Zobacz pełną wersję : Masówka w szopie
Mam prośbę, czy ktoś mi mógłby tak jak chłop krowie wytłumaczyć jak masowo obrabiać zdjecia. Oczywiście przeszukałem wyszukiwarke i nawet znalazłem, tyle, że nie bardzo łapie to co tam stoi napsane:oops: . Wiem,ze najpierw nagrywa się akcję na jednym zdjeciu (to rozumem) tyle ze potem nie łapie jak pokazać szopowi, że ma tą sama akcje zastosować do innych wskazanych przezemnie zdjęć. Please help !
DoMiNiQuE
16-11-2005, 10:01
Jesli masz juz nagrana akcje i chcesz ja zastosowac do wielu plikow to klikasz na File -> Automate -> Batch i tu wybierasz Akcje oraz folder z plikami do obrobki oraz folder docelowy, that's all :)
Tomasz Golinski
16-11-2005, 15:51
To nie lepiej zapytać w tym wątku, który znalazłeś na ten temat?
to ja tez mam pytanie
jak zrobie juz taka akcje (zwykle tylko zmniejszenie i gorsza jakosc) to wszystko sie robi automatycznie ale przy kazdym zdjeciu musze wciskac enter na potwierdzenie
da sie jakos zrobic zeby aoutomatycznie bylo ustawione np. 640x280 i jakosc na 8?
No dobra to żeby nie rozpoczynać nowego wątku to zadam pytanie tu. Proszę o znów "łopatologiczne" wyjaśnienie po co jest coś takiego jak maski ? Zupełnie nie moge wyczaić zastosowania tego a jak czytam tutoriale to w co drugim ktopś robi maskę.
są różne maski, maska samochodu na przykład, maska karnawałowa .... ;)
Maska to zaznaczenie, które tworzysz odpowiednim narzędziem w PS lub GIMPIE. Maska ma to do siebie, że potrafi wyizolować dany obszar zdjęcia wraz z wszystkimi cechami tego obszaru. Na przykład lokalnym rozkładem histogramu, natężeniem barw, levelami, itd, itp.
Maski stosuje się aby:
- wyizolować obszar, który chcemy poddać obróbce bez znieksztrałcania pozostałej części zdjęcia
- utworzyć warstwę kopiując na nią zaznaczenie (czyli maskę)
- wycinać i kopiować zaznaczenia (w ramach jednego lub wielu plików)
Przykłąd (prosty):
mamy zdjęcie, na którym całe tło jest jednolicie gładkie i powidzmy niebieskie a na tym tle mamy obiekt - powiedzmy miłą panią. Zdjęcie jest delikatnie zaszumione bo było ciemno. Chcemy zastosować wyostrzanie USM, jednak nie wyostrzac szumów na jednolitym tle tylko śliczną buzię naszej pani. Wybiermy narzędzie maski, zaznaczamy odpowiednio interesującą nas część zdjęcia (można w tej konkretnej sytuacji zrobić to poprzez magic wand - różdzkę nadającą maskę po danym kolorze, gradiencie itp). i wtedy stosujemy USM. Filtr będzie działał tylko dla aktywnego zaznaczenia. I tak można mnożyć przykłady.
Dzieki Kubaman Czyli jak wyizolowywuje pewien obszar różdżką czy lassem to robię maskę tak ? Fajnie nie wiedziałem, że mówię prozą.
To jaka jest roznica pomiedzy maska a selekcja?
kurde, dobre pytanie :roll:
KuchateK
21-11-2005, 07:33
Nie ma duzych roznic i konkretnej definicji, ale...
Maski sa reprezentowane jako bitmapa w skali szarosci, selekcja jako linia otaczajaca wybrana czesc (cos a'la grafika wektorowa kontra rastrowa). Selekcje sa tworzone za pomoca narzedzi do selekcji z danego softu (lassa, rozdzki, selekcje geometryczne). Maski za pomoca narzedzi malarskich.
Tak najbardziej widoczna i wazna roznica to to, ze selekcja to czesc obrazu ktora chce sie edytowac, calosc poza tym jest zamaskowana i chroniona. Czyli uwzgledniajac to maska to w zasadzie odwrotnosc selekcji. Za jej pomoca zaznaczamy to czego nie chcemy.
rysiaczek
21-11-2005, 12:15
Uzupełniając - każda selekcja traktowana jest przez ps'a wewnętrznie jako maska, jest po prostu nie zdefiniowana na warstwach.
Natomiast nie zgodzę się, że maska zaznacza to, czego nie chcemy - maska działa dokładnie tak samo, jak selekcja, czy ukrywane jest wszystko poza maską.
A może taka definicja - maska ukrywa, a selekcja chroni?
To jaka jest roznica pomiedzy maska a selekcja?
Różnica jest duża:
- selekcja nie pozwala na edycję podkładu selektywnie np. gradientowo nałożyć blura lub inne efekty i ma jedną dużą wadę: po odznaczeniu selekcji nie masz możliwości zmiany parametrów które tą selekcją edytowałeś.
- maska pozwala na edycję z wieloma parametrami z możliwością jej usunięcia i zmiany - maska jest tak naprawdę oddzielną warstwą z efektami wpływającymi na podkład na obszarze krytym przez maskę.