Zobacz pełną wersję : Filmy - do czego sie nadadza?
Witam,
wczoraj dostałem dość mocno przeterminowane filmy, ale były przechowywane w lodówce, więc może coś z tego wyjdzie. Jako, że nie mam wielkiego doświadczenia w różnych rodzajach filmów pytanie brzmi do czego się nadadzą konkretne typy:
neopan profesional 1600 bw
ilford delta prof 100
ilford delta prof 3200
ilford delta prof 400
ilford super xp2 400
ilford hp5 plus 400
ilford hp4 plus 125
ilford pan f plus 50
fujicolor prof 160
kodak tmax pro 400
fujicolor superia 100
fujicolor superia 200
filmy sa naprawde przeterminowane - czyli data waznosci od 2002 do 2005, 2008.
acha mam 4 filmy diapozytywowe - ale data waznosci tez sprzed kilku lat 1998 oraz 2002 i 2003,
konika chrome r-100, kodak elite chrome 100 oraz fujicolor provia 100. tych nie bede uzywal, wiec jak ktos mieszka w londynie, to moge po prostu dac te filmy.
dzieki za ewentualne odpowiedzi.
neopan profesional 1600 bw - zacny film :-D fajne ziarno i czerń, łatwy w obróbce można wołać jak dla ISO 400, a przy push-pull nawet od ISO 200.
ilford delta - daje dobrą ostrość przy małym ziarnie (szczególnie 400) i też jest fajny w obróbce nadaje się do wszystkich wywoływaczy b&w w koreksach, tankach i automatach.
ilford hp5 plus 400 - dobry do dynamicznych scen (dzieciaki, sport itp) można wołać podobnie jak delte.
ilford pan f plus 50 - bardzo ostry, fajny do makro i na duże odbitki.
ilford super xp2 400 - potrafi dużo wybaczyć :) bardzo uniwersalny, wołany w C-41, dosyć ostry i z małym ziarnem generalnie taki na każdą okazje jak nie wiesz jakie światło zastaniesz.
fujicolor superia - typowa "portretówka".
fujicolor prof 160 - dobrze nasyca kolor (okolicznościówki, reporterka itp.) dobry do skanowania.
Jeżeli chodzi o datę ważności to nie ma się co przejmować ( oczywiście jeśli naprawdę były chowane w chłodni)
Jeżeli chodzi o datę ważności to nie ma się co przejmować ( oczywiście jeśli naprawdę były chowane w chłodni)
o, dzieki za odpowiedź, muszę jeszcze zdobyć resztę sprzętu do wołania i robienia odbitek, bo trochę tego jest i będę miał okazję 'poćwiczyć'.
naprawdę były trzymane w lodówce, gdyż jak odbierałem, to całe pudełko filmów było zimne.
No i cieszy mnie opinia na temat pierwszego filmu, gdyż jest go nawięcej.
I tak wogóle dalej są do oddania filmy diapozytywowe, za darmo oczywiście. Prawie co dziennie jestem na West End, więc filmy czekają na nowego właściciela.
Paweł.
Paviarotti
24-08-2010, 16:27
Ilfordy Delta zacne materiały. 3200 coś pięknego, ładne ziarno, przejścia tonalne perfekcyjne i dobra ostrość. Używałem w połączeniu z f/1.8 do zdjęć portretowych przy praktycznym braku światła - wyszło klimatycznie bardzo.
Na Superii robiłem troszkę portretów, ale nie przypasowała mi tak jak na przykład Reala. Kolory daje przyjemne (szczególnie przy pochmurnej pogodzie). Kilka razy pstrykałem na niej krajobrazy i wyszło b.fajnie, choć wiem, że są do tego lepsze materiały.
..tych nie bede uzywal, wiec jak ktos mieszka w londynie, to moge po prostu dac te filmy ..
Nie chcę wchodzić w paradę potencjalnemu obdarowanemu ale na twoim miejscu, korzystając z okazji pobawił bym się "pozytywkami" :-D szczególnie provią 100 (fajnie wygląda forsowana do 200 na kontrastowych elementach ekspo.) albo kodakiem.
Paviarotti
24-08-2010, 17:41
No takimi slajdami to bym się chętnie pobawił w analogu, szkoda, że odbiór nie w PL, bo bym się pokusił :)
MacGyver
24-08-2010, 18:37
Przeterminowane negatywy, trzymane w lodówce, są zazwyczaj pełnosprawne. Należy jednak pamiętać aby zbyt długo nie siedziały w aparacie, zwłaszcza te kolorowe, bo wywołane po roku potrafią dawać dość dziwne efekty.
Jak leżały tyle lat nawet mimo tego,że w lodówce,to prawie pewne jest,że delikatnie spadła czułość filmów.
kamilp44
13-09-2010, 11:03
Mam takie spostrzeżenia odnośnie czułości filmów przeterminowanych. Im bardziej czuły film tym mniej przewidywalne efekty końcowe jeśli chodzi o ziarno, zafarb w przypadku kolorowych filmów, a nawet ostrość (czyli kwestia jak ciasno są ułożone cząsteczki srebra, im ciaśniej tym ostrzej).
Dobrze przechowywane filmy nie dają gwarancji dobrego efektu jeśli jest to okres dłuższy niż 2-3 lata.
Kodak Pro 100 4 lata po terminie poprawnie przechowywany ma takie kolory że ciężko się połapać co jest co :-D
http://onephoto.net/files/photos_new/638990.jpg
A, to już przykład tego samego filmu 2 lata po terminie przechowywany pod siedzeniem w samochodzie i odnaleziony cudem podczas sprzątania auta ;-)
http://www.karmazyniello.info/images/20090417114532_0280_---.jpg
Na koniec b&w Neopan rok po terminie w paskudnych warunkach, bo w pudełku na parapecie się schował.
http://onephoto.net/files/photos_new/650892.jpg
Notch Johnson
13-09-2010, 21:01
Na kolorze przeterminowanym nigdy nie robiłem i nie będę raczej robić ale cz-b przeterminowane do 3lat po wołaniu niczym się nie różniły. Wołane oczywiście w koreksie.