PDA

Zobacz pełną wersję : 400D dziwny problem

chocapik
13-08-2010, 13:56
Posiadam na stanie aparat Canon EOS 400D z ob. 18-55, jest on użytkowany przez gazete więc trochę w swoim życiu postrzelał zdjęć. Problem jest tego typu, po ostatnim wyjściu na zdjęcia rozładowała się bateria i wyjęta wrzucona została do ładowania. Po założeniu baterii do aparatu, naładowanej w 100% (bynajmniej wg. ładowarki Canon-a). Po przełączeniu na ON dioda zapala się na zielono lecz nie świeci się LCD, w wizjerze nie pokazuje żadnych wartości, nie reaguje na przyciski, na zdjęcia obiektywu itp. Po przełączeniu w tryb OFF nadal pali się zielona dioda i nie reaguje na jakiekolwiek zmiany, dopiero po wyjęciu akumulatora gaśnie dioda. Wymieniona została bateria CR2016 niestety to nic nie dało. Proszę o szybką pomoc. Porady typu oddaj do serwisu nie są mile widziane, jeżeli ktoś może wiedzieć co to prosił bym o opisanie przyczyny. Nie siedzę w Canon-ie a w N więc trochę się na aparatach znam. Pozdro ;)

zbyszekjan
13-08-2010, 14:16
U mnie taki objawy występują jak bateria jest rozładowana.Zmień akumulator na inny może problem ustąpi.

RNz
13-08-2010, 14:17
Czy po włączeniu zapala się/miga dioda karty CF? Czy sprawdzałeś z innym obiektywem? z inną kartą CF?
Spróbuj przeczyścić styki baterii/obiektywu

chocapik
13-08-2010, 14:26
dioda CF nie miga, nie mam innego szkła ani karty CF do sprawdzenia to samo jest bez karty jak i z nic się w nim nie dzieje oprócz tej diody od pracy, styki obiektywu, baterii przeczyszczone i bez zmian

RNz
13-08-2010, 14:33
Dobrze by było sprawdzić z inną kartą CF
A karta w czytniku jak się spisuje? da się sczytać dane?

glasseye
13-08-2010, 14:34
w moim 400d też tak jest przy niskim poziomie baterii. przeczyść styki akumulatora i ładowarki i spróbuj naładować aku jeszcze raz, u mnie czasem tak jest, że ładowarka świeci na zielono, mimo, że aku rzeczywiście nie jest naładowany. jak nie pomoże, to możliwe, że aku padł. spróbuj z innym

chocapik
13-08-2010, 14:36
karta w czytniku działa zostawię w ładowarce i się sprawdzi

RNz
13-08-2010, 14:37
w takim razie także obstawiam aku...

Aki007
15-08-2010, 10:16
na taki problem to ja miałem jeden sposób, a mianowicie wyciągnięcie baterii z aparatu podmuchanie i od nowa próby czy działa.. w moim przypadku się sprawdził.

chocapik
19-08-2010, 12:13
powiem tak, dmuchanie, czyszczenie nic nie dało przyniosłem inną baterię AKU do niego i nic, zero współpracy nie chce się załączyć wyświetla się to samo...czyli nic oprócz diody która nadal nie gaśnie

Naprawiacz
23-08-2010, 18:53
Sprawdź, czy nie zwarte są piny w czytniku karty aparatu.

dexter
23-08-2010, 21:26
Miałem ostatnio podobne obiawy w 350D, na krótką metę pomagała procedura:
-wyłącz aparat
-wyjmij akumulator i bat. podtrzymującą
-zamknąć klapkę
-włacz aparat
-naciśnij spust migawki (tak jakbyś chciał zrobić zdjęcie)
-wyłącz aparat

Teraz jak włożysz aku to powinien zadziałać, ale ...
najprawdopodobniej bez serwisu sie nie obejdzie :( metoda działała ale po kilku takich restartach wysłałem na Żytnią, bo nawet to już nie pomagało, a tam stwierdzili "awarie zasilania płyty głównej" :(