PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o łapanie ostrości w 50D ....

WhiteWolf
12-08-2010, 21:52
Witam.
Jak ktoś miał ładnie napisane w sygnaturce - pytasz....wstydzisz się raz, nie pytasz....wstydzisz się całe życie. A więc pytam i już się wstydzę ale jak już kiedyś wspominałem - dopiero zaczynam przygodę....irytuje mnie ta rzecz. Mam Canona 50D. Przykładowo - chciałem dziś córce porobić kilka ładnych zdjęć na huśtawce. Godzina 17:30, błękitne niebo, złote kolorki słoneczka. Wszystko pięknie ładnie ale....często działo się tak że ostrość łapało na bocznych słupkach ( podtrzymujących konstrukcję - które były bliżej mnie ) niż na córce. Nie ukrywam, że sprawa irytująca. Wiem, że to moja wina i czegoś nie wiem, albo nie potrafię i dlatego pytam. Czy jest to kwestia ustawienia trybu AF ? Chodzi mi o trzy możliwości jakie są : One shot, AI focus, AI servo. Wiem, że np 1 z nich służy do łapania nieruchomego "celu" a servo do ruchomego. Jeśli więc, córka zasówa na huśtawce teoretycznie powinienem mieć ustawionego serwo....i tu właśnie pojawia się problem o którym piszę. Bardzo często łapie ostrość na bocznych elementach np. podpory, łańcuchy itp a nie na niej. Gdzie robię błąd ?
Pozdrawiam.

Pirx
12-08-2010, 22:02
To o czym piszesz nie wynika z ustawionego trybu ustawiania ostrości (OneShot, AIServo), ale z ustawienia aktywności wszystkich punktów AF.

Przy aktywnych wszystkich punktach AF, to aparat decyduje co ma być ostre w Twoim kadrze. Dlatego uaktywnij tylko jeden punkt AF (dżojstikiem) nakieruj go na to co ma być ostre i gotowe.

Co do trybów AF sprawa jest prosta :
- do nieruchomych obiektów - One Shot,
- do obiektów ruchomych AI Servo.

AI Focus lepiej nie używać, bo to też takie "idioten-ustawienie", które ma Cię wyręczać w decydowaniu, czy obiekt się rusza, czy nie.

WhiteWolf
12-08-2010, 22:47
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Pojawił się jednak kolejny problem. Oczywiście to problem na moim etapie nauki :D Kiedy ustawiłem 1 centralny punkt AF wszystko jest pieknie do czasu, gdy chcę faktycznie złapać coś co jest "najbliżej". Jeśli jednak chciałbym złapać ostrość na coś co jest np obok punktu bardziej wysuniętego mnie - nie daje rady. Zrobiłem test. Ustawiłem 3 poduszki na łóżku - jedna za drugą. Po prawej od nich w odległości ok 30 cm ustawiłem tylko 1 poduszkę. Kiedy chcę właśnie tą 1 złapać aparat stara się uchwycić na niej ostrośc ale mu nie wychodzi. Może lepiej zabrzmi jak napisze, że MI nie wychodzi. W czym tkwi błąd ? Będe coś tu walczył ale gdybyś przeczytał tego posta zanim ja wywalczę to proszę napisz co źle robię.
PS. Właśnie przy okazji wertuję "Portrety - Michaela Freemana" i przyznam, że jak dla początkującego to bardzo ciekawa kniga. Nie wiem na ile przydałaby się komuś zaawansowanemu ale jak dla mnie bomba. Zasysam wiedzę teoretyczną ile się tylko da a że jestem na urlopie to praktykuje na córce całymi dniami :D

sloik1979
12-08-2010, 22:54
Autofocusa masz ustawionego na AI Focus // AI Servo czy One shot (co masz z tych trzech napisane na gornym wyswietlaczu) ?

korona-pl
12-08-2010, 23:01
AF żeby działać potrzebuje kontrastu - jeżeli łapiesz ostrość np. na białej powierzchni poduszki, może sobie nie poradzić. Spróbuj na brzegu poduszki (żeby było trochę kontrastu - cień, inny kolor materiału "w tle").
Druga sprawa to oświetlenie - nie bawiłem się 50D, ale mój 400D lubił się gubić gdy brakowało mu światła (lampa na suficie, to czasami było za mało).

Loome
12-08-2010, 23:05
50d vs 400d duza roznica na + w ciemnosciach;)

korona-pl
12-08-2010, 23:11
50d vs 400d duza roznica na + w ciemnosciach;)

Fakt, ale generalnie aparaty fotograficzne lubią światło...
WhiteWolf nie napisał w jakich warunkach próbował robić zdjęcia.

