Zobacz pełną wersję : wakacje sponsorowane
w jaki sposob pojechac na wakacje i nic za nie nie zaplacic? to proste - wystarczy napisac projekt do ministerstwa kultury, pojechac w upragnione miejsce i ...
lato w pelni (http://tygodnik.onet.pl/1125,58896,1,lato_w_pelni__fot_tomasz_wiech,lato_w _pelni,fotoreportaz.html)
.. pozwolic robic zdjecia swojemu psu, lub 3letniemu rodzenstwu jesli takie posiadamy. bo wtedy nawet jesli zrobimy tak tragiczne zdjecia jak te powyzej i tak nikt nas z tego nie rozliczy, bo mu powiemy, ze to artyzm
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img827/5073/facepalmo.gif) ... i moga nam naskoczyc :-?
jestem zdruzgotany, nie tym co zobaczylem, bo takie zdjecia robia ludzie komorkami lub "z biodra", tylko tym, ze ktos ciagnie na to kase z ministerstwa ...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img827/5073/facepalmo.gif)
chciałem jakoś to skomentować, ale ... słów mi brak
chyba przejde do szarej strefy żeby nie płacic podatków na takie głupoty
Oj tam oj tam 15-stka jest całkiem fajna ;).
Tak wogóle to są wrzucone na Onet w tragicznie dużej kompresji...
streaker
12-08-2010, 10:56
Co ma kompresja do marnych kadrów ?
PS. Chyba mało kto wytrzymał do 15-stego zdjęcia... ekhmm... przepraszam... fotki/pstryka...
widze ze nie tylko Wy macie takie zdanie na ten temat - http://fotohasiok.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=1028
widze ze nie tylko Wy macie takie zdanie na ten temat - http://fotohasiok.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=1028
Wierzymy Ci, że inni takie mają :)
zdRAWki
Co ma kompresja do marnych kadrów ?
A co ma słaby kadr do: "Tomasz Wiech (ur. 1979 r.) jest fotoreporterem, od 2004 do 2010 r. pracował dla "Gazety Wyborczej". Jego cykle fotograficzne dokumentują zmiany w Europie Wschodniej. Laureat m.in. Grand Press Photo (2006) i World Press Photo (2009)."
streaker
12-08-2010, 11:39
To że ktoś dostał nagrodę, czy dwie, nie znaczy, że na widok każdej jego pracy mam dostawać 'wizualnego orgazmu' albo 'artystycznej ekstazy' :P
To że ktoś dostał nagrodę, czy dwie, nie znaczy, że na widok każdej jego pracy mam dostawać 'wizualnego orgazmu' albo 'artystycznej ekstazy' :P
Trudno, żeby te zdjęcia nazwać nawet dobrymi...
A to źle świadczy o nagrodzie, że laureat tak prestiżowego konkursu umie zrobić tylko jedno czy dwa świetne zdjęcia (chociaż to, że wygrał to też wcale nie znaczy, że zdjęcia były dobre :roll:), a później kompletnie nie trzyma poziomu i publikuje jakieś ziutkowe fotognioty.
Na początku aż sprawdziłem czy dobry link otwarłem.
przy drugim nie wiedziałem o co chodzi, jakaś reklama podrogowa coldrexu ?
trzecie mnie załamało - chciałem krzyczeć "powiedzcie, ze Czacha robi sobie jaja i nas wkręca aż doczytałem o fotografie z GW :(
exactly
jak ktoś dostał jakieś nagrody to wydaje się, ze można założyć iz ma na tyle smaku, samokrytyki i pokory, ze takich g.... fotopstryków z wakacji nie będzie publikował.
Ale to dobrze... im więcej będzie chały w internecie, im więcej badziewnych zdjęć na nk.pl będą ludzie oglądać - tym większej będą dostawać ekstazy na widok naprawdę dobrych fotek.
A wtedy PRAWDZIWY FOTOGRAF będzie mógl więcej zarabiać.
Czego Wam koledzy życzę !
Bo jak będzie Was stać na 5DMKII to wtedy sprzedacie mi tanio piątkę jedynkę :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
A to źle świadczy o nagrodzie, że laureat tak prestiżowego konkursu umie zrobić tylko jedno czy dwa świetne zdjęcia
byłem kiedyś na planie sesji plenerowej i gadałem ze "statystą" (znajomy, nigdy wcześniej lustra w ręku nie trzymał). Staliśmy daleko więc wyjąłem z torby nieużywane 400D, zalożyłem 70-200 i dałem mu do popatrzenia przez wizjer. On kręci ogniskową i marudzi, ze nic nie widzi. Powiedziałm, zeby delikatnie nacisnął spust - oczywiście musiałem jeszcze tłumaczyć gdzie on jest itp :)
jak pstryknął to wyszło ZAJEFAJNE UJĘCIE :shock:
takie, ze wielu z nas by się go nie powstydziło.
jak potem porównawaliśmy to zakwalifikowało się do 5 najlepszych zdjęć z tego dnia :mrgreen:tylko, ze zawodowcy kombinowali pół dnia a on klapnął raz!
Czy to znaczy że Tadzik jest dobrym fotografem ?
a raczej najlepszym bo ma przecież 100% super zdjęć :?:
No bo to nie jest tak jak wszyscy na tym forum rzemieślnik, tylko artysta. Nam nawet się nie śni, jakie uniwersalne i przełomowe w historii ludzkości treści niosą ze sobą te wybitne dzieła artystyczne :mrgreen:
To że ktoś dostał nagrodę, czy dwie, nie znaczy, że na widok każdej jego pracy mam dostawać 'wizualnego orgazmu' albo 'artystycznej ekstazy' :PTo może sam odpowiem :)
Słaby kadr do nagrody WordPress ma to, że jak już sie komuś uda zdobyc nagrodę, to choćby potem psią kupę centralnie sfotografował na chodniku, zmanierowana "elyta" będzie się rozpływać nad artyzmem tego zdjęcia.
Coś jak ze zdjęciami Terrego Richardsa, kiedyś jedna ciotka powiedziała, że to sztuka, dołączyła się druga ciotka, a dzisiaj drukują mu kalendarz Pirelli.
Zdjęcia w linku wyglądają na specjalnie wybrane tak, żeby było maksymalnie źle.
Jakby "artysta" chciał przekazać myśl: "taka jest nasza rzeczywistość - szara, tłoczna, bez twarzy".
Teraz łatwiej w tym odnaleźć sztukę, prawda? :rolleyes::lol: Bądź co bądź, LAUREAT przez wielkie "Lał"
Teraz łatwiej w tym odnaleźć sztukę, prawda? :rolleyes::lol: Bądź co bądź, LAUREAT przez wielkie "Lał"
dorabiajac ideologie to z wszystkiego da sie zrobic cuda wianki. ale czy naprawde o to chodzi...
dorabiajac ideologie to z wszystkiego da sie zrobic cuda wianki. ale czy naprawde o to chodzi...
Niestety, ideologia dorabiana jest do większości "pop-artu", jaki nas atakuje każdego dnia. Podany link jest świetnym tego przykładem. Za set mniej niż przeciętnych kadrów, ktoś zapłacił pewnie całkiem przyjemne pieniądze i poświęcił miejsce w mediach, które również warte jest niemałe pieniądze.
Takie same zdjęcia ma w swoich wakacyjnych albumach 30 milionów Polaków. Ale żeby zapłacić panu przez wielkie "LAŁ" trzeba dorobić ideologię. Wtedy jedna z drugą, zmanierowana ciotka się zachwyci i sukces finansowy osiągnięty. A i artystyczny, również, że i owszem. ;) Portfolio rośnie...
Jak dla mnie to ktoś te zdjęcia podmienił - i tylko oświadczneie autora mnie przekona że nie.
To mimo wszystko są prace do albumu a tego to nikt normalny nie wydrukuje.
Takie pstryki to ludzie kompaktami robią. Na jednym (ostatnim 15 zdjęciu) nie ma kompozycji centralnej. Na pozostałych główny temat jest w środku kadru (równo jak od linijki). Zdjęcia bez tematu, koncepcji, kompozycji.
