepsze niż potem ma się żałować że się kupiło a się nie spytało!!!
Aktualnie używam kart Lexsar`a 233x :)
I się nie pytam po to bo nie wiem tylko pytam się która lepsza.
A jeśli komuś się nie podoba pytanie to zawsze odpowiadać nie musi!!!
Dzięki tym którzy rozumieją sens forum, i udzielają konkretnych odpowedzi :D
Aktualnie używam kart Lexsar`a 233x :)
Bardzo zacne karty, jeśli zależy ci na dobrych, bezawaryjnych kartach to pozostań przy wyrobach Lexara lub wejdź w wyroby Sandisca, oczywiście w obydwu przypadkach należy zwracać uwagę na to aby kupować oryginał a nie podróbki. Co do prędkości kart to możesz inwestować nawet w te najszybsze, Canon EOS 5d mark II wspiera tryb UDMA więc powinien w pełni wykorzystywać ich prędkość.
jeff.lebowski
13-05-2012, 12:09
Używa ktoś może kart CF Duracell 600x ProPhoto? Warto ją kupić?
http://www.amazon.co.uk/Duracell-16GB-Speed-ProPhoto-CompactFlash/dp/B005DJZ3E6/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1336903559&sr=1-1
ja w 5d uzywam kingstonow, mam 2 karty szybkosc chyba x266 (odpukac) jak narazie bezproblemowe, nawet krecilem krotkie filmy i wszystko ok :)
Używa ktoś może kart CF Duracell 600x ProPhoto? Warto ją kupić?
http://www.amazon.co.uk/Duracell-16GB-Speed-ProPhoto-CompactFlash/dp/B005DJZ3E6/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1336903559&sr=1-1
Dostałem to coś w prezencie, karta o pojemności 8GB, używałem przez tydzień, padła w trakcie zapisu serii RAWów .