WhiteWolf
12-08-2010, 23:13
Ustawione mam na OneShot i AF w punkcie centralnym. Ściana jest kremowa gładka, poduszki brązowe z zielonymi zdobieniami, łóżko brązowe. Na poduszkach i łóżku ostrość łapie bez problemu jednak ta gładka ściana to wyzwanie. Sufit w tym samym kolorze również. Napewno nie kwestia oświetlenia bo nawet oświetlając halogenem jest problem. O dziwo jednak w jednym miejscu na ścianie mam takie załamanie - kąt prosty ale wszystko w tym samym kolorze i tam łapie bez problemu. Przypuszczam więc, że to sprawa kontrastu o którym pisałeś. Tak czy siak - walcze z aparatem dalej. Codziennie odkrywam coś nowego co mnie zaskakuje. Wiem, że dla osób, które mają wszystko już w małym palcu może to wydawać się śmieszne ale niektóre rzeczy są dla mnie prawdziwym wyzwaniem :D Pewnie nie raz jeszcze wyskocze tu z głupimy pytaniem....ale przecież najlepiej uczyć się od osób bardziej doświadczonych prawda ?

Pirx
12-08-2010, 23:14
Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi poduszkami.
Czy poduszka była "gładka", czy w paski ?
Ustawianie AF w 50D opiera się o detekcję fazy, a to wymaga, żeby w "polu widzenia" czujnika AF znajdowała się jakaś wyraźna krawędź. Taki AF ma kłopot z ostrzeniem na gładkie powierzchnie lub powierzchnie pokryte powtarzającym się wzorem.

Generalnie są dwa podejścia do ustawiania ostrości przy pomocy AF :

Ustawiasz kadr -> wybierasz dżojem ten punkt AF, który pokrywa obiekt na którym chcesz ustawić ostrość -> naciskasz spust.
Celujesz aktywnym punktem AF (często jest to środkowy punkt) w obiekt -> wciskasz spust do połowy -> przytrzymując spust wciśnięty do połowy przekadrowujesz obraz i zwalniasz migawkę.

Powyższe zasady dotyczą w zasadzie używania AF-a w trybie One Shot.
Przy częstszym używaniu AF-a w trybie AI Servo warto pomyśleć o przeniesieniu AF-a ze spustu na guziczek AF-On. To wiele ułatwia.

Bogdan56_Ch
12-08-2010, 23:19
Witam.
Gdzie robię błąd ?
Pozdrawiam.

Na huśtawce łatwo zrobić ostre zdjęcie i to no One Shoot. Łapiesz ostrość i czekasz na powrót huśtawki w miejsce gdzie ustawiłeś ostrość i w tym momencie robisz fotke. Oczywiście, musisz przymknąć przysłonę i dobrać odpowiedni czas. Dodatkowo rób tak jak radzono wcześniej, wybierz jeden punkt do ustawiania ostrości.

roofman
13-08-2010, 07:17
Kiedy ustawiłem 1 centralny punkt AF wszystko jest pieknie do czasu, gdy chcę faktycznie złapać coś co jest "najbliżej".
Zobacz w opisie obiektywu z jakiej odległości potrafi 'łapać ostrość'.
To nie jest tak że AF łapie tuż od przedniej soczewki obiektywu (niektóre obiektywy tylko tak potrafią). Często minimalna odległość ostrzenia to około 0.3 - 1.2m.

pajlot
13-08-2010, 07:47
A tak z ciekawości co masz podpięte do tego 50D ? może to jakieś ogólnie nietrafiajace szkło :-)

Przemek_PC
13-08-2010, 10:33
Takie są efekty polecania wszystkim bez wyjątku kupna lustrzanek w wątkach typu "Co kupić?" Kolejny wątek w tym dziale to czyjeś boje z nowonabytym 20D. Zawsze powtarzałem, jeśli ktoś nie ma pojęcia o przysłonach, głębiach ostrości, trybach pracy AF to nie powinien wchodzić w lustro bo tylko straci pieniądze, czas i co najważniejsze niepowtarzalne zdjęcia których nie zrobił bo nie umiał sobie poradzić z ustawieniem ostrości. Sprzęt za min. 3000zł a zdjęcia gorsze niż z kompaktu za 300zł bo aparat "nie wyczuł" intencji fotografującego.

damiank
13-08-2010, 11:14
Czy ja wiem, tu trzeba nauki i chęci kupującego, który widać je ma. Ja jak kupiłem pierwsze lustro, to tez miałem gnioty gorsze od kompaktu, ale wiedziałem, że kompakt nie da mi tego co lustro, nie zrażałem się, patrzyłem na zdjęcia kolegów i się uczyłem sam, dedukował i eksperymentowałem, aż wszystko zrozumiałem i wtedy zaczęło wszystko ładnie wychodzić.

dreamstorm
13-08-2010, 11:14
Nie zgadzam się z Tobą.
Jeśli ktoś kupi sobie lustrzankę, i chce się uczyć robić zdjęcia to nauka jest znacznie bardziej przyjemna niż na kompakcie. Ja miałem nikłe pojęcie o tych wszystkich parametrach jak kupowałem Pentaxa, ale pierwsze co to instrukcja w łapę od dechy do dechy a potem analizowanie wszystkich swoich zdjęć co jest nie tak, co można zrobić lepiej, fora, książki, oglądanie zdjęć innych i trochę uporu. Teraz mam znacznie większą świadomość jak kiepskie zdjęcia robię :D

P.S. Nie masz czasem na kółku ustawiona A-DEP ?

dziobolek
13-08-2010, 11:18
Takie są efekty polecania wszystkim bez wyjątku kupna lustrzanek w wątkach typu "Co kupić?" Kolejny wątek w tym dziale to czyjeś boje z nowonabytym 20D. Zawsze powtarzałem, jeśli ktoś nie ma pojęcia o przysłonach, głębiach ostrości, trybach pracy AF to nie powinien wchodzić w lustro bo tylko straci pieniądze, czas i co najważniejsze niepowtarzalne zdjęcia których nie zrobił bo nie umiał sobie poradzić z ustawieniem ostrości. Sprzęt za min. 3000zł a zdjęcia gorsze niż z kompaktu za 300zł bo aparat "nie wyczuł" intencji fotografującego.

https://canon-board.info/imgimported/2010/08/roflmaozu0-1.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img444/9135/roflmaozu0.gif)

"Zapomniał wół, jak cielęciem był"

Pozdrówka!

Przemek_PC
13-08-2010, 11:35
Wróćmy do lat "cielęcych". 30 lat temu ojciec pokazał mi jak robi się zdjęcia w domowej ciemni (oczywiście cz-b). Aparat jaki miałem do dyspozycji to był Zenit B (bez światłomierza) oraz światłomierz Leningrad. Do tego w domu była książka "Fotografowanie nie jest trudne". Dla mnie było to wtedy jedyne źródło informacji o fotografii (internetu nie było). Zenitem robiłem zdjęcia do 1988 roku kiedy to w NRD kupiłem Practicę MTL-50. Później doszedł jeszcze obiektyw Pentacon 28mm i tak było aż do 1996 roku kiedy to syn stawiający pierwsze kroki wymusił niejako kupno czegoś z AF. Wybór padł na Canona EOS 500n z obiektywem 28-80. W 2003 roku kupiłem pierwszą cyfrówkę, jakiś Premier 3mpix. Miałem go przez dwa miesiące i kupiłem używanego Canona G1. Bardzo brakowało mi lustra, brakowało mi swobody w ustawianiu GO, szumy na wyższych niż 200 iso i tego, że nie mogłem spojrzeć w wizjer :) ale na początku 2004 już byłem w domu, z USA sprowadziłem Canona D30, potem D60, następnie 10D którego mam nadal a od dwóch miesięcy doszedł do tego 50D.
Teraz wielu ludzi robi tak, że kupują lustro (m.in. kierując się poradami na tym forum) ale nie mają żadnej wiedzy na temat fotografii i sobie nie radzą. I nawet nie chce im się wziąć do ręki instrukcji lub jakiejś książki i chociaż spróbować samemu ogarnąć temat bo przecież tak podstawowe rzeczy jak działanie AF jest opisane w instrukcji a podstawy ekspozycji są w każdej książce o fotografii dla początkujących.

gonzo44
13-08-2010, 13:56
Ok, Przemek_PC a teraz pokaż zdjęcia...
Skoro ktoś jako pierwszy aparat wybiera 50D to super, na pewno aparat nie będzie go ograniczał, a brak wiedzy technicznej o przysłonach, kadrach etc. akurat najłatwiej uzupełnić i to forum to zapewnia - jak widać po wielu merytorycznych i przychylnych komentarzach w tym wątku.

WhiteWolf
13-08-2010, 14:05
Co do kolegi Przemka....nie czytałeś mojego pierwszego postu na forum więc nie oceniaj mnie proszę. Kupiłem lustro żeby właśnie nauczyć się o przysłonach i innych tego typu rzeczach. Po co mi kompakt skoro chcę nauczyć się o wszystkich parametrach, których kompakt mi nie zapewni. Jeśli o instrukcję chodzi - już ją przeczytałem i to 2 razy i wiem na czym polega działanie AF. Problem jest/był inny i gdybyś dobrze przeczytał o co chodziło - sam wiedziałbyś o co chodzi. Problem został rozwiązany dzięki jednemu z kolegów, wypowiadających się w tym temacie. Najprawdopodobniej chodziło o brak kontrastu i problem z łapaniem ostrości na jednolitym tle. Problemem nie było to że ustawiałem aparat 2 cm od celu bo stałem z drugiej strony pokoju a wiem, że do Macro służą inne obiektywy. Ja narazie mam kitowego 17-85 i na moje potrzeby w chwili obecnej zupełnie wystarcza. Jak już nauczę się wszystkiego - wtedy kupię coś w kierunku portretów/ studia bo to mnie interesuje. A dlaczego kupiłem 50D ? Nie pytałem ludzi na forach bo każdy swoje chwali. Łaziłem po sklepach, bawiłem się nimi, pstrykałem fotki po sklepach i wyprałem ten, który lepiej mi leżał w łapie i z którym lepiej się czułem....

dziobolek
13-08-2010, 14:32
Wróćmy do lat "cielęcych". 30 lat temu...
To zaczynaliśmy mniej więcej tak samo, tyle że sam dochodziłem do wszystkiego.
Ale jakoś do głowy mi nie przychodzi by tak oceniać ludzi...

Takie są efekty polecania wszystkim bez wyjątku kupna lustrzanek w wątkach typu "Co kupić?"...
Hmmm...

Teraz wielu ludzi robi tak, że kupują lustro (m.in. kierując się poradami na tym forum) ale nie mają żadnej wiedzy na temat fotografii i sobie nie radzą.
...nooo, nie wiedziałem o tym, że trzeba mieć "wiedzę o fotografii" by kupić lustrzankę.

Pokory życzę i pozdrawiam!

WhiteWolf
13-08-2010, 14:35
http://img59.imageshack.us/img59/4386/img0168qr.jpg

To tak na szybko co udało mi się pstryknąć podczas ostatniej wyprawy do Zakopanego...
Jeśli można to prosiłbym o szybką ocenę co jest źle.

Saapcio
13-08-2010, 14:49
Witam serdecznie.

Najważniejsze by Tobie się podobało.
Mnie się nie podoba to, że fotka większa od biurka pod monitor :wink:

Pozdrawiam serdecznie.

dziobolek
13-08-2010, 14:50
:shock: Dżizas chłopie, nie wrzucaj pełnej rozdzielczości na forum w ten sposób.
Zapodaj zmniejszone max. 800 na długim boku, albo tylko linka do pełnej rozdzielczości.
Nie rób tak bo karniaki się posypią.

Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A do oceny fotek załóż swój wątek w odpowiednim dziale.

WhiteWolf
13-08-2010, 15:36
Szczerze pisząc to wkleiłem linka do imageshacka i nie sądziłem że wskoczy takie wielkie zdjęcie. jeśli ktoś może je wywalić to byłbym wdzięczny....

jaysayaha
13-08-2010, 15:41
Szczerze pisząc to wkleiłem linka do imageshacka i nie sądziłem że wskoczy takie wielkie zdjęcie. jeśli ktoś może je wywalić to byłbym wdzięczny....

Podobnie u mnie było ;)

Vitez
13-08-2010, 16:11

Bo na imageshacka wrzuca się już pomniejszone, przygotowane do prezentacji na forum zdjęcie :roll: .

Przemek_PC
13-08-2010, 16:24
WhiteWOlf, czytałeś instrukcję obsługi, rozdział o AF? Przecież tam jest dokładnie wszystko napisane jak to działa, wystarczy przeczytać.
Strona 88 instrukcji od 50D:
"W przypadku problemów z automatyczną regulacją ostrości"
Naprawdę do tego nie dotarłeś? Nie wierzę.

WhiteWolf
13-08-2010, 19:58
Instrukcje czytałem i dziwię się dlaczego nie zauważyłem tego o czym napisałeś czyli strona 88 instrukcji. Nie mniej jednak wydaje mi się że forum jest po to aby pytać jeśli czegoś się nie wie. Z tego co zauważyłem jest tu wiele osób normalnie podchodzących do tych którzy się dopiero uczą i to jest fajne. Zawsze można na kogoś liczyć co do opini czy porady - nawet jeśli przeoczyło się jakąś stronę w instrukcji. Dziękuję wszystkim za pomoc. Niebawem założę wątek odnośnie oceny zdjęć więc i tam będę Was prosił o pomoc. Niebawem czyli dziś wieczorem jak tylko córę uśpię :D
Raz jeszcze dziękuje i pozdrawiam.

oasisman
13-08-2010, 21:06
WhiteWOlf, czytałeś instrukcję obsługi, rozdział o AF? Przecież tam jest dokładnie wszystko napisane jak to działa, wystarczy przeczytać.
Strona 88 instrukcji od 50D:
"W przypadku problemów z automatyczną regulacją ostrości"
Naprawdę do tego nie dotarłeś? Nie wierzę.

