Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Berlin i jego mieszkancy

AGO
15-11-2005, 13:54
witam,

kto z was mieszka/przebywa w Berlinie ?
Moze jakies namiary da i sie umowimy na jakies wspolne focenie ???

Parteq
16-12-2005, 22:55
Witam,

Trosze poszukalem ale nie znalazlem, moze sam doradzisz jakies fajne miejsce z tania optyka; nowa/uzywana do luster canona w Berlinie ? Komis, sklep itp ?
W Szczecinie nie ma nikc konkretnego do Canona (mowie o ogladaniu i macaniu), a jak Panna bedzie sie rozgladac za ciuszkami. Kiedy juz wykaze sie cierpliwoscia i powiem w czym jej slicznie to chetnie bym podjechal poogladac jakies klamoty. Chocby jakies pierscienie czy soczewki makro, lub tym podobne.

Jutro moze sie wybiore i fajnie byloby znac juz jakis adres.
Zalezy mi na miejscu gdzie faktycznie mozna cos utrafic, przymierzyc, poprzebierac.

Z gory wielkie dzieki za pomoc,
Pozdrawiam sedecznie,
Parteq

asterix
16-12-2005, 23:35
AGO ja dosc czesto bywam, glownie na lotnisko, czesto czysto spacerowo w okolicach alexander platz lub na kababie w tureckich czesciach od schonefelda :) zawitam 12 stycznia, 21 stycznia oraz 11 lutego.

BTW AGO jak bys mial problemy (odpukać) z canonem to kolo zoo jest serwis.. polecam.. sprawy ktore na Zytniej powoduja owrzodzenie zeladka tam zalatwiaja od reki i bez stresu

woyd
17-12-2005, 00:17
asterix - a nie wiesz jak tam z czyszceniem ??

Mam 300D kupione w podberlińskim sklepie foto. Do Berlina bliżej mi niż do Warszawy, a przydało by się już to i owo przeczyśić..

Pozdrawiam

asterix
17-12-2005, 01:07
nie ma problemu, mi regulowali body z sigma + czyszczenie.. nic nie chcieli za to, ewentuyalnie napisz maila do nich.. to glowny serwis jest na karcie gwarancyjnej

woyd
17-12-2005, 22:49
To fajnie

Właśnie stuknęło mi 10tys. fotek, powoli oswajam się z myslą, że niebawem będę musiał wymienić migawkę.. Do Berlina mi bliżej niż do Warszawy (100/400km).

Ciekawe, czy mam szansę na wymianę w ramach gwaracji.. Aparat kupiłem w Niemczech w marcu tego roku, a oni daja 2 lata gwarancji...

asterix
17-12-2005, 22:54
u nich jest nieco inne podejscie niz u nas.. nasz klient nasz pan.. mailnij a sam zobaczysz :)

Driver
17-12-2005, 23:01
To fajnie

Właśnie stuknęło mi 10tys. fotek, powoli oswajam się z myslą, że niebawem będę musiał wymienić migawkę.. ...

:?: :?: :?:
To po ilu zamiarzasz ją wymienić ? I na pewno migawke ? Ta dociągnie ci do 60 000 - 65 000 jak nic. Chyba że myślisz o systemie uchylania lustra ? Ale tu nie ma reguły. Robiłbym az klęknie.

woyd
17-12-2005, 23:33
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć. W 20D jest większa - ponad 20tys. Mówie na podstawie tego, co słyszałem.

Asterix:

u nich jest nieco inne podejscie niz u nas.. nasz klient nasz pan.. mailnij a sam zobaczysz

Hm... wiem coś o tym. Od 5 lat pracuje w tzw. Kundendienst - dziale obsługi klienta w niemieckiej firmie produkującej meble :D

Mój szef ciągle mi powtarza: "der Kunde ist König" i że "er zahlt unsere Rechnungen" :D

Oby byli tak mili i wyrozumiali dla mnie jak ja czasami muszę być dla nich :D

AGO
18-12-2005, 01:35
BTW AGO jak bys mial problemy (odpukać) z canonem to kolo zoo jest serwis.. polecam.. sprawy ktore na Zytniej powoduja owrzodzenie zeladka tam zalatwiaja od reki i bez stresu
Narazie bez problemu hula ale jakby co to dzieki za info - przyda sie pewnie bo poodkurzac matryce kiedys trzeba ;)
Tak, co do serwisu i podejscia to w polsce jeszcze mamy jeszcze 3-ci swiat ... ale bedzie lepiej. W wiekszosci przypadkow pokutuje jeszcze jakies dziwne przeswiadczenie, ze klient zalezny jest od sprzdawcy :D a to chyba w druga strone dziala.

