Zobacz pełną wersję : Jeśli już nie 50D, to co...
Witajcie,
niestety stoję przed trudną decyzją. Do niedawna, planowałem zmianę 50D na 5DII, ale niestety operacja kręgosłupa zweryfikowała moje plany. Otóż nie zamierzam się poddawać i planuję kolejną wyprawę - wypad w Himalaje i zamiast planowanego plecaka o wadze 20 kg, muszę się zmieścić ze wszystkim (ubrania + sprzęt) w max 7kg... A zatem, odpada moje dotychczasowe wyposażenie fotograficzne - 50/5D + C10-22 + 70-200/4, bo to wraz z niezbędnym osprzętem (zapasowe baterie, itp) to połowa mojego nowego limitu.
Ciężko mi bardzo, bo po ładnych paru latach z analogowymi lustrzankami, a potem cyfrowymi, nie wyobrażam sobie zmiany na zwykłego kompakta...
Tak więc bardzo proszę o poradę, co może mi choć trochę "zastąpić" dotychczasowy sprzęt jeśli chodzi o możliwości, jakość (duże wydruki), wytrzymałość itp. Może hybrydy jakieś, które od niedawna wkraczają na rynek? A może coś innego?
Nigdy nikomu z Was nie życzę stanięcia przed takim dylematem...
Pozdrawiam
Bogdan56_Ch
25-08-2010, 16:49
W tym wypadku, to jedynie dobra hybryda. Coś w stylu FUJI S9600
trzeszcz6
25-08-2010, 17:15
JA na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad jakimś EVILem :) np taki samsung nx 10 z obiektywem 30mm f2 waży neicałe 0.5kg (z bateria i kartą) :) do tego albo kit który waży około 200g lub 50-200 który wazy 400g :) i jakość będzie wystarczająca i masa nieduża :) pzdr :)
WiatruMistrz
25-08-2010, 17:29
Canon 550D + 15-85 is z kartą lub dwiema 32GB i 2x aku. Zoom nie potrzebny bo wykadrujesz jak coś z 18mpix a waga 1,1kg
Macios,
szukaj czegoś u Panasonica (Lumix). Mam do dziś Panasonic Lumix DMC FZ20 i zlego słowa nie mogę powiedzieć. Panasonic stosuje wyłącznie obiektywy Leica. Dla przykładu FZ20 (a ma swoje już lata) posiada stałe światło 2.8 w całym zakresie (max. zoom optyczny x10). Więc ze względu na optykę, doradzam jak najbardziej Panasonica. Trzeba tylko "dobrać do tego" dobrą matrycę. Nigdy mnie nie zawiódł.
ps
nawiasem, współczuję :( sam też mam problemy z kręgosłupem. Miałem nawet skierowanie na operację. Jednak do dziś się na nią nie zdecydowałem.
Ernest_DLRS
25-08-2010, 18:30
Ja bym proponował jakiś case biodrowy (torba biodrowa), w którym można przenosić np body albo jakieś 70-200, co napewno odciąży plecy.
toploader na pas po drugiej stronie lenscesa na 70-200
a do srodka analoga z 10-20
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i cały plecak wolny
pozdrawiam
a do srodka analoga z 10-20
boing, to szkło kropowe.
Ja bym stawiał na korpusy 550D (530g) i 1000D (500g) [z bateriami]
i szkiełka:
Canon 18-200 IS (600g) oraz jeśli chcesz UWA: Tamron 11-18 (370g) lub Sigma 10-20 (470g).
Moim zdaniem, jeden z w/w korpusów w połączeniu z 18-200 będzie stanowić dobry zestaw. Czasem braknie Ci UWA, ale 18mm to wystarczająco szeroko żeby zrobić dobry landszaft.
Ładowarka, karty - to już waży malutko ;)
boing, to szkło kropowe.
fakt:oops:
fakt to zostaje 1000d
adamskladak
25-08-2010, 22:32
ja tak wypale ,moze canon G11 (355 g bez baterii)
Zdjęcia na pamiątkę czy na zlecenie?
Jeśli to pierwsze - Nex5/3.
Jeśli drugie - jakaś prosta, mała lustrzanka (koledzy dobrze radzą) i jeden obiektyw.
Przecież zdrowie jest najważniejsze. Zapominij o FF i ciężkich "cegłach".
trzeszcz6
25-08-2010, 23:15
Ja bym proponował jakiś case biodrowy (torba biodrowa), w którym można przenosić np body albo jakieś 70-200, co napewno odciąży plecy.
