Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sb-800 nie wyzwala błysku /zamokła

korona
12-08-2010, 12:02
Witam,
mam problem z moją nikonowską sb-800. Ostatnio w plenerze złapał mnie siarczysty deszcz. Lampę po powrocie do domu wytarłam i pozostawiłam do wyschnięcia. Na następny dzień włożyłam świeże aku i włączyłam, wydawało się, że wszystko jest ok. Spakowałam lampę i wyjechałam na kilka dni (lampa była zamknięta w plecaku przez następne 4dni), po czym przy założeniu na sanki okazało się, że nie wyzwala błysku. Po ściągnięciu lampy z sanek nie da się również wyzwolić błysku testowego z poziomu samej lampy.
Dodam, że kontrolka READY wskazuje gotowość do użycia lampy, a więc kondensator chyba się ładuje? Przy próbie wyzwolenia błysku kontrolka READY miga, a błysku zero.

Bardzo proszę o sugestie co to może być i czy będę w stanie sama usunąć tę usterkę.

z góry bardzo dziękuję

ElSor
12-08-2010, 12:10
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale to jest forum Canona.

Lampe najlepiej wyslac do serwisu bo sama nie zrobisz raczej nic.

Loome
12-08-2010, 12:36
pytania o sb-czke to sie tu nie spodziewalem:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zajrzyj TU (http://forum.nikoniarze.pl/), ale najlepiej serwis jak juz napisano

korona
12-08-2010, 12:38
poważnie canona? cholera, ale ze mnie gapa..

a tak poważnie to lampy mają w miarę podobną budowę, sama marka, myślę, ma tu niewielkie znaczenie.

jeśli ma ktoś pomysł, chociażby na diagnozę problemu, bardzo proszę o pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Loome na Nikonie cisza pod postem, dlatego szukam pomocy na Canonie. Ktoś kto ma generalne pojęcie o elektronice może będzie wiedział co to może być.

Chuck
12-08-2010, 14:25
Lampa ma skomplikowaną budowę.
Samemu lepiej nie zaglądać do środka.
Polecam serwis.

wilus
12-08-2010, 14:26
Miałem takie objawy w sb 600, wymienili palnik

mxw
12-08-2010, 15:26
Lampa ma skomplikowaną budowę.
Samemu lepiej nie zaglądać do środka.
skomplikowana budowa - bez przesady, ale za to ładunek na kondziach - potężny, więc chętnych na zaglądanie do środka 'w ciemno' raczej wielu nie będzie (ochotnicy wyginęli) :lol:

więc tak jak piszą inni: tylko serwis.

Szczur88
13-08-2010, 00:31
No bez przesady, nie zabija, mocno kopnie tylko... Chyba, że ochotnik ma rozrusznik serca.

Ale jak rozładujesz kondensator, spokojnie można lampkę otwierać.