Zobacz pełną wersję : 24-70 L - rozszczelnienie
Problem mam taki.
Obiektyw się rozszczelni. W zimie z ciepłego w zimne na wew. przedniej soczewce powstaje szron. Ostatnio na wew. tylnej przykleił się jakiś paproch.
Oddać na gwarancję? Boję się, że po x latach od paprocha może powstać pleśń.
A z drugiej strony czy przy składaniu nie spieprzą. Z ostrością trafia dość dobrze.
Co myślicie?
Pozdrawiam
Jak nie przeszkadza i działa dobrze - nie grzebałbym.
To moje subiektywne zdanie, ponieważ od nowości, to już ponad 3 lata, nie miałem gwarancji Euro (dystrybucja USA).
Problem mam taki.
Obiektyw się rozszczelni. [ciach]
To nie jest zamknięta konstrukcja jak np 70-200.
24-70 zwiększa swoją długość więc musi brać powietrze. Zbliż tylną soczewkę do ust (nie całuj) i pokręć zoom'em.
Czy warto w nim grzebać? Nie wiem. Szron zejdzie, paprocha już trudniej się pozbyć.
Oczywiście robiłeś test z małą karteczką przyklejoną do soczewki?
Dzygit-Dublin
26-08-2010, 18:20
witam
Ja miałem krople wody po 3 dniach deszczu i błota i przez kondensacje powietrza / suszenie w aucie na pełnej dmuchawie tez mu nie pomogło .
Przeszkadzało mi to bardzo , wrócił czysty .
myślę ze warto oddać do czyszczenia bo przy sprzedaży czy zamianie będzie kiepsko to wyglądało.
pozdrawiam Darek
Nie robiłem takiego testu. Pierwsze słyszę. O co biega?
Obiektyw się rozszczelni. W zimie z ciepłego w zimne na wew. przedniej soczewce powstaje szron.
Pierwsze słyszę zeby to była szczelna konstrukcja :D
Pytanie
Się w porę zorientowałem jak już wysłałem sprzęt na żytną, że gwarancja się skończyła jakiś miesiąc temu. ...
Czy ten sprzęt nie powinien być objęty 24mc gwarancją?
Przypadkiem UE nie wprowadziła prawa, które producent musi udzielić 24mc?
A słyszałem jeszcze o serwisie Canona w Niemczech gdzie tam obowiązują dwa lata.
canis_lupus
31-08-2010, 15:30
Poczytaj sobie o gwarancji. UE nie wprowadza prawa, wprowadzają je poszczególne kraje. Poczytaj tez o niezgodności towaru z umową.
... Zbliż tylną soczewkę do ust (nie całuj) ...
nie całuj !!! , będzie ciężko, ale spróbuj się powstrzymać ... :)))))