Zobacz pełną wersję : Dobry jasny obiektyw.
Mam zamiar trochę zmienić mój zestaw.
Na nowe tele zdecydowałem wybór Canona EF 70-200 F4L USM jak będzie pracował z 450D ? Jak będzie się spisywało stałe światełko ?
I teraz główne pytanie jaki obiektyw z dobrym światłem kupić, może jakąś stałke ? Cena to ok. 1500zł.
Wiem, że dla niektórych pytania mogą być "głupie", ale wolę się spytać przed zakupem :)
Z góry dziękuje.
RAdoCanon
18-08-2010, 23:33
trochę ciemne będziesz miał to tele. Jako stalkę polecałbym 50mm 1.8 xD zostanie ci ponad tysiaczek xd
xxkomarxx
18-08-2010, 23:35
Jasna stałka a może tak do czego ma służyć. 35mm a np 85 to jest różnica. Chyba że Tobie wszystko jedno. Jeśli tak to bierz 85mm f/1.8
Paviarotti
18-08-2010, 23:38
Stałka z dobrym światłem za 1500zł? 50/1.4? 85/1.8?
xxkomarxx
18-08-2010, 23:42
Dobra bo będzie że nie umiem czytać :P
masz 1500 zł na wszystko? to trzeba sobie coś wybrać albo tele albo stałke
Po zakupie jednego na drugie braknie. Chyba że jakbyś wyrwał gdzieś 70-210 i do tego np 50 1.8
Ja wiem czy takie ciemne to tele. Mam Sigme 70-300 F4-5.6 takżeee ; ).
Co do stałki to preferował bym 50mm. A nie ma cie jakiegoś zmiennoogniskowego światełko f2.8 jak się sprawuje Tamron 17-50 ? Może jakieś inne podobne szkiełko do 1,5K ;) ;P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do kasy do 1500 na stałke lub inne szkło.
xxkomarxx
18-08-2010, 23:49
Ja wiem czy takie ciemne to tele. Mam Sigme 70-300 F4-5.6 takżeee ; ).
Co do stałki to preferował bym 50mm. A nie ma cie jakiegoś zmiennoogniskowego światełko f2.8 jak się sprawuje Tamron 17-50 ? Może jakieś inne podobne szkiełko do 1,5K ;) ;P
Co do kasy do 1500 na stałke lub inne szkło.
A czy masz jakieś konkretne przeznaczenie tego szkiełka czy ma być bo tak i już?
Tamrony mają dobre opinie 17-50 oraz jego kolega 28-75. O tym ostatnim było bardzo dużo na forum. Spokojnie się zmieścisz z budżetem.
Paviarotti
18-08-2010, 23:53
Najpierw to powiedz do czego to ma być. 50mm a 70-200 to trochę różne ogniskowe, nie mówię już o 17-50 :)
Nie umiem dokładnie wyjaśnić do czego używał bym szkła. Raz do portretów, a innym razem do architektury. Chodzi mi o dobre jasne i ostre szkło, aby można robić przyzwoite fotki przy słabym świetle.
xxkomarxx
18-08-2010, 23:59
Nie umiem dokładnie wyjaśnić do czego używał bym szkła. Raz do portretów, a innym razem do architektury. Chodzi mi o dobre jasne i ostre szkło, aby można robić przyzwoite fotki przy słabym świetle.
DO portretów 50mm jak jest ciasno a 85 gdy jest więcej miejsca, architektury za bardzo tym nie polecam.
Nie ma szkieł uniwersalnych jasnych i zarazem z całym zakresem ogniskowych.
ale jak już to może ten tamron 17-50.
Architektura to chyba nie 50mm...
Do portretu 50/1.4 styknie.
Albo dołóż te 1,5kzł do 70-200/2.8 ;-) Bo rozumiem, że bierzesz 70-200/4 + coś za 1,5kzł?
xxkomarxx
19-08-2010, 00:05
Wg mnie to 1500 na wszystko.
Stałka za 1500 ? Bierz Canona 50 1.4.
Z Twojej stopki:
Sigma 18-125 F3.8-5.6 DC OS HSM + KiT. Coś Ci tam brakuje do architektury? Często i tak się szkło przymyka do tego rodzaju zdjęć więc nie bardzo rozumiem co chcesz tutaj zmienić.
Dalej:
Simga 70-300 F4-5.6 DG MACRO. Według mnie, jako totalnego amatora, na 70-80mm tą Sigmą coś można od biedy podziałać w portretach.