Lepsze zdjęcia sobie z wakacji robiłem
byłem kiedyś na planie sesji plenerowej i gadałem ze "statystą" (znajomy, nigdy wcześniej lustra w ręku nie trzymał). Staliśmy daleko więc wyjąłem z torby nieużywane 400D, zalożyłem 70-200 i dałem mu do popatrzenia przez wizjer. On kręci ogniskową i marudzi, ze nic nie widzi. Powiedziałm, zeby delikatnie nacisnął spust - oczywiście musiałem jeszcze tłumaczyć gdzie on jest itp :)
jak pstryknął to wyszło ZAJEFAJNE UJĘCIE :shock:
takie, ze wielu z nas by się go nie powstydziło.
jak potem porównawaliśmy to zakwalifikowało się do 5 najlepszych zdjęć z tego dnia :mrgreen:tylko, ze zawodowcy kombinowali pół dnia a on klapnął raz!
Czy to znaczy że Tadzik jest dobrym fotografem ?
a raczej najlepszym bo ma przecież 100% super zdjęć :?:
Przeciąłeś moje zdanie w pół i straciło sens. Bardziej chodziło mi o to, że jest to przykre, że laureat publikuje po za konkursami takie gnioty i stawia się go między twórcami, których dużo prac trzyma na prawdę dobry poziom.
O tym, że osoby nie związane z tematem, mające zupełnie świeże podejście, zaginają profesjonalistów, nie tylko w fotografii, to wiem. Ale raczej nie ma to związku z tematem tej dyskusji...
allxages
12-08-2010, 14:58
No dobra, to niech micles go wypunktuje teraz ;)
Dominooo
12-08-2010, 15:09
Zdjęcia sa częścią projektu fotograficznego o Polsce, przygotowywanego dzięki stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Żenada. Za takie gnioty ministerstwo opłaca pobyt fotografa i wypłaca odpowiednią gażę za wykonane zdjęcia.
Zastanawia mnie tylko czy autor tych zdjęć jest świadom tego co zrobił?
Czy posiada jakiekolwiek poczucie estetyki?
Chyba nie jest wogóle samokrytyczny wobec siebie.
Podobają mi sie te zdjęcia, nie są "wysilone" na artyzm, ale świetnie oddają klimat lata nad polskim morzem, super są kontrasty np. zdjęcie 13, a indianin na tle telebimu to podsumowanie kiczu, który panuje na polskim wybrzeżu ("kuchnia polska" wymiata). Widać, że autor potrafi dobrze obserwować rzeczywistość. Nie są to zwyczajne zdjęcia strzelone komórką.
sprocket73
12-08-2010, 21:02
Co sądzicie o zdjęciu nr 5.
Bo ja jak go zobaczyłem, to aż mnie zamurowało i ogromnie trudno przyszło mi przejść dalej.
Czy ktoś z Was miał podobnie?
Elandril
12-08-2010, 21:32
Ziutkowe fotognioty? Lepsze zdjęcia ktoś komórką zrobił? Miliony Polaków mają takie zdjęcia w swoich albumach? O czym Wy piszecie? Chyba inne zdjęcia oglądamy. Facet świetnie pokazuje jak bardzo nam słoma z butów wychodzi, jak bardzo topimy się w kiczu oraz nasza rzeczywistość jest dość absurdalna.
Oczywiście nie są to najlepsze zdjęcia z tego projektu, które powędrują do albumu (podejrzewam, że jedno lub dwa z tego setu tam trafią). Cała reszta (moim zdaniem świetna) jest na stronie autora. Poza tym ministerstwo płaci za cały projekt, a nie tylko za zdjęcia nad morskie (które wg Was mogą nie należeć do najlepszych).
Pozdrawiam
Cała reszta (moim zdaniem świetna) jest na stronie autora. Nie patrzyłem na stronę autora, odnoszę się do zdjęć podanych w linku w pierwszym poście.
MacGyver
12-08-2010, 22:05
Ta dziewczyna na falochronie od d.. strony mnie zabiła. Ahtyzm do kwadratu, ucięci, niedoświetleni i poruszeni facet z babą na tle prześwietlonego ekranu z resztą też :-)
świetnie oddają klimat lata nad polskim morzem (...) Widać, że autor potrafi dobrze obserwować rzeczywistość. Nie są to zwyczajne zdjęcia strzelone komórką.
