Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prawidłowa rozdzielczość do oglądania zdjęć ?

kobi777e
19-08-2010, 18:40
Witam

Często pokazuję zdjęcia znajomym na laptopie 15,4 cala 1366*768 .

Robię zdjęcia C1000d+ 50 1.8 ale to chyba nie ma znaczenia w tym wypadku .

W czym problem .

Zdjęcia oglądam w zwykłym podglądzie obrazów Win7 .

Klikam na fotę z karty pamięci,czy z dysku i jest w złej rozdzielczości ,muszę kółkiem na myszce o jeden stopień przybliżyć żeby ostrość była ok.

Kiedy oglądam zdjęcia na innym kompie stacjonarnym z monitorem LCD nie panoramicznym nic takiego nie ma miejsca .

W czym problem ,wiadomo że ekrany LCD najlepiej wyświetlają w swojej natywnej rozdzielczości czyli najwyższej .

Co zrobić żeby zdjęcia na monitorze panoramicznym wyświetlały się prawidłowo ,najlepiej na całym ekranie .

Przecież dzisiaj chyba już trudno kupić ekran nie w panoramie .

Problem może dość laicki :) ale jak oglądać najlepiej zdjęcia na ekranach panoramicznych .

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Krzychu
19-08-2010, 18:51
Zauważyłeś że zdjęcie który wychodzi z aparatu ma (w pikselach) kilkukrotnie większy rozmiar niż Twój ekran ? Przede wszystkim trzeba je zmniejszyć do takiego oglądania, natomiast na różnicę proporcji wiele się nie poradzi...

kobi777e
19-08-2010, 19:12
Oczywiście rozumie że zdjęcie np 10,1 Mp ma większy obszar niż matryca LCD i jest zmniejszane .

Tylko dlaczego po zmniejszeniu jest nie poprawnie wyświetlane ?

Wiem jest opcja rozdzielczość oryginalna ,ale nie chce przesuwać zdjęcia ręcznie żeby całe obejrzeć .

Zdjęcie względnie na całym ekranie z prawidłową ostrością .

Teraz muszę troszkę przybliżyć żeby było ok .

Wkurza mnie to i dlatego pytam .

Co do proporcji to wiem jest problem wyświetlania 4:3 i przejście na 16:9

Pozdrawiam

mxw
19-08-2010, 19:14
podstawowy problem to podgląd obrazów Win7.

weź zainstaluj (kup?) jakiś porządny program - choćby irfanview czy cokolwiek innego.

ja wybrałem ACDSee - właśnie dlatego, że w podglądzie zdjęć wyglądał zawsze najlepiej, kładąc inne programy na łopatki (żadnych 'schodków', 'ząbków' na krawędziach i dobra ostrość przy prawie dowolnym powiększeniu).

a co do proporcji ekranu (czyli dla ciebie 'stary' ekran vs. 'panoramiczny') jest tylko jedna rada: przycinanie/cropowanie (po polsku: kadrowanie). niektóre programy (np. ACDSee) w trakcie pokazu slideshow bardzo ładnie same dopasowują zdjęcia dodając jeszcze opcje pan & zoom.

a generalnie mamy takie "formaty":
- lepszy sprzęt IT: 16:10 (np. 1920x1200, 1680x1050, 1280x800)
- TV i tańszy sprzęt IT: 16:9 (np. 1920x1080, 1600x900, 1366x768 itd.)
- na starych monitorach i telewizorach: 4:3
- na komórce: 3:4.

a aparat robi zdjęcia 3:2 :twisted:

no i jak tu żyć?? do każdego sprzętu to samo zdjęcie przygotowywać w innej wersji? mordęga :|

a jak dodamy to tego jeszcze wydruki... :lol:

ale jak trzeba to trzeba 8-)
nikt nie mówił, że będzie łatwo.
a jak nam się nie chce, to korzystamy z podglądu Win7 i nie narzekamy ;)

Janusz Body
19-08-2010, 19:17
.....
Tylko dlaczego po zmniejszeniu jest nie poprawnie wyświetlane ?....