Problem jest, ale instrukcja nie przeczytana......typowe :mrgreen:

michael_key
13-08-2010, 21:19
Problem jest, ale instrukcja nie przeczytana......typowe :mrgreen:
Dlatego ja instrukcję mam zawsze przy sobie by dojrzeć co nie zapamiętane, podczas wyjścia z aparatem ;-)

WhiteWolf
13-08-2010, 22:10
A wydawało mi się, że pisze dość wyraźnie :D Okazuje sie, że jednak nie. Aparat mam od ok tygodnia i INSTRUKCJE CZYTAŁEM. Zapewne w natłoku informacji niektóre umknęły. Normalne. Zapewne jeszcze wiele razy do niej będę zaglądał a najlepiej zrobię tak jak kolega powyżej - będę nosił ja przy sobie. Wydaje mi się, że w sprawie instrukcji wszystko zostało już powiedziane/napisane. Sprawa z ostrością zakończona i bardzo dziękuję tym, którzy napisali tu coś mądrego bo takich odpowiedzi oczekiwałem i od takich ludzi chętnie będę się uczył. A nabijanie postów jak kolega oasisman mija się z celem ;)
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.

oasisman
13-08-2010, 23:33
A wydawało mi się, że pisze dość wyraźnie :D Okazuje sie, że jednak nie. Aparat mam od ok tygodnia i INSTRUKCJE CZYTAŁEM. Zapewne w natłoku informacji niektóre umknęły. Normalne. Zapewne jeszcze wiele razy do niej będę zaglądał a najlepiej zrobię tak jak kolega powyżej - będę nosił ja przy sobie. Wydaje mi się, że w sprawie instrukcji wszystko zostało już powiedziane/napisane. Sprawa z ostrością zakończona i bardzo dziękuję tym, którzy napisali tu coś mądrego bo takich odpowiedzi oczekiwałem i od takich ludzi chętnie będę się uczył. A nabijanie postów jak kolega oasisman mija się z celem ;)
Raz jeszcze dziękuję za pomoc.

Mój post miał Ci zwrócić uwagę(w formie żartu) na czytanie (ZE ZROZUMIENIEM) instrukcji. Jest tam o wiele więcej informacji i porad niż wydaje się na pierwszy rzut oka. Widzę, że w jakiś sposób zwróciłeś na niego uwagę...więc może jednak nie mija się z celem :-)

Przemek_PC
13-08-2010, 23:49
Kiedyś czyt. kiedy nie było internetu jak pojawił się problem to szukało się rozwiązania oczywiście samemu a jak nie dało rady dopiero wtedy szukało się informacji gdzieś dalej (głównie biblioteka). Teraz jak jest problem to od razu odpala się kompa i pomagajcie dobrzy ludzie. Trochę wysiłku intelektualnego jeszcze nikomu nie zaszkodziło a satysfakcja z samodzielnego rozwiązania problemu bezcenna, tym bardziej że rozwiązanie było na wyciągnięcie ręki czyli na 88 stronie instrukcji. Zgaduję, że kolega WhiteWolf jest przedstawicielem młodego pokolenia (cyber-pokolenia?) skoro córę usypia, moje chłopaki już od jakiegoś czasu same chodzą spać :) Takie czasy, że bez internetu ciężko ale warto nauczyć się obywać bez niego bo jak go wyłączą to będzie bieda :(

leotdi
14-08-2010, 17:52
WhiteWolf,

nie przejmuj się. Większość ludzi i tak Ci tu pomoże. Po to jest w końcu to forum. Też kiedyś miałem Zenita i Practicę, ale to nic nie zmienia w temacie niesienia pomocy. Na pewno nie u mnie.

Wracajac do zdjęcia, nie wiadomo co jest 1 planem. Chmury (niebo) czy też ziemia do horyzontu. Bo plan 1-szy może być tylko jeden. Spróbuj przekadrować (przyciąć próbnie) zdjęcie a zobaczysz jak różne efekty osiągniesz. Masz zooma 17-85mm, więc kadry możesz swobodnie kształtować. Pomijam tu zupełnie kwestię techniczną jakości zdjęcia.