Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z allegro POMOCY

nocka
20-08-2010, 11:14
witam, jakiś miesiąc wystawiłam obiektyw na aukcję, kupiec znalazł się szybko, dostałam potwierdzenie od allegro że pieniążki zostały wysłane na konto opcją "płacę z allegro" oczywiście napisałam kontrahentce że obiektyw wyślę gdy tylko pieniążki pojawią się na koncie.Po tygodniu Pieniążki się nie pojawiły, napisałam do dziewczyny że nadal czekam na pieniążki ( wiem jak to jest jak się na coś czeka ;)) no to ona mi pisze ze juz dawno wysłała, że może mi przysłać potwierdzenie i przysłała w formie pdf i jest że ta i ta osoba wysłała na to i na to konto, tyle ze to konto na które ona pieniądze wysłała wcale nie jest moje takie jakie było na aukcji podane tylko zupełnie inne, oczywiście napisałam to jej a ona na to że to nic nie szkodzi, że to allegro pierw wysyła do siebie a potem do mnie, poczekałam jeszcze trochę aż w kocu uzgodniłyśmy że sprzedam obiektyw komuś innemu, a gdyby pieniążki jakimś cudem znalazły się u mnie na koncie od razu je odeślę. Dziś dostałam wiadomość od niej, że konsultowała się z allegro i allegro jej odpisało że JEDNAK PIENIĄŻKI SĄ U MNIE NA KONCIE :confused::confused. oczywiście tez dostałam maila od allegro że proszą o wyjaśnienie itp. odpisałam czy mogliby mi podać numer bankowy na który pani wysłała pieniądze i czekam na odp.. mój numker czy jest ok sprawdzałam już chyba ze 100 razy, wiadomo jak to serce skacze gdyby się pomyliło w numerze i obiektyw bym musiała wysłać za darmoszkę:shock:.

czy ktoś był w podobnej sytuacji, zupełnie nie wiem co mam robić. Oczywiście na moje konto bankowe juz przychodziły pieniążki z allegro, a to z wygranej, więc z nim jak najbardziej ok .

RNz
20-08-2010, 11:51
A czy przypadkiem nie jest tak, że pieniądze są na twoim koncie "płacę z allegro"?
Żeby je mieć na swoim w banku, musisz je przesłać si siebie i tyle.

Loome
20-08-2010, 12:02
a nie jest tak (nie orientowalem sie) ze kupujacy musi potwierdzic otrzymanie przedmiotu?

PawelB
20-08-2010, 12:06
Na to wygląda, że pieniądze są na koncie Allegro przypisanym do Twojej osoby. Musisz skonfigurować na swoim koncie użytkownika na Allegro funkcję "Płacę z Allegro", tam wpisujesz numer swojego konta bankowego i zlecasz przelew tych pieniędzy.

sprocket73
20-08-2010, 12:09
warto przeczytać, aby rozwiaż wątpliwości:

http://di.com.pl/news/31392,0,Place_z_Allegro_-_sprzedawca_otrzyma_pieniadze_pozniej.html

zieli33
20-08-2010, 12:13
Za RNz
PZA (Płacę z Allegro) działa tak, że kupujący wpłaca kasę na konto Allegro.pl. Logujesz się na allegro, konfigurujesz płatności PZA i z poziomu allegro wypłacasz kasę na swoje konto bankowe

gonzo44
20-08-2010, 13:43
warto przeczytać, aby rozwiaż wątpliwości:

http://di.com.pl/news/31392,0,Place_z_Allegro_-_sprzedawca_otrzyma_pieniadze_pozniej.html
Jeżeli allegro rzeczywiście tak mocno naciska na korzystanie z tej opcji to mają w tym na pewno jakiś cel. Nie wiem jaka jest średnia wartość wszystkich towarów sprzedawanych za pośrednictwem allegro w ciągu dnia, ale podejrzewam, że można spokojnie założyć kwoty rzędu milionów. Czyli na koncie przejściowym na które trafiają wpłaty z PzA mogą mieć naprawdę ładną sumkę, która np. co noc ląduje na lokacie overnight.

adamowski1
22-08-2010, 00:15
Jeżeli allegro rzeczywiście tak mocno naciska na korzystanie z tej opcji to mają w tym na pewno jakiś cel. Nie wiem jaka jest średnia wartość wszystkich towarów sprzedawanych za pośrednictwem allegro w ciągu dnia, ale podejrzewam, że można spokojnie założyć kwoty rzędu milionów. Czyli na koncie przejściowym na które trafiają wpłaty z PzA mogą mieć naprawdę ładną sumkę, która np. co noc ląduje na lokacie overnight.

I to jest święta prawda,z tego też powodu opcję "Płacę z Allegro" mam wyłączoną,nie dość że pobierają wysokie prowizje to jeszcze zarabiają na przetrzymywaniu cudzych pieniędzy na swoim koncie.
A odnośnie autorki postu to pewnie przelew jest na jej koncie w Alledrogo,tyle tylko że nie ma skonfigurowanej opcji.Uważam że Allegro deczko wali w gumki gdyż domyślnie ta opcja powinna być uruchamiana na wyraźne życzenie sprzedającego,a jest odwrotnie,to sprzedający musi ją wyłączyć,bynajmniej w moich aukcjach się pojawiała,choć nie miałem zamiaru z niej korzystać.

smegool
22-08-2010, 00:30
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.

korona-pl
22-08-2010, 00:35
sprzedający musi ją wyłączyć

Niestety nie da się wyłączyć... Allegro dało d... w tej sprawie.
Ja na swoich aukcjach wyraźnie piszę, że taka forma płatności mnie nie interesuje - tylko przelew na konto. W razie problemów mam dowód, że ostrzegałem.

alfsky
22-08-2010, 20:52
Niestety nie da się wyłączyć... Allegro dało d... w tej sprawie.
Ja na swoich aukcjach wyraźnie piszę, że taka forma płatności mnie nie interesuje - tylko przelew na konto. W razie problemów mam dowód, że ostrzegałem.
Tylko uważaj żeby Ci konta nie zablokowali za odradzanie PzA.
Patrz załącznik 2. PKT21. Ja pisze że odbiór osobisty a inne formy płatności do uzgodnienia. I mogą naskoczyć.

korona-pl
22-08-2010, 21:06
Tylko uważaj żeby Ci konta nie zablokowali

Niewiele korzystam z alledrogo, ale jednocześnie nie zgadzam się, żeby ktoś mnie na siłę uszczęśliwiał. Jak mnie zablokują, to na dobre przestawię się na eBay... :mrgreen: