Zobacz pełną wersję : statyw,karta,grip
Witam
Tak jak w temacie chce kupić statyw, kartę i grip do Eosa 500D
Statyw chciał bym jakiś stabilniejszy myślę ze do 160-170cm max no i moze do makro pewnie kiedys w przyszłości będą też obiektywy większe nie znam sie kompletnie na tym
Zastanawiam sie nad dwoma kartami 8gb coś takiego lub odrobinę tańszego http://allegro.pl/item1179647082_salon_sandisk_sdhc_8gb_cl6_extreme_ hd_20mb_s_wawa.html
Co myślicie o tym?
A odnośnie gripa moje pytanie lepiej droższy czy w zupełności wystarcza tańszy ;p ?
No i prosił bym wszystko w jakiś przyzwoitych kwotach ;p
Statywu bardzo nie używam czasem są jakieś zachcianki na nocne zdjęcia ;p
Zastanawiam się czy na razie sobie nie odpuścić statywu
jahjah1986
18-08-2010, 11:24
Skoro nie wiesz czy Ci będzie potrzebny statyw to kup sobie jakiś za 70 zł po taniości, ja mam C 450D i mało korzystam ze statywu więc takie rozwiązanie mi w zupełności wystarcza, a jak kiedyś dojdą lepsze szkła i będę potrzebował czegoś solidnego to dokupi się wtedy, ale jak mówie przy znikomym korzystaniu starcza na początek taki za ok. 70 zł
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Karta ok :)
Nie kupuj statywu za 70zl, chyba, ze nie szanujesz sprzetu i masz to gdzies, ze walnie Ci o glebe. Pamietaj, ze na statywie stawiasz aparat za jakies konkretne pieniadze - i tu nie ma co oszczedzac. Ja postawilem na goldphoto i jestem zadowolony, ale velbony tez ludziska chwala - najtansze chodza po okolo 150-200zl [z glowy pisze, moze taniej moze drozej]. Co do gripa - Podroby daja rade. Kup najlepiej wysylkowo - jak cos bedzie nie tak, masz bodajze 14 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny. Jesli chodzi o karty to sandiski i kingstony polecam :)
PS - przepraszam za brak PL znakow, ale angielska winda NT nie pozwala na nasze fantazyjne wywijasy :)
Karta jak najbardziej OK - sprawdzona, znana marka i szybka. Jak masz kupic tani statyw to nie kupuj wogóle, bo to wyrzucone pieniądze. Absolutne minimum to Velbon Sherpa - cena 200 - 350zl w zalezności od modelu. Trafiają sie też używane. Tanie są niestabilne i mają głowice z plastiku. Jeśli chodzi o gripa to raczej używany oryginał niż nowy zamiennik - cena 300 - 400zł (gwarancja że się nie rozpadnie w ręku) :)
jahjah1986
18-08-2010, 11:43
Nie kupuj statywu za 70zl, chyba, ze nie szanujesz sprzetu i masz to gdzies, ze walnie Ci o glebe. Pamietaj, ze na statywie stawiasz aparat za jakies konkretne pieniadze - i tu nie ma co oszczedzac. QUOTE]
Bez przesadzy ja kupiłem za jakieś chyba 50 zł "niestabilny" statyw . I spokojnie daje rade, a uwierz mi sprzęt szanuje ale również szanuje pieniądze i rozsądnie myśle nad tym ile wydam = jakośc = ile razy z tego skorzystam.
Jeżeli nie wie czy będzie korzystał często ze statywu to niech kupi w miare solidny za pare zł, ja ostatnio robiłem foty w czasie burzy i silnego wiatru (oczywiście pod jakąś tam małą wiatą) w nocy ze statywu za 50zł i spokojnie dawał rade inna sprawa ze dla pewności trzymałem pasek od aparatu :)
[QUOTE=brooneq;855090]Nie kupuj statywu za 70zl, chyba, ze nie szanujesz sprzetu i masz to gdzies, ze walnie Ci o glebe. Pamietaj, ze na statywie stawiasz aparat za jakies konkretne pieniadze - i tu nie ma co oszczedzac.
poprawka cytatu
"Bez przesadzy ja kupiłem za jakieś chyba 50 zł "niestabilny" statyw . I spokojnie daje rade, a uwierz mi sprzęt szanuje ale również szanuje pieniądze i rozsądnie myśle nad tym ile wydam = jakośc = ile razy z tego skorzystam."