O tym nie pomyślałem a to jest moim zdaniem najlepsze wyjscie i nic nie trzeba zmieniać :D i plecy nie sa obciązone :) pozdrawiam!
Canon S90, 10mp, raw, do kieszeni włożysz
Witajcie,
dziękuję za porady. Zdjęcia mają być w jakości pozwalającej na publikacje w wydawnictwach i powiększenia A3 - wystawowe.
Btw - do Moderatora, czy to jest wątek dla początkujących???
Pozdrawiam
Otóż nie zamierzam się poddawać i planuję kolejną wyprawę - wypad w Himalaje i zamiast planowanego plecaka o wadze 20 kg, muszę się zmieścić ze wszystkim (ubrania + sprzęt) w max 7kg...
(...)
Nigdy nikomu z Was nie życzę stanięcia przed takim dylematem...
The (Olympus) Pen (E-P1/E-PL1/E-P2) is mightier... i szybkiego powrotu do sił życzę
zdRAWki
FttSniper
26-08-2010, 10:16
Jestem też za małym lustrem jak np 1000D + 15-85 IS lub 18-200 IS - jakościowo z 15-85 na a3 spokojnie da radę co do 18-200 jak sie troche w rawach pogrzebie i podostrzy to też będzie ok :)
Poohutch
26-08-2010, 10:24
Ja bym zostawił 10-22, bo to lekkie szkiełko. 50d zamienić na 550D, a 70-200 na 70-300 IS DO.
Właśnie ze względu na wagę ciągle trzymam 400D. Najlepiej się komponuje ze stałką 28 lub 35mm, ale rozumiem, że będziesz potrzebował również tele, ja przynajmniej w górach dużo z tele korzstam.
Jeżeli chciałbyś jeszcze lżej, to moim zdaniem tylko systemy bezlusterkowe, ale to może niech się wypowie ktoś, kto tego używał.
Macios - a gdzie w Himalaje?
Bo ja na Annapurna Circuit biorę 40d i 2 szkła (sigmę i 70-200). Fakt, że na 3 osoby będziemy mieli przewodnika, który zabierze nam 15kg, a aparat mam zamiar nieść na klacie, więc bagaż poniżej 10kg jest osiągalny jak najbardziej :)
Kombinowałam jak koń pod górę na wszystkie możliwe sposoby, ale nie znalazłam lepszego rozwiązania, szczególnie, że sama ta wycieczka mnie spłukała na tyle, że nie stać mnie na inny sprzęt, a mój kompakt jest do d... (duszy) ;-)
I zobacz sobie wątek o sprzęcie w górach: http://canon-board.info/showthread.php?t=31432
oskardj92
27-08-2010, 07:09
... a mój kompakt jest do d... (duszy) ;-)
Oj tam :razz: Ja mam starego PS a530 i jestem zadowolony i on jeszcze nawet działa :D
Oj tam :razz: Ja mam starego PS a530 i jestem zadowolony i on jeszcze nawet działa :D
Ja mam panasonica FZ-7. Płuca wypluję, a wtargam na ten szlak lustro ;-)
najeli wez kompakt w himalaje.
w te gory nie bierze sie duzo sprzetu bo tony tego zalegaja na zboczach a i od sherpow nakupisz zelastwa
wez jakies kilka zwyklych klisz a aparat znajdziesz podczas wspinaczki
pisze bo moj kumpel przyjechal stamtad obladowany analogowym zlomem
@Manfred -- widziałeś kiedyś zdjęcia krajobrazowe z fz-7?
Uwierz, że nie życzysz mi, żebym z drugiego końca świata przywiozła coś takiego ;-)
@Manfred -- widziałeś kiedyś zdjęcia krajobrazowe z fz-7?
Uwierz, że nie życzysz mi, żebym z drugiego końca świata przywiozła coś takiego ;-)
jak kupywałem kompacik wytrwale szukałem porówań, i znalazłem
panas tz3 vs canon a610
panas gorsza ostość, gorsze oddanie szczegułów, gorsze WB od C
tz3 wówczas był nowiutki i kosztował 1,7kzł
a610 miał już 4 latka i kosztował 0,5kzł używany?
nowy panas był lepszy w parametrach starszy canon był lepszy w zdjęciach :)
a co do tematu
rozumiem bez statywu w góry??
a co do tematu
rozumiem bez statywu w góry??
U mnie całe szczęście statyw wiezie narzeczony (do kamery, ale pożyczy jak będzie trzeba ;-)).
A ogólnie to oprócz panoram daję radę bez statywu.