PDA

Zobacz pełną wersję : Mocne światło

rosim
19-08-2010, 08:49
Witam, mam pytanie odnośnie sposobu na ograniczenie mocnego, dziennego światła słonecznego. Czy istnieje jakiś filtr rozpraszający mocne światło słoneczne, coś w rodzaju dyfuzora?

Kanghoy
19-08-2010, 08:53
Można użyć blendy 5w1 jako rozpraszacza.

sbogdan1
19-08-2010, 08:58
Witam, mam pytanie odnośnie sposobu na ograniczenie mocnego, dziennego światła słonecznego. Czy istnieje jakiś filtr rozpraszający mocne światło słoneczne, coś w rodzaju dyfuzora?

A może konkretnie napisz co chcesz uzyskać do jakiego typu fotografii,bo tak to można zgadywać .

rosim
19-08-2010, 09:00
A poza blendą? Filtr na obiektyw?

sebcio80
19-08-2010, 09:01
Można użyć blendy 5w1 jako rozpraszacza.

oczywiscie tylko w przypadku jak robisz portret, ewentualnie pol sylwetki,
na cala postac sie to nie sprawdzi,

blenda mozesz albo zaslonic calkiem postac od slonca, po prostu rzucajac cien, albo biala powloka dyfuzyjna ograniczyc nieco swiatlo,

z doswiedczenia wiem ze lepiej po prostu poszukac cienia i problem z glowy, no chyba ze oczywiscie sie nie da tak zrobic, chocby z uwagi na kadr, chociaz wtedy tez lepiej po prostu wybrac odpowiednia pore na zdjecia - bo wybor godziny jest najbardziej kluczowym elementem sesji zdjeciowej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A poza blendą? Filtr na obiektyw?

chcesz po prostu zejsc z czasami w gore czy swiatlo ostre Ci przeszkadza?

rosim
19-08-2010, 09:06
Chodzi mi głównie o zwykłe amatorskie zdjęcia (np. dzieci). Ostatnio przejrzałęm swopje zdjęcia i stwierdziłem, że najlepiej są naświetlone zdjęcia przy pogodzie, kiedy dzień jest zachmurzony, ale przy mocnym słońcu - światło jest rozproszone chmurami, z tym, że zachmurzenie jest całkowite, a nie pojedyncze chmury na błękitnym niebie.

ds74
19-08-2010, 09:36
Ostre światło słoneczne jest zbyt kontrastowe. Najlepszym sposobem będzie odpowiednio dobierać porę dnia. O filtrze na obiektyw "rozpraszającym" światło to ja nie słyszałem. Jedyne co mogę polecić na ostre słońce to tak jak poprzednicy znaleźć zacienione miejsce lub zmniejszyć kontrasty doświetlajac cienie (lampa, blenda).

Loome
19-08-2010, 09:44
szukaj cienia, bądź lastolite np posiada różnego rodzaju ekrany dyfuzyjne. w ksiazkach kelbyego, z tej serii sekrety mistrza.. jest takie cos pokazane:)

Kanghoy
19-08-2010, 09:51
Zawsze możesz też (o ile taką masz) dopalić lampą żeby zmniejszyć kontrast. Cudownych sposobów nie ma, filtr na obiektyw nie załatwi sprawy, bo jaki wykryje ci tylko miejsca prześwietlone i przyciemni? ;) Jak na razie nie ma w sprzedaży filtrów które mają automatykę i przeprogramowują same swoje właściwości w zależności od sceny.

rosim
19-08-2010, 09:52
Przy zdjęciach w innej porze dnia czasem pojawia sie inny problem, np. przy zachodzącym słońcu odpowiednie dobranie balansu bieli, chociaż z tym na pewno łatwiej sobie poradzić.
Pytałem o filtr "rozpraszający", bo podobnie jak ds 74 o takim nie słyszałem, ale może coś takiego jest.

Shadow
19-08-2010, 10:41
Możesz zastosować filtr szary o zmiennej gęstości. Z dnia można zrobić noc, ale mocne kontrasty to nie wie czy to Ci zredukuje http://www.photo4b.pl/index.php?p583,filtr-neutralny-szary-lcw-fader-nd-nd2-nd400-mk-ii-77mm

rosim
19-08-2010, 10:46
Zdaję sobie sprawę, że mocnych kontrastów nie zlikwiduje, ale być może będzie jakaś poprawa - trzeba spróbować. Dzięki.