Zobacz pełną wersję : Ślub bez lampy - wykonalne ??
mateuszw3
16-08-2010, 15:04
Witam
Pytanie jak powyżej. Czy da się robić ( amatorskie ) zdjęcia w kościele bez lampy ?? Chodzi o ślub.
Z tym co masz w stopce raczej ciężko będzie :)
HurricanE
16-08-2010, 15:17
Zależy przede wszystkim od ilości światła w kościele i od sprzętu.
Większość fotografów obecnie robi bez lampy śluby. Jeżeli chcesz robić tym co masz w stopce to będzie ci trudno utrzymać czasy - na pewno IS ci trochę pomoże - ale lekko nie będzie.
Podsumowując - da się.
Inna sprawa - wielu księży nie lubi jak im się błyska w czasie mszy.
Łukasz
Witam
Pytanie jak powyżej. Czy da się robić ( amatorskie ) zdjęcia w kościele bez lampy ?? Chodzi o ślub.
zależy od kościoła
są takie gdzie na iso200 f4 i 1/50 spokojnie daje rade a są takie gdzie iso1600 f1:2,2 1/40 jest ciemno
Jesli chodzilo Ci o dodatkowa lampe blyskowo, ktorej jak przypuszczam nie masz to dasz rade zrobic slub z wbudowana... nei jest to wielki szał ale dasz rade. Chyba ze pytasz czy w ogole da sie zrobic zdjecia bez lampy Twoim sprzetem to tak jak wspomnieli koledzy, da sie ale zalezy na jaki kosciol trafisz... :)
mateuszw3
16-08-2010, 16:09
Ogólnie nawet PM nie znam :D Mam być jako drugi fotograf, więc myślę, że jakoś dam radę. Najwyżej podkręcę ISO.
zawsze możesz wyciągnać wbudowaną lampkę i użyć czegoś na kształt dyfuzora z kartki... na dopalenie jakoś będzie
Ogólnie nawet PM nie znam :D Mam być jako drugi fotograf, więc myślę, że jakoś dam radę. Najwyżej podkręcę ISO.
Na twoim miejscu kupiłbym takie 50mm 1.8 za ok 300zł i dzięki temu mógłbyś mieć parę fajnych klatek, a tak to niewiele zdziałasz, chyba że gdzieś przy dobrym świetle jakiś ciekawy kadr uchwycisz np przy życzeniach, ewentualnie w plenerze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dopiero zobaczyłem, że masz 18-55 z IS, lepsze szkiełko od poprzednika, na szerokim 3,5 jasność, jak będziesz szukał ciekawych kadrów coś na pewno z tego będzie.
Na forum jest masa odpowiedzi, technik itp.. poszukaj.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kup sobie 50/1.8 i takie cudo na lampe (awaryjnie) allegro (http://allegro.pl/item1175515726_dyfuzor_pop_up_na_lampe_wbudowana_c anon_nikon.html)