Zobacz pełną wersję : Czy można w Canonie 40D ustawić ostrzenie tylko centralnym punktem w trybie auto?
Czy jest możliwe takie ustawienia opcji w Canonie 40D, żeby w trybie fotografowania "auto" aparat ostrzył tylko centralnym punktem?
Pytanie drugie: czy jest możliwość takie ustawienia trybu "auto", aby aparat nie ustawiał przesłony niższej niż 2.2? Mam na myśli korzystanie z trybu "auto" w połączeniu z obiektywem 50mm/1.8, na którym przesłona 1.8 jest nieużywalna.
dr_bonzo
19-08-2010, 15:20
To po co uzywac trybu auto?
Moze wez tryb przeslony - ustaw na 2.2, punkt centralny, ktorys z trybow pomiaru swiatla i masz prawie to samo.
centralnego na auto chyba sie nie da- przed chwila probowalem zmienic punkt af i przycisk ten w trybie auto poprostu nie dziala;p raczej ustawic przesony a auto tez sie nie da:P polecam przestudiowanie instrukcji lub dzialanie na P lub A. nie bedzie problemu:P
Przemek_PC
19-08-2010, 15:44
Po co w ogóle kupować lustrzankę jeśli zamierza się korzystać tylko z trybu auto a do tego nawet nie chce się przeczytać instrukcji obsługi aparatu?
bytheway_r
19-08-2010, 15:52
Z czytaniem instrukcji to zgoda, ale co do kupowania lustrzanek i trybu auto, to jednak czasy się zmieniły. Jakiś czas temu widziałem turystę w Gdańsku, który latał z 7d z jakimś niezgorszym szkłem i raczej nie sprawiał wrażenie kogoś kto się na tym sprzęcie zna ( środek dnia, podniesiona stale wbudowana lampa - najpewniej tryb auto ).
Trzeba się po prostu przyzwyczaić do tego, że teraz lustrzanki są traktowane jako lepsze kompakty.
Do autora wątku: Ustawić tryb Av, pomiar światła matrycowy, czujnik AF centralny i balans bieli na AWB. Jedyną różnicą w porównaniu z tym co chciałeś osiągnąć będzie konieczność samodzielnego doboru przysłony.
Jeszcze chyba praca lampy wbudowanej się zmienia, ale to już trochę inna bajka.
Przemek_PC
19-08-2010, 16:10
No akurat ta lampa podniesiona w środku dnia świadczy o tym, że jednak ten gość coś kumał.
AMMarshall
19-08-2010, 16:17
...szczerze mówiąc nie sprawdzałem ale w programie P chyba się da.