PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka Canon NC-E2 Canon 1d Mark II

dan_sto
14-11-2005, 11:14
Witam..

czy ktos z szanownych forowiczow zetknal sie ze schematem do ladowarki NC-E2.Bo padla mi ladowarka a jak znac zycie producent liczy sobie slono za taka ladowarke. A mam znajomego elektronika ktory by mi taka ladowarke wykonal...

Prosze o pomoc i pozdrawiam

Daniel

Adam_Max
14-11-2005, 11:29
Stary nie chcę nikogo o nic posądzać, ale coś mi cuchnie. Stać Cię na 1d Mark II a nie stać Cię na ładowarkę?? Skąd masz aparat ??

snow
14-11-2005, 11:36
Może jak wydał na aparat to już go nie stać na ładowarke? ;-)

DoMiNiQuE
14-11-2005, 11:39
panowie, taka ladowarka kosztuje ponad 2000PLN :roll:

Adam_Max
14-11-2005, 11:50
Jeżeli kosztuje 2000 zł to jak mam być szczery nie znajdziesz jej schematu.

DoMiNiQuE
14-11-2005, 12:02
ja bym zaczal szukac tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic19687.html

dan_sto
14-11-2005, 12:06
Ja tylko spytalem o schemat i odrazu jestes posadzony o aparat

skad go masz:) .. niezle ..

wydaje mi sie ze to lekkie przegiecie....

dobrze zauwazyla jedna osoba ze ladowarka taka to koszt 2 tys. zl..
wiec jak moge cos takiego zrobic to wole zrobic niz wydac...
w tej cenie mam druga lampe 580 i co jeszcze...

wiec w dalszym ciagu prosze o pomoc:)

pozdrawiam

Zielony
14-11-2005, 12:14
jeżeli twój znajomy to bardzo dobry elektronik (taki na którego ja miałem wyrosnąć ale się nie udało:D ) to może najpierw zerknie to tej rzekommo uszkodzonej, weźmie miernik do ręki i looknie najpierw co mogło się ew. zjarać.
Na tej zasadzie może wybada który podzespół można wymienić i będzie git.
Albo są i tacy wyjadacze, którzy schemat rysują na podstawie tego co widzą w środku :shock:

być może takie schematy mają w serwisach (serwis na żytniej) w jakiś repair manualach. osobiście znalazłem kiedyś taki repair manual do 550EX.

szukajcie a znajdziecie :mrgreen:

PS. tak jak wspomniałem, niech ten ktoś najpierw looknie do tego.

dan_sto
14-11-2005, 12:17
Rzecz w tym ze juz ja rozbieral i nie za bardzo moze sie polapac bo producent canon wiadomo jak robi.. robi tak zeby sie nie polapac i nie ma oznaczen...

ja sie nie znam na tym wiec tylko pytam i chcialem mu po prostu ulatwic sprawe... zobaczymy w ostatecznosci wysle ta ladowarke do warszawy na zytnia do naprawy .. ale najpierw wole poszukac:) a noz widelec :)

Adam_Max
14-11-2005, 12:26
Ja tylko spytalem o schemat i odrazu jestes posadzony o aparat

skad go masz:) .. niezle ..

wydaje mi sie ze to lekkie przegiecie....

dobrze zauwazyla jedna osoba ze ladowarka taka to koszt 2 tys. zl..
wiec jak moge cos takiego zrobic to wole zrobic niz wydac...
w tej cenie mam druga lampe 580 i co jeszcze...

wiec w dalszym ciagu prosze o pomoc:)

pozdrawiam

Stary jak pisałem nikogo nie chcę posądzać, ale takie jest życie że przez tą nieuczciwą część społeczeństwa ta druga jest pokrzywdzona.
1. Jak ktoś rąbnie jakiemuś fotografowi aparat to duże prawdopodobieństwo że bez ładowarki, a więc taki delikwent szuka samej ładowarki, jeżeli jest kosztowna to szuka sposobu żeby ją czymś zastąpić.
2. Ja wydając kupę kasy na 1-kę bałbym się aby "znajomy elektronik" nie skopał roboty bo może mnie to więcej kosztować.
3. Oddałbym uszkodzoną ładowarkę do serwisu Canona - dlaczego tak nie zrobiłeś:?: w serwisie ci mogą wynająć taką ładowarkę na czas naprawy.

dan_sto
14-11-2005, 12:31
Aparat posiadam juz 1,5 roku..

ale spoko w najgorszym wypadku odesle ladowarke do serwisu..

a jesli chodzi o to ze dadza mi nowa w serwisie na czas naprawy to bym nie liczyl .. ostatnio uszkodzilem obiektyw 24-70 bo uderzylem nim o kamien nad dunajcem (nie fart posliznalem sie) przestal chodzic autofocus no i czekalem na naprawe 4 tygodnie.. i zamiennika nie dali :) wiec sam rozumiesz
spoko bede szukal dalej :)

Adam_Max
14-11-2005, 12:53
Zamiennika Ci sami od ręki nie dadzą zadzwoń wcześniej i się postaraj tak umówić.

Duty
14-11-2005, 23:52
spoko bede szukal dalej :)

Pod tym adresem masz katalog części z jakich składa się ta ładowarka:

http://ddd2002.com/downloadsm/12318/CANNON_NI-MH%20CHARGER%20NC-E2%20&%20NP-E2.html

- jeśli uda Ci się stwierdzić, jaka część padła, to po numerze możesz od serwisu wydębić wysłanie tego elementu. Sam tak raz robiłem z jedną cześcią do aparatu - przysłali mi z Warszawy - wyszło i tak sporo taniej, niżby mieli doliczyć naprawę.
Ale osobiście nie bawiłbym się w to - na www.ebay.com możesz taką ładowarkę dostać w cenie od 33 do 100$.
Jakim cudem Ci padła ta ładowarka? Mam ją i wydaje mi się, że jest solidna jak cegła!

dan_sto
15-11-2005, 09:23
Patrzylem na ebay'u i gosc mnie wyprzedzil o jedno euro ale postaram sie cos jeszcze znalezc :/

ten link co mi dales to mam ta instrukcje ale nic z niej nie wynika

ale mimo wszystko dzieki:) narazie laduje mi kolega..

ostatnio na ebay udalo mim sie kupic akumulator orginalny np-e3 za 42 euro wiec chyba dobrze:)

pozdrawiam

gumisKite
26-11-2009, 01:01
Siemka,
macie może jeszcze ten schemat?
Przyznam że poprostu mnie nie stać na nową łądowarke a tamten link nie działa.