Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 17-55 is (dość) głośna stabilizacja?

grzybek_75
23-08-2010, 08:43
Witam,
mam okazję kupić "okazyjnie" używany c 17-55 is. wziąłem go do testowania i zastanawia mnie dość głośna praca stabilizacji - wyraźnie słychać szmer podobny do tego, jaki wydaje z siebie jego kuzyn tamron 18-50 VC tylko nieco cichszy. szmer zaczyna się po naciśnięciu spustu do polowy i ustaje dopiero po zrobieniu fotki. gdy wyłączę stabilizer szmeru nie ma. niedawno oglądałem nowego canona w sklepie i wydawało mi się, że nie ma tych szmerów, chociaż mogłem tego nie słyszeć bo jak to w sklepie było dość głośno... dodam tylko, że szkiełko sprawuje się wyśmienicie, stabilizacja działa.
Pytanie do użytkowników c17-55 is: czy Wasze szkła też tak mają?
pozdrawiam

gietrzy
23-08-2010, 08:50
Pytanie do użytkowników c17-55 is: czy Wasze szkła też tak mają?

Tak, dodać tylko można, że ten IS z 17-55 jest cichy. Jak masz okazję posłuchaj sobie IS z super tele szkieł - tam to jest dopiero szszszum.

MC_
23-08-2010, 08:56
Pewnie dlatego, że soczewki większe i cięższe...

bob_
23-08-2010, 09:28
U mnie też wyraźnie słychać. Szmer i gmeranie ciągle póki jest aktywna. Nie ma się co przejmować. Miałem kiedyś Sigmę 17-70, tam to dopiero było - stabilizacja słyszalna mniej więcej na tym samym poziomie (choć muszę przyznać że dźwięki bardziej stłumione), ale działała jeszcze przez dobrą minutę po zwolnieniu spustu, wykańczając dokumentnie baterię w krótkim czasie. U canona przynajmniej działa kilka sekund i idzie spać, do kolejnego pstryknięcia ;-)

zbyszekjan
23-08-2010, 09:59
U mnie podobnie. Gdy działa stabilizacja słychać lekki szmer, po zrobieniu fotki cichnie.

grzybek_75
23-08-2010, 10:34
teraz jestem spokojny :-D bądź co bądź to spory wydatek, a szkło już nie ma gwarancji... do tej pory pracowałem na stałkach, pierwsza stabilizacja trafiła mi się przy używanym krótko tamronie i stąd moja niewiedza.
dzięki dla Was za szybkie odpowiedzi!
pozdrawiam

siudym
23-08-2010, 11:39
Tak, dodać tylko można, że ten IS z 17-55 jest cichy. Jak masz okazję posłuchaj sobie IS z super tele szkieł - tam to jest dopiero szszszum.

http://www.youtube.com/watch?v=mDEMca22Yp0

teraz jestem spokojny :-D
pozdrawiam

Teraz uznaj swojego 17-55 za cichego :)