Amatorski dslr ze szklem to okolo 0,5-0,7 kg. Zaplaciles za niego 1,5-2 tysiaki. Stawiasz go na czyms na czym bym muchy nie posadzil. Pal licho nieostre zdjecia, ale to jest najbardziej tandetny plastik na swiecie... Zastanow sie dlaczego w glowicach za 200+zl wszystko jest ze stali [ew. jakichs stopow kosmiczno-chemicznych] i posiada oprocz zatrzasku blokade tego zatrzasku...? A wtych plastikach wszystko trzyma sie na plastiku, sprezynce i srubce... Ludzie, myslcie... Jaki rzeczywisty udzwig moze miec taki statyw? 100g? ostatnio czytalem o Aluminiowych nogach, ktore mialy dzwignac 29kg i kosztowaly 100zl. Czary-mary.:lol:
jahjah1986
18-08-2010, 12:02
dlatego kosztuje 50 zł a nie 200+.....a jak mam kupic cos za 300 zł a potem mało z tego korzystać to kupuje to za 50 zł ale mam świadomość lipnej konstrukcji. Dlatego kupiłem też do moich amatorskich zastosowań 450D a nie 5dmkII, polecacie kupic statyw za 200+ zł a potem sie okaże że leży w szafie albo trzeba sie bujać ze sprzedawaniem tego; do paru zdjęć raz na 3 miesiące i odrobinie ostrożności tani daje rade tylko o to chodzi....w pozostałych punktach zgadzam sie w 100%
jahu, rob jak chcesz, ale, prosze, nie doradzaj ludziom kupowania tego czegos co statywem jest tylko z nazwy. Jak Ci sie gibnie/stopka sie wypnie - od razu polecisz do sklepu, gwarantuje. Po aparat. I obym sie mylil.
Statyw - 70 zl, aparat 2,5 tys. zl, widok sprzetu lecacego na glebe - bezcenny. Ja akurat nie lubie statywow, ale przewrocil mi sie juz statyw pod lampe z parasolka (prawie wcale nie wialo). Konkluzja - albo porzadny albo wcale.
jahjah1986
18-08-2010, 12:12
Art. i tak zrobi jak uważa za słuszne, swój rozum ma. I prosze nie mów mi co mam doradzać bo to co piszesz to nie jest jedyny punkt widzenia a kij ma dwa końce i każdy znajduje swoje rozwiązanie. Taka racja a racja jest jak **** każdy ma swoją :) więc bez spinki :) poprostu napisałem na swoim przykładzie Ty na swoim :) i dobrze Art. coś wymyśli po swojemu : chce solidniejszy co napisał w 1 poście więc kupi coś dobrego pewnie :) bez obaw. PEACE
Ps. już sie nie udzielam w temacie :)
A ja powiem tak każdy z was ma racje bo używać go pewnie często nie będę ale sprzętu lecącego na ziemie tez nie chce widzieć wiec może ze statywem sie wstrzymam
Jeśli mogę zaproponujcie mi coś z allegro i warszawy ze statywów bo kompletnie sie nie znam na tym jak mówiłem
Jahjah1986 jeśli możesz zaproponuj coś do 100 zl
brooneq jeśli sie da zaproponuj coś lepszego do 200 zl
A zastanawiam sie czy nie kupić Karty trochę wolniejszej ale i tańszej
http://allegro.pl/item1182187368_sdhc_8gb_ultra_15mb_s_sandisk_sklep _w_wa_promo.html
jahjah1986
18-08-2010, 13:04
Ja swój statyw kupiłem chyba w Realu bo był w promocji. Poprostu polazłem,obmacałem, stwierdziłem, że na moje potrzeby się nada. Szukanie na allegro chyba nie ma większego sensu skoro możesz podejść do jakiegoś marketu, media, saturna itp i zobaczyć, dotknąć i przemyśleć zwłaszcze te tańsze różnią sie chyba tylko nazwą a robi je ten sam chińczyk. Oczywiście zaznaczam po raz kolejny, że używając mojej puszki z kitem czyli lekkiego zestawu i tak zachowuje max ostrożności chociaż akurat wypięcia sie szybkozłączki wogóle sie nie obawiam ale na wszelki wypadek trzymam aparat za pasek.
Co do karty to zależy czy będziesz dużo kręcił filmów ale i tak ta też jest naprawde ok.