Dokupiłbym coś z serii 50mm 1.8/1.4.
Ale tak ogólnie to wydaje mi się, że masz 1500pln i sam nie wiesz co chcesz kupić. Aby tylko wydać kasę. Masz w szkłach cały zakres od 18mm do 300mm i nie wiesz jakiej ogniskowej najczęściej używasz/potrzebujesz? Dla mnie to trochę dziwne. Gdybyś miał tylko kit-a to co innego. Ale tak sam możesz zobaczyć czego Ci brak.
Skoro nie wiesz co tak naprawdę chcesz kupić to zamieszam Ci jeszcze trochę w głowie :razz:
Portret:
50mm 1.8 + 430EX + blenda
Architektura:
Zbierać dalej i Sigma 10-20mm/Canon 10-22mm
A jak ma to być tylko i wyłącznie "dobry i jasny" to 50mm 1.4.
Dobry, jasny, portret, architektura...te słowa w języku polskim jakoś nie pasują do siebie w jednym zdaniu :-D:-D
Canon 35 f/2 i wszystko w tym temacie
Nie chodziło mi tylko, że będę fotografował architekturę.
Trochę się tu namieszało także zacznę od nowa.
Jako nowe tele myślę nad zakupem 70-200 F4L USM.
I dodatkowo jakieś 1500zł na inne szkło.
I zastanawiam się teraz czy zostawić Sigme 18-125 i do tego kupić stałke 50mm.
A dużo robisz zdjęć długą ogniskową? Ja np. stwierdziłem, że najczęściej robię w zakresie 17-50 (crop 450D) i dlatego jako tele kupiłem za nieduże pieniądze używanego canona 55-250IS, którym można zrobić zupełnie przyzwoite zdjęcia, ma stabilizację, jest lekki i poręczny. Odsyłam do tego wątku, można poogladać sample:
http://canon-board.info/showthread.php?t=40437
Aha, zostanie więcej oszczędności i można kupić np. 2 stałki
Często robię fotki długimi ogniskowymi. I jak wam się wydaje w tej klasie cenowej Canon 70-200 F4L USM da radę ?
Jak często, to zmienia postać rzeczy. Niech inni się wypowiedzą, nie znam 70-200 F4L USM.
zaitsev, wątpię czy jest sens ładować obiektyw za 4 tys do 450D.
A F4L przynajmniej kosztuje 2k. i z tego co czytam na optyczne wypadł bardzo dobrze.
xxkomarxx
19-08-2010, 12:56
70-200/2.8. Serio. ;-)
Bo sam się skusze :P jak masz do sprzedania w dobrej cenie to pisz na PM :-D
moze faktycznie skoro masz na 70-200/4 to doloz te 1500 i miej zarabiste dlugie szklo:)
Ale, kiedy bym sobie kupił takie szkiełko zaraz bym miał zamiar zmieniać aparat na np. 50D.
xxkomarxx
19-08-2010, 13:04
Będą pieniądze to się zmieni. Nie od razu Rzym zbudowano :)
Sens ma jeśli używasz długich ogniskowych i będziesz robił przy słabym świetle. A tak właśnie napisałeś. No i portrety z tego szkła wychodzą miodne. f/4 już Ci nie da aż takiego wow.
Masz zarazem świetne tele i portretówkę.
W sumie wszystko zależy czy wolisz stałkę i ciemniejsze tele, czy jasne tele.
A puchę zmieniać dlaczego?
xxkomarxx, nie mam na sprzedaż, ale dużo czasu spędziłem z tym szkłem w rękach i też mam straszną ochotę na nie.
Z drugiej strony oczywiście stałka ma też swoje zalety i daje sporo frajdy, ale za to nie ma 200mm f/2.8. :-)
xxkomarxx
19-08-2010, 13:10
A canon 200 2,8 :)
gadget_zary
19-08-2010, 13:12
Rincon Masz jakieś bezsensowne podejście (jak dla mnie) tego typu:
"Mam TYLKO 450d, wiec nie będę pchał się w drogie szkła"
Znam ludzi którzy do 350/400d mają podpięte szkła za 4-5 tysi i jakoś to chyba nikogo nie dziwi.
Stać cię to kupuj szkła - puszka to nie wszystko. Zresztą patrzeć na twoje podejście i dylematy to sądzę, że jakby ktoś ci podsunął zdjęcie z 450d i 50d to byś ich pewnie nie rozróżnił.
