PDA

Zobacz pełną wersję : balans bieli - karta

roshuu
16-08-2010, 16:10
Co o tym sadzicie:

http://allegro.pl/item1183240208_szara_karta_kontrolna_zestaw_kart_5 _9cm_warszawa.html

Interesuje mnie glownie to czy w tej cenie nie jest to jakas lipa, wiekszosc tego typu sprzetu kosztuje kilka x tyle, a slynny WhiBal na Allegro nie wystepuje :(

roshuu
17-08-2010, 09:37
Nikt nie wie? Hmm.. chyba zadalem glupie pytanie :P

ferdekkiepski
17-08-2010, 09:45
Niedawno przerabiałem temat i na każdym forum radzą co innego (karta, dekielek, RAW itd).
Ja na razie robię zdjęcia w RAW a dopiero później na komputerze ustawiam WB.

roshuu
17-08-2010, 10:04
Niedawno przerabiałem temat i na każdym forum radzą co innego (karta, dekielek, RAW itd).
Ja na razie robię zdjęcia w RAW a dopiero później na komputerze ustawiam WB.

No tak ale powiem Ci, ze mialem przez kilka dni pozyczony ColorChecker Passport gdzie mozna poza kolorem ustawic WB i efekty byly swietne! Tylko cena juz troche nie cieszy :) Zastanawiam sie czy to urzadzonko o ktore pytam dobrze odbija swiatlo i czy WB bedzie poprawny.
W samych RAW czasem ciezko znalezc odpowienie miejsce na WB.

Tomeksad2
17-08-2010, 16:12
Biorąc pod uwagę, że cena z przesyłką za taki zestaw to ok 40 zł. to w porównaniu ze sprzętem foto niewiele ( może nie dla każdego ). Ludzie kupują szkła i body, a później sprzedają w niedługim czasie, bo okazuje się, że oczekiwania były inne. Sam się zastanawiam i może się skuszę, bo może się czasami przydać. Do tego sprzęt całkiem mobilny.

dreamstorm
17-08-2010, 16:20
Rzecz gustu. Jak ktoś lubi mieć od razu WB taki jak trzeba to można kupić. Ja wolę kupić parę piwek :), ewentualnie WB łapać wtedy na sierści żubra.

I tak nad każdym zdjęciem trzeba trochę posiedzieć, więc 2 sekundy na przesunięcie suwaczkiem nie robi różnicy. Dla tych co wola robić w jpg zamiast RAWów pewnie fajna sprawa.

mateuszkaratysz
17-08-2010, 17:46
Nie ma większego problemu żeby i w jpg`u "suwaczkiem" wyrównać WB do zadowalającej oko proporcji.

roshuu
17-08-2010, 20:05
Rzecz gustu. Jak ktoś lubi mieć od razu WB taki jak trzeba to można kupić. Ja wolę kupić parę piwek :), ewentualnie WB łapać wtedy na sierści żubra.

I tak nad każdym zdjęciem trzeba trochę posiedzieć, więc 2 sekundy na przesunięcie suwaczkiem nie robi różnicy. Dla tych co wola robić w jpg zamiast RAWów pewnie fajna sprawa.

Spokojnie mozna zrobic zdjecie najpierw tego kartonika a potem sciagnac pipeta w programie (np. ACR, DPP). Niekoniecznie trzeba ustawic od razu za pomoca tej kartki.
Czasem ciezko wylapac WB na siersci zubra :D

mamiyka
17-08-2010, 20:47
Kupiłem kiedyś tę kartę i użyłem raz.
Efekt mizerny.
Lepiej ustawić WB ręcznie tej sierści żubra 8-)

Janusz Body
17-08-2010, 21:00
To jest szara karta i służy przede wszystkim do ustawienia ekspozycji na identycznej zasadzie jak szara karta Kodaka (tak tylko wtrącę, że druga strona Kodaka jest biała).

Do WB to... pisałem wielokrotnie najtaniej wychodzi kawałek papieru foto.

mamiyka
17-08-2010, 21:11
Wg mnie, ustawianie ekspozycji na kawału plastiku o rozmiarach karty kredytowej jest dosyć rycerskim wyzwaniem .Duża karta Kodaka z racji gabarytu znacznie lepiej nadaje się do tego celu.

roshuu
17-08-2010, 22:57
To jest szara karta i służy przede wszystkim do ustawienia ekspozycji na identycznej zasadzie jak szara karta Kodaka (tak tylko wtrącę, że druga strona Kodaka jest biała).

Do WB to... pisałem wielokrotnie najtaniej wychodzi kawałek papieru foto.

Tam sa 3 karty: biala, szara i czarna.
A co do szarej - sam napisales kiedys, ze WB mozna pobrac z "chodnika" a chodnik jest szary :D