Co do statywu to czy taki VELBON DF-50 "starczy na trochę" czy później przy dokupywaniu szkieł itp nowy statyw tez? ;p No i co myślicie o nim?
jahjah1986
18-08-2010, 13:09
Mi ciężko sie wypowiedzieć wygląda ok aczkolwiek nigdy nie rozważałem kupowania czegoś bez uprzedniego obmacania tego na żywo :) tutaj raczej powinien sie wwypowiedzieć brooneq :)
http://jabbafoto.pl/opis/224063/goldphoto-yh314c.html - statyw
http://jabbafoto.pl/opis/644907/camrock-h020.html - glowica
Sklep sprawdzony - jak cos bedzie nie tak mozna dzwonic reklamowac. Glowicy uzywam od pol roku i jest wszystko ok, aczkolwiek ludziska marudzili, ze czasem zlaczka jest za luzna - jak jestes z Wa-wy to lepiej idz na miejsce i obmacaj czy wszystko gra jak trza. Wyjdzie troche ponad te 200zl, ale w tej cenie raczej nic lepszego nie dostaniesz.
A, bedziesz musial jeszcze dokupic komplet kluczy imbusowych, bo goldphociaki trzeba czasem dokrecic [mi sie nie trafilo,ale mozna o tym poczytac]. No i jak cos padnie mozesz dokupic zcesc ktora padla, nie trzeba calego trojnoga wymieniac :)
No ja jednak bym był bardziej przy tym VELBON DF-50
konkretnie ktory jest dobry to nie wiem. Patrz w specyfikacji na udzwig i bierz poprawke, ze producenci lubia sobie zawyzyc troche :) Albo poczekaj, ktos jeszcze odpowie na pewno. Znajomi maja te velbony, ale jakie sa na nich cyferki to nie pamietam...
Grzesiek_PL
18-08-2010, 13:44
Nie kupuj taniego statywu za 70zł głowica takiego statyw nie utrzyma 500D z kitem a co dopiero jak zmienisz szkło...
Bardziej skłaniał bym się ku statywowi Goldphoto, nie należy do lekkich ale jest masywny. Nie znam tej głowicy co podał brooneq, ja bym dopłacił do głowicy kulowej GoldPhoto.
Witam
Tak jak w temacie chce kupić statyw, kartę i grip do Eosa 500D
Statyw - np. Velbon DF-50.
Karta - dowolna Sandisk Extreme
Grip - raczej oryginalny, bo z podróbami bywają problemy (tak, z oryginałami też, ale nie tak często).
Co do dyskusji o statywie. Te za faktycznie 50-70zł sobie odpuść. Mało wytrzymałe. Chociażby wspomniany Velbon DF-50 jest o klasę wyżej. Spokojnie starczy do 500D, nawet z cięższym szkłem niż kit. Chyba, że zacznie Ci przeszkadzać wątpliwa płynność obracania głowicy albo będziesz potrzebował statyw o bardziej konkretnym zastosowaniu (QTVR, makro), albo będą Ci przeszkadzać jakakolwiek inne cechy, które oczywiście zmieniają się adekwatnie do ceny statywu...
jahjah1986
18-08-2010, 14:40
Nie kupuj taniego statywu za 70zł głowica takiego statyw nie utrzyma 500D z kitem a co dopiero jak zmienisz szkło..
ostatni raz :) bo nie wytrzymam i powiem to : WYTRZYMA ale fakt faktem trzeba jednak mieć na uwadze "solidność" tej konstrukcji
Grzesiek_PL
18-08-2010, 14:44
ostatni raz :) bo nie wytrzymam i powiem to : WYTRZYMA ale fakt faktem trzeba jednak mieć na uwadze "solidność" tej konstrukcji
Dobra, to zrobimy test położymy twoją puszkę na statywie i będziemy czekać kiedy spadnie...
jahjah1986
18-08-2010, 14:48
Dobra, to zrobimy test położymy twoją puszkę na statywie i będziemy czekać kiedy spadnie...
nie ma problemu :) tylko zauważ że wcześniej zaznaczyłem jak mało korzystam ze statywu, więc aparat jest tam góra z 30-60 minut przy czym trzymam jak jest większy wiatr badz nie jestem pewien gruntu za pasek.
Wogóle to posiadasz jaki statyw?
Ja za 50 zł - tani szit - jak na moje potrzeby jest ok i nikogo nie namawiam na taki bo wiem o jego mega wadach konstrukcyjnych ale da sie żyć jak mało korzystasz i nie wiem skąd teoria o tym ze nie utrzyma xxxD i kita .... śmieszne to troche
Handelson
18-08-2010, 14:56
nie ma problemu :) tylko zauważ że wcześniej zaznaczyłem jak mało korzystam ze statywu, więc aparat jest tam góra z 30-60 minut
To jak często korzystasz ze statywu i ile fizycznie czasu aparat jest na nim nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
Jak będzie miał spaść to spadnie nawet jeśli skorzystasz z niego raz w roku :(
i tu koledzy słusznie radzą: albo mocniejszy/sprawdzony/firmowy/solidny albo żaden. Było już kilka razy na forum o strzaskanych aparatach i szkłach, które poleciały na glebę. Jak się w końcu polecający szajs o tym przekona na własnej skórze to bardzo proszę wtedy nie wylewać lamentów na forum.