Zdjęcie z aparatu np. 6000 x 4000 pix MUSI być przeskalowane bo na ekranie nie ma tylu pikseli. To przeskalowanie odbywa się automatycznie i robi to program który wyświetla Twoje zdjęcia. Widać to co używasz sobie z tym przeskalowaniem nie radzi poprawnie. Masz w sieci milion programów, które to przeskalowanie wykonują znacznie lepiej niż windoza. FastStone albo inne podobne są za darmo tylko ściągnąc trzeba.

Dłuuuuuuuga droga przed Tobą :-)

kobi777e
19-08-2010, 19:43
Panowie bez przesady :)

Nie oglądam na co dzień zdjęć w win7.

Używam może też nie najlepszego cyber shot viewer program sony do którego się przyzwyczaiłem .Miałem wcześniej małpke Sony i później hybrydę/zooma :) Sony którego opchnąłem po dwóch tygodniach użytkowania ale program został z przyzwyczajenia .

Programik ten skaluje zdjęcia dobrze na panoramicznym ekranie .

Ale jak wezmę foty na pendrive do znajomych pokazać to wiadomo .....jakis tam win mają i w tym foty będziemy oglądać .

I trzeba przybliżać żeby ładnie było.

Ale ok teraz wiem , że wina złego skalowania /zmniejszania zdjęć leży po stronie programu który to robi .

Dzięki :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Myślałem że to współ wina ekranu panoramicznego bo oba w domu mam .

Na jednym niepanoramicznym nawet win dobrze skaluje .

Na panoramicznym win7 robi to widocznie źle .

Krzychu
19-08-2010, 19:48
Przy minimum obróbki możesz te zdjęcia doprowadzić do rozmiarów w których żaden program nie będzie musiał ich skalować - przez zmniejszanie rozumiałem nie skalowanie a zmniejsze ich rozmiaru w pikselach do mniej więcej rozmiarów ekranu...

roshuu
19-08-2010, 19:50
Przegladarka Windows do fotek jest do ....
Tyle w temacie.

Dominooo
19-08-2010, 20:08
A Adobe Bridge będzie odpowiednią przeglądarką zdjęć?

jajurek
19-08-2010, 20:24
Tak jak Janusz Body, polecam Fast Stone Image Viewer; ostatnia wersja uwzględnia nawet profile ICC.

zorka5
19-08-2010, 21:18
Nawet się nie zastanawiaj ssij: http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html nie sądziłem, że prg. do view może mieć takie znaczenie, teraz to się ogląda, nie schody o fotki

digitgreg
19-08-2010, 21:23
Tak jak Janusz Body, polecam Fast Stone Image Viewer; ostatnia wersja uwzględnia nawet profile ICC.

tak tylko z profilem dużo wolniej wczytuje pliki (przynajmniej u mnie :neutral:)

Do szybkiego podglądu jpg jak najbardziej ACDSee.
Fajna i szybka nawet w RAWach i z profilami jest Zoner Photo Studio 10.

kobi777e
20-08-2010, 16:47
Nawet się nie zastanawiaj ssij: http://www.dobreprogramy.pl/FastStone-Image-Viewer,Program,Windows,12836.html nie sądziłem, że prg. do view może mieć takie znaczenie, teraz to się ogląda, nie schody o fotki

Bardzo dobry program i do tego freeware :) .
Ja już się przesiadłem na tą przeglądarkę zdjęć .

Pozdrawiam

iso
20-08-2010, 18:20
swietny program, powiedzcie mi tylko, czy da się odwrócić oś przy przesuwaniu myszką na podglądzie 100%? bo jakoś nie mogę się przyzwyczaić.

micles
21-08-2010, 00:02
Na jednym niepanoramicznym nawet win dobrze skaluje.Bo być może akurat trafiło się ślepej kurze ziarnko, czyli w tym wypadku rozmiar foty do pomniejszenia jest o równe "ileś razy" większy niż rozmiar monitora i tępy algorytm win7 radzi sobie z operacją dość dobrze. Z resztą - w Photoshopie sobie zobacz różnicę pomiędzy 25% i 33% na przykład. Nearest Neighbour się kłania.