Różnice między szkłami są o wiele bardziej widoczne.
Będą pieniądze to się zmieni. Nie od razu Rzym zbudowano :)
Popieram
dokup do swojego body gripa, 70-200 2.8 canona oczywiscie i bedziesz kochal ten zestaw.
zreszta - poprzegladaj foty venomera z podobnego zestawu (400d było). To Cie pewnie przekona:)
xxkomarxx
19-08-2010, 13:17
Dokładnie. Ja mam 30d i jakoś mnie nie pili żeby kupić 50d itp jak coś to zmienię na FF ale póki co puszka niespecjalnie mnie ogranicza więc inwestuję w szkła.
A canon 200 2,8 :)
Miałem na myśli, że 50/1.4 nie ma 200mm f/2.8, a 70-200/2.8 ma. :mrgreen:
Tak jak piszą koledzy. Puszka xxxD vs. xxD da Ci na prawdę niewielką różnicę w obrazku. Dużą różnicę byś poczuł dopiero przesiadając się na 5D. Ale mimo wszystko to szkło jest świetne i na cropie, i na FF, także pod tym kątem bym nie decydował. Najpierw szklarnia, później pucha.
Popieram to, co napisał xxkomarxx, sam mam 450D już prawie 2 lata i wcale nie myślę o zmianie na inne body. 450D w niczym mnie nie ogranicza.
Dzięki panowie. Teraz odbiję trochę od tematu.
Znacie jakieś sklepy z obiektywami w Angli ? Mogą być internetowe.
Niedługo lecę do Londynu i może tam coś taniego znajdę.
http://www.jessops.com/
calkiem fajna cena za 5d:)
Byłem w tym sklepiku mają mały wybór. ;)
A teraz pytanie co sądzicie o Sigmie 50 mm f/1.4 EX DG HSM w teście wypadła trochę lepiej niż Canon.
bylo o tym sporo (niestety nie pamietam watku, poszukaj). sigma ma ladny bokeh, ale wielka krowa to i ja po zabawie ta i tą 50-tką wybralem canonowską. mała, tansza, porownywalna jakosciowo. ale wiem ze kilka osob zawziecie broni sigmy.
znajomy na 50d narzekal na losowosc AF i zamienil na canona.
Właśnie doczytałem się, że Sigma często nie trafia, ale za to jest ostrzejsza.
Ale przeczytałem, że da się ją jakoś skalibrować do posiadanego Body.
Właśnie doczytałem się, że Sigma często nie trafia, ale za to jest ostrzejsza.
Ale przeczytałem, że da się ją jakoś skalibrować do posiadanego Body.
Z Sigmami generalnie lubią być problemy jeśli chodzi o współpracę z Canonem. Choć nie zawsze.
Moim zdaniem Canon 50/1.4 wcale Sigmie nie ustępuje.
Co do 70-200 F4 L to bardzo dobre szkło. Miałem je i naprawdę nawet na f4 obraz jak żyletka a do tego specyficzna plastyka jaką mają szkła klasy Luxury. W tym zakresie niczego lepszego nie ma. Oczywiście wersja ze światłem 2.8 byłaby jeszcze bardziej porządana ale to już inna cena.
Co do 70-200 F4 L to bardzo dobre szkło. Miałem je i naprawdę nawet na f4 obraz jak żyletka a do tego specyficzna plastyka jaką mają szkła klasy Luxury. W tym zakresie niczego lepszego nie ma. Oczywiście wersja ze światłem 2.8 byłaby jeszcze bardziej porządana ale to już inna cena.
100% racji - miałem 70-200/4 i rzadko brakowało mi światła. Teraz mam jednak 70-200/2,8 i to jednak szkło docelowe. Jeśli to miałoby być pierwsze porządne szkło w Twoim zestawie, to kup ciemniejsze, a dodatkową kase wydaj na drugie porządne - a jakie to zalezy jednak od tego jakich ogniskowych potrzebujesz. Ja przy ograniczonym budżecie brałbym zestaw
17-40 i 70-200 z używaną stałką 50/1,8 - całość jak się uda to coś koło 3500.
Dzięki panowie. Teraz odbiję trochę od tematu.
Znacie jakieś sklepy z obiektywami w Angli ? Mogą być internetowe.
Niedługo lecę do Londynu i może tam coś taniego znajdę.
Ja polecam http://www.simplyelectronics.net, kupilem u nich C50/1.8, maja fajniejsze ceny niz Jessops.