Człowiek podobno uczy się całe życie...
jahjah1986
18-08-2010, 15:02
Jak się w końcu polecający szajs o tym przekona na własnej skórze to bardzo proszę wtedy nie wylewać lamentów na forum.
Nic nie polecam.Opisuje tylko swój SUBIEKTYWNY punkt widzenia.Już raz o tym pisałem. Nie jestem typem który lamentuje więc sie nie bój nie napisze na forum o ble statywach i jaki jestem teraz biedny bo to nie moje klimaty.
ps. mimo wszystko xxxD i kita utrzyma spokojnie
PEACE
KONIEC . Definitywnie, bo już miałem sie nie wdawać w polemiki pare postów temu :)
dlatego kosztuje 50 zł a nie 200+.....a jak mam kupic cos za 300 zł a potem mało z tego korzystać to kupuje to za 50 zł ale mam świadomość lipnej konstrukcji. Dlatego kupiłem też do moich amatorskich zastosowań 450D a nie 5dmkII, polecacie kupic statyw za 200+ zł a potem sie okaże że leży w szafie albo trzeba sie bujać ze sprzedawaniem tego; do paru zdjęć raz na 3 miesiące i odrobinie ostrożności tani daje rade tylko o to chodzi....w pozostałych punktach zgadzam sie w 100%
Lipne to jest takie myślenie : wydajesz mało i masz coś jakby statyw, ale trzymasz aparat ręka i nie puszczasz :):):) To jakies nieporozumienie - po to jest statyw, żeby na nim stał aparat a ty sobie w tym czasie coś innego robisz albo uczestniczysz w kadrze :) Statyw to się kupuje na wiele lat a nie na tydzień.
Handelson
18-08-2010, 19:19
I jak to się niestety ZAWSZE zdarza... puści fotograf na chwilę pasek i bęc!
Nie polecam kupna lichego statywu. Do żadnego zestawu - nawet najlżejszego.
To jak często korzystasz ze statywu i ile fizycznie czasu aparat jest na nim nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
Jak będzie miał spaść to spadnie nawet jeśli skorzystasz z niego raz w roku :(
i tu koledzy słusznie radzą: albo mocniejszy/sprawdzony/firmowy/solidny albo żaden. Było już kilka razy na forum o strzaskanych aparatach i szkłach, które poleciały na glebę. Jak się w końcu polecający szajs o tym przekona na własnej skórze to bardzo proszę wtedy nie wylewać lamentów na forum.
Człowiek podobno uczy się całe życie...
Święte słowa ... zawsze jak coś się ma zdarzyć to się zdarzy. Nie warto prowokowac losu. kupiłes sprzęt za min 2000zł i do niego statyw za 50zl to istna paranoja.
Jak juz w ogole mowa o statywach za 70-100 zl to mialem kiedys pozyczony taki za troche wiecej niz 100 (First czy jakios tak) i to jest autentycznie badziew. Po jakims czasie trudno nawet pokretlo do blokady dokrecic bo luzy lapie. Wtedy nie mialem jeszcze cyfry bo naprawde balbym sie polozyc na tym sprzet za kilka tys. Moj taki statyw pod lampe za 50 zl jest znacznie solidniejszy (a i tak nosze teraz kilka dodatkowych kg obciazenia). Velbona (chyba 600R) macalem kiedys w sklepie - sprawia wrazenie dosc solidnego.
A ja się chyba zdecyduje na ten Velbon DF-50 i sadze ze na razie nic lepszego mi nie będzie trzeba, no chyba że ktoś z was mi zaproponuje coś w podobnej cenie a sprawdzonego
Można zamknąć
Dziękuje za pomoc
A ja się chyba zdecyduje na ten Velbon DF-50 i sadze ze na razie nic lepszego mi nie będzie trzeba, no chyba że ktoś z was mi zaproponuje coś w podobnej cenie a sprawdzonego
Możesz sobie darowac ten statyw. Porządne Velbony zaczybaja sie od serii Sherpa. Ja polecam 600R lub 800R ale to wydatek ok 300zł. Jednak zawsze można kupić używany za rozsądne pieniądze :)