Zobacz pełną wersję : problem z allegro POMOCY
witam, jakiś miesiąc wystawiłam obiektyw na aukcję, kupiec znalazł się szybko, dostałam potwierdzenie od allegro że pieniążki zostały wysłane na konto opcją "płacę z allegro" oczywiście napisałam kontrahentce że obiektyw wyślę gdy tylko pieniążki pojawią się na koncie.Po tygodniu Pieniążki się nie pojawiły, napisałam do dziewczyny że nadal czekam na pieniążki ( wiem jak to jest jak się na coś czeka ;)) no to ona mi pisze ze juz dawno wysłała, że może mi przysłać potwierdzenie i przysłała w formie pdf i jest że ta i ta osoba wysłała na to i na to konto, tyle ze to konto na które ona pieniądze wysłała wcale nie jest moje takie jakie było na aukcji podane tylko zupełnie inne, oczywiście napisałam to jej a ona na to że to nic nie szkodzi, że to allegro pierw wysyła do siebie a potem do mnie, poczekałam jeszcze trochę aż w kocu uzgodniłyśmy że sprzedam obiektyw komuś innemu, a gdyby pieniążki jakimś cudem znalazły się u mnie na koncie od razu je odeślę. Dziś dostałam wiadomość od niej, że konsultowała się z allegro i allegro jej odpisało że JEDNAK PIENIĄŻKI SĄ U MNIE NA KONCIE :confused::confused. oczywiście tez dostałam maila od allegro że proszą o wyjaśnienie itp. odpisałam czy mogliby mi podać numer bankowy na który pani wysłała pieniądze i czekam na odp.. mój numker czy jest ok sprawdzałam już chyba ze 100 razy, wiadomo jak to serce skacze gdyby się pomyliło w numerze i obiektyw bym musiała wysłać za darmoszkę:shock:.
czy ktoś był w podobnej sytuacji, zupełnie nie wiem co mam robić. Oczywiście na moje konto bankowe juz przychodziły pieniążki z allegro, a to z wygranej, więc z nim jak najbardziej ok .
A czy przypadkiem nie jest tak, że pieniądze są na twoim koncie "płacę z allegro"?
Żeby je mieć na swoim w banku, musisz je przesłać si siebie i tyle.
a nie jest tak (nie orientowalem sie) ze kupujacy musi potwierdzic otrzymanie przedmiotu?
Na to wygląda, że pieniądze są na koncie Allegro przypisanym do Twojej osoby. Musisz skonfigurować na swoim koncie użytkownika na Allegro funkcję "Płacę z Allegro", tam wpisujesz numer swojego konta bankowego i zlecasz przelew tych pieniędzy.
sprocket73
20-08-2010, 12:09
warto przeczytać, aby rozwiaż wątpliwości:
http://di.com.pl/news/31392,0,Place_z_Allegro_-_sprzedawca_otrzyma_pieniadze_pozniej.html
Za RNz
PZA (Płacę z Allegro) działa tak, że kupujący wpłaca kasę na konto Allegro.pl. Logujesz się na allegro, konfigurujesz płatności PZA i z poziomu allegro wypłacasz kasę na swoje konto bankowe
warto przeczytać, aby rozwiaż wątpliwości:
http://di.com.pl/news/31392,0,Place_z_Allegro_-_sprzedawca_otrzyma_pieniadze_pozniej.html
Jeżeli allegro rzeczywiście tak mocno naciska na korzystanie z tej opcji to mają w tym na pewno jakiś cel. Nie wiem jaka jest średnia wartość wszystkich towarów sprzedawanych za pośrednictwem allegro w ciągu dnia, ale podejrzewam, że można spokojnie założyć kwoty rzędu milionów. Czyli na koncie przejściowym na które trafiają wpłaty z PzA mogą mieć naprawdę ładną sumkę, która np. co noc ląduje na lokacie overnight.
adamowski1
22-08-2010, 00:15
Jeżeli allegro rzeczywiście tak mocno naciska na korzystanie z tej opcji to mają w tym na pewno jakiś cel. Nie wiem jaka jest średnia wartość wszystkich towarów sprzedawanych za pośrednictwem allegro w ciągu dnia, ale podejrzewam, że można spokojnie założyć kwoty rzędu milionów. Czyli na koncie przejściowym na które trafiają wpłaty z PzA mogą mieć naprawdę ładną sumkę, która np. co noc ląduje na lokacie overnight.
I to jest święta prawda,z tego też powodu opcję "Płacę z Allegro" mam wyłączoną,nie dość że pobierają wysokie prowizje to jeszcze zarabiają na przetrzymywaniu cudzych pieniędzy na swoim koncie.
A odnośnie autorki postu to pewnie przelew jest na jej koncie w Alledrogo,tyle tylko że nie ma skonfigurowanej opcji.Uważam że Allegro deczko wali w gumki gdyż domyślnie ta opcja powinna być uruchamiana na wyraźne życzenie sprzedającego,a jest odwrotnie,to sprzedający musi ją wyłączyć,bynajmniej w moich aukcjach się pojawiała,choć nie miałem zamiaru z niej korzystać.
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.
korona-pl
22-08-2010, 00:35
sprzedający musi ją wyłączyć
Niestety nie da się wyłączyć... Allegro dało d... w tej sprawie.
Ja na swoich aukcjach wyraźnie piszę, że taka forma płatności mnie nie interesuje - tylko przelew na konto. W razie problemów mam dowód, że ostrzegałem.
Niestety nie da się wyłączyć... Allegro dało d... w tej sprawie.
Ja na swoich aukcjach wyraźnie piszę, że taka forma płatności mnie nie interesuje - tylko przelew na konto. W razie problemów mam dowód, że ostrzegałem.
Tylko uważaj żeby Ci konta nie zablokowali za odradzanie PzA.
Patrz załącznik 2. PKT21. Ja pisze że odbiór osobisty a inne formy płatności do uzgodnienia. I mogą naskoczyć.
korona-pl
22-08-2010, 21:06
Tylko uważaj żeby Ci konta nie zablokowali
Niewiele korzystam z alledrogo, ale jednocześnie nie zgadzam się, żeby ktoś mnie na siłę uszczęśliwiał. Jak mnie zablokują, to na dobre przestawię się na eBay... :mrgreen: