PDA

Zobacz pełną wersję : MONOPOD na ślubie?

neat84
16-08-2010, 18:47
Witam,

przejrzalem watki nt. monopodow, ale nie znalazlem tego
czego chcialem :)

Jako, że:

- coraz częściej zdarza mi się biegać po ślubach,
- warunki kościele jak wiemy bywają czasem ciężkie,
- nie każdy ma możliwość ustawienia ISO 6400 :grin:,
- nie każdy lubi zawsze i wszędzie lampę błyskową,
- rozkładanie statywu to czasochłonna sprawa...

chciałem poznać opinie osób, które tego cacka używają,
nie chodzi mi o jakiś konkretny model, ale czy zdarzało się
ze owy monopod uratował Wam lub naprawdę pomógł zrobić
zdjęcia w ciężkich warunkach?:roll::roll:

chodzi mi o zdjęcia podczas ceremonii rzecz jasna.
Poproszę o opinie praktyków.

Pozdrawiam :)

oskardj92
16-08-2010, 19:54
Ja jak raz fociłem ślub, był starszy gościu, który fotografie traktował jako hobby i on focił 450D z 70-200 f4 USM. Więcej męczył się z rozkładaniem lub składaniem przy różnych momentach. Wiadmomo każdy orze jak może, ale na ślub monopod to jest tylko utrudnienie pracy. Para młoda woli mieć czasami fotę z lampą palniętą w nich niż poruszone i mało wyraźnie zdjęcie, bo liczy się chwila.

MichałCh
16-08-2010, 19:55
Widzialem na jakiejs focie Fatmana z d3, jakas stalka i to wszystko na monopodzie. Dodam, ze bylo to juz weselisko ;)

sebcio80
16-08-2010, 20:01
temat monopodu był juz poruszany nie raz, nie koniecznie przy zdjeciach ślubnych ale przecież zasada działania zawsze jest taka sama,

monopod przy mniejszych ogniskowych do 200mm niewiele daje, tzn praktycznie nie zwieksza mozliwosci uzywania dluzszych czasow, wiecej zyskasz odpowiednio trzymajac aparat i stawiajac stopy,

Kanghoy
16-08-2010, 20:25
Widzialem na jakiejs focie Fatmana z d3, jakas stalka i to wszystko na monopodzie. Dodam, ze bylo to juz weselisko ;)

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/Magda_Pawel3-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/Magda_Pawel3.jpg) ;)

oskardj92
16-08-2010, 20:28

Weselisko, wszystko jasne. Fotograf już troche podpił i musiał się podpierać monopodem i przy okazji focił :D

canonfun
16-08-2010, 20:31
tak tylko ze to jest d3s i krecenei filmu a nie monopod

oskardj92
16-08-2010, 20:58
No w sumie tak, od początku ten monopod wydawał mi sie dziwny. Na dole widac "takie coś" :D

blackninja
16-08-2010, 22:15
Ja nawet kiedyś kupiłem Manfrotto 334B. Fajny jest, wciskasz dźwignię i się sam rozkłada, składanie równie szybkie. Wszystko ok i nie przeszkadza. Można wiele statycznych ujęć zrobić wydłużając czas (po przymknięciu przysłony), ale... to jeszcze jeden grat do noszenia i pamiętania o nim. Teraz zabieram go tylko na imprezy sportowe.

neat84
16-08-2010, 23:19
Widze opinie lekko podzielone, ale dziekuje za nie. Ja zrobilem dotychczas kilka fotek przy uzyciu statywu, ale rozkladania przy tym tak duzo, ze nie ma to sensu, dlatego pomyslalem o monopodzie. Z noszeniem akurat zwykle nie mam problemu bo szybko znajduje przyjaciol na miejscu, ktorzy pomagaja mi nosic :);)

adamG
17-08-2010, 00:47
No w sumie tak, od początku ten monopod wydawał mi sie dziwny. Na dole widac "takie coś" :D

To nie monopod Kolego tylko kręcenie filmu na niby steadicam, wiec troszkę nie trafiłeś w temat ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Weselisko, wszystko jasne. Fotograf już troche podpił i musiał się podpierać monopodem i przy okazji focił :D

To nie monopod Kolego tylko kręcenie filmu na niby steadicam, wiec troszkę nie trafiłeś w temat ....

MM-architekci
17-08-2010, 07:53
Już raz widziałem ofiarę z monopodem w kościele , słychać tez go było jak ze 2 razy go upuścił , według mnie kompletna głupota która nic nie daje.

oskardj92
17-08-2010, 08:54
[QUOTE=adamG;854496]To nie monopod Kolego tylko kręcenie filmu na niby steadicam, wiec troszkę nie trafiłeś w temat ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ja nie kamerun, więc nie muszę wiedzieć tego :mrgreen:

Vitez
18-08-2010, 11:48
Witam,

przejrzalem watki nt. monopodow, ale nie znalazlem tego
czego chcialem :)

A przejrzałeś Regulamin forum? Szczególnie Pkt 3?