Zobacz pełną wersję : Czemu RAW'y bardziej szumią ?
ZiemniaQ
14-08-2010, 18:04
Witam, mam pewien problem, robiłem zdjęcia RAW+JPG, i po otwarciu ich w Br i przy powiększeniu na to samo miejsce stwierdziłem że RAW zdecydowanie ma większe szumy.Czy to jest normalna rzecz? bo szczerze mówiąc jestem trochę zaskoczony.Zdjęcia są prosto z puchy(50d)
Poniżej zdjęcie:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img683.imageshack.us/img683/2525/beznazwy1jpgx.jpg)
Pozdrawiam!
Wybacz ale na takiej miniaturce nic nie widać :]
Dlatego, ze RAW to czysty zapis z matrycy, bez odszumiania, wyostrzania itp - te czynnosci wykonujesz dopiero w procesie obrobki. JPEG natomiast jest przetworzony przez oprogramowanie aparatu, stad tez inna ostrosc czy tez ilosc szumow.
ZiemniaQ
14-08-2010, 18:10
Wielkie dzięki za bardzo szybką odpowiedź ! ;)
A no wlasnie. czy likwidacje szumow RAW korygujecie tylko suwakiem luminance i color czy cos jeszcze innego?
dziobolek
14-08-2010, 23:25
U mnie tylko te dwa, no... czasami jeszcze Detail pod Luminance.
Pozdrówka!
U mnie tylko te dwa, no... czasami jeszcze Detail pod Luminance.
Pozdrówka!
Czesc,
ja tez krece tylko tymi ale jakos mam niedosyt :D
Dobra starczy bo robie OT.
sebcio80
15-08-2010, 02:06
nie wiem jak to wyglada w DPP ale w PS i LR nie osiagnie sie na RAWie takiego samego stosunku szumu do ostrosci jaki jest w JPG z puszki
dziobolek
15-08-2010, 13:26
nie wiem jak to wyglada w DPP ale w PS i LR nie osiagnie sie na RAWie takiego samego stosunku szumu do ostrosci jaki jest w JPG z puszki
No, IMHO normalne... przecież inne algorytmy odszumiania.
Każda aplikacja będzie miała "inny" szum.
Pozdrówka!
No wlasnie - trafiles w sedno mojego problemu. NIe moge osiagnac takiego odszumiana jakie robi sama pucha :( Ani ACR, ani PS czy tez Neat tego nie potrafia (chyba, ze ja nie potrafie)..
Problem polega na tym, że to są standardowe metody odszumiania, nie biorą pod uwagę charakteru szumu danej puszki. IMHO albo wprowadzą coś jak w korekcji wad szkieł, że będą profile pod puszki, albo to będzie mniej skuteczne/ew zawsze w PS można kombinować z różnymi akcjami które powinny kosztem może kapkę mocniejszego blura przy wyostrzaniu sobie z tym poradzić.
Sprawdź jak odszumia soft dodawany do canona.
Sprawdź jak odszumia soft dodawany do canona.
Masz na mysli DPP?