AGO
18-12-2005, 01:38
Witam,

Trosze poszukalem ale nie znalazlem, moze sam doradzisz jakies fajne miejsce z tania optyka; nowa/uzywana do luster canona w Berlinie ? Komis, sklep itp ?
W Szczecinie nie ma nikc konkretnego do Canona (mowie o ogladaniu i macaniu), a jak Panna bedzie sie rozgladac za ciuszkami. Kiedy juz wykaze sie cierpliwoscia i powiem w czym jej slicznie to chetnie bym podjechal poogladac jakies klamoty. Chocby jakies pierscienie czy soczewki makro, lub tym podobne.

Jutro moze sie wybiore i fajnie byloby znac juz jakis adres.
Zalezy mi na miejscu gdzie faktycznie mozna cos utrafic, przymierzyc, poprzebierac.

Z gory wielkie dzieki za pomoc,
Pozdrawiam sedecznie,
Parteq

Co to jakiegos fachowego sklepu z aparatami ... to niestety nie znam :( ... ale jak chcesz jakies adresy centrow z ciuszkami to wal smialo :D:D:D Ja kupuje glownie na web-sklepach lub eBayu.

Driver
18-12-2005, 01:55
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć. W 20D jest większa - ponad 20tys. Mówie na podstawie tego, co słyszałem.

To z pełną odpowiedzialnością moge ci powiedzieć że żle czytałeś
W moim czysta de już naprawde niedługo zobacze 3 z przodu ( i 4 zera za nią :) ) i wcale nie mam zamiaru jej jeszcze wymieniać
a 20 000 w 20 D to wogóle jakaś pomyłka. Znam nikona D70 który trasnął na migawie setke ( tysięcy oczywiście ) i przeżył tą operacje wiec dwudziestka wytrzymuje tą ilosć z przyslowiowym palcem w ....
lustro , tak, to sie moze sypnąć ale nie migawa. nie ma bata.

muflon
18-12-2005, 11:18
Driver... Tu i ówdzie czytałem, że migawka w 300D ma zywotność 15-20tys. zdjęć.
Chłe chłe.. dwa duże airshow? ;-)

W 20D jest większa - ponad 20tys.
To mój już nie żyje od pół roku ;-)

A tak serio: owszem, jest coś takiego jak gwarantowana wytrzymałość migawki (i rzeczywiście, chyba gdzieś w tych okolicach), ale z tym, co zaobserwuje "Joe Average" to ma niewiele wspólnego. Myślę, że przeciętnie jedno i drugie body powinno do 50k dociągnąć. A jakiś czas temu mignął mi w sieci facet, który chwalił się 10D, które wysiadło grubo po setce :)

Vitez
20-12-2005, 11:47

Moglbys podac linki do tego tu i owdzie?

Gwarantowana wytrzymalosc migawki wyglada tak:

"migawka w 20D ma zwiekszona wytrzymalosc - 100 000 deklarowane przez Canona, 350D ma wytrzymac 50 000"

Faktyczna bywa roznie. Jesli przed koncem gwarancji kigawka ci siadze a stuknie mniej niz gwarantowana ilosc - to powinni wymienic za darmo (serwiz na Zytniej pewnie by pyskowal, serwis w Berlinie bez szemrania wymieni). Jesli po okresie gwarancyjnym padnie ci zanim osiagniesz ta ilosc - to niestety...

Co do tak szybkiego padania jak czytales - w 300D pada lusterko od AF a nie migawka... niezaleznie od ilosci cyknietych zdjec, nawet po 1 tys sie zdarzalo.
W 350D czy 20D - nic takiego nie czytalem...