Facet świetnie pokazuje jak bardzo nam słoma z butów wychodzi, jak bardzo topimy się w kiczu oraz nasza rzeczywistość jest dość absurdalna.
"Im gorzej, tym lepiej..."
Może pora, żebym zaczął starać się o pracę w Wybiórczej... :rolleyes:
[QUOTE=sprocket73;852953]Co sądzicie o zdjęciu nr 5.
/QUOTE]
No ja sie wyrżnąłem na plecy :P pocieszny ten fotograf :roll:
O czym Wy piszecie? Chyba inne zdjęcia oglądamy. Facet świetnie pokazuje jak bardzo nam słoma z butów wychodzi, jak bardzo topimy się w kiczu oraz nasza rzeczywistość jest dość absurdalna.
Podobają mi sie te zdjęcia, nie są "wysilone" na artyzm, ale świetnie oddają klimat lata nad polskim morzem, super są kontrasty np. zdjęcie 13, a indianin na tle telebimu to podsumowanie kiczu, który panuje na polskim wybrzeżu ("kuchnia polska" wymiata). Widać, że autor potrafi dobrze obserwować rzeczywistość. Nie są to zwyczajne zdjęcia strzelone komórką.
:) Nie sądziłem, że aż taki prorok jestem :D:lol::mrgreen::-D:twisted:
{...}
Zdjęcia w linku wyglądają na specjalnie wybrane tak, żeby było maksymalnie źle.
Jakby "artysta" chciał przekazać myśl: "taka jest nasza rzeczywistość - szara, tłoczna, bez twarzy".
allxages
12-08-2010, 23:09
Dobra, ale patrząc na stronę tego fotografa to jednak robi BARDZO DOBRE zdjęcia i np. te z projektu o Polsce są świetne (te na stronie). Więc to nie jest tak, że zrobił 2 zdjęcia w życiu na miano WPP itd.
Czy mogę prosić o adres do strony, bo mi g-gle nie działa :)
Dobra, ale patrząc na stronę tego fotografa to jednak robi BARDZO DOBRE zdjęcia i np. te z projektu o Polsce są świetne (te na stronie). Więc to nie jest tak, że zrobił 2 zdjęcia w życiu na miano WPP itd.
Też właśnie zajrzałem... Może bez WOW, ale jest kilka(naście) dobrych...
Mimo wszystko rozmawiamy chyba w kontekście zdjęć z nad morza i ich zestawieniem ze zdaniem
Tomasz Wiech (ur. 1979 r.) jest fotoreporterem, od 2004 do 2010 r. pracował dla "Gazety Wyborczej". Jego cykle fotograficzne dokumentują zmiany w Europie Wschodniej. Laureat m.in. Grand Press Photo (2006) i World Press Photo (2009).
Zdjęcia sa częścią projektu fotograficznego o Polsce, przygotowywanego dzięki stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Czy mogę prosić o adres do strony, bo mi g-gle nie działa :)http://www.tomaszwiech.com/
allxages
12-08-2010, 23:21
Też właśnie zajrzałem... Może bez WOW, ale jest kilka(naście) dobrych...
No tak, ale patrząc na poziom na forum to jego zdjęcia robią na mnie WOW i biją 99% pokazywanych tutaj. Ale to też kwestia "co kto lubi".
Mimo wszystko rozmawiamy chyba w kontekście zdjęć z nad morza i ich zestawieniem ze zdaniem
Tylko, że to wszystko dziwnie dla mnie wygląda. Zdjęcia zabójczo zajechane kompresją, wybrane też jakby specjalnie żeby jak najgorzej. I ten tekst pod zdjęciami też wygląda jakby specjalnie był. Nie wiem, może ktoś go z onetu po prostu nie lubi?
http://www.tomaszwiech.com/
No tak. Różnica między tym co w artykule, a tym co na blogu jest kolosalna.
Sam już nie wiem co o tym sądzić... :roll:
Gorszy dzień? Spisek? Prowokacja obrońców kżyrza?
MacGyver
13-08-2010, 08:06
.. może ktoś go z onetu po prostu nie lubi?
Czyli co, ktoś z Onetu zakradł się w nocy, ściągnął mu wszystko z karty pamięci i następnie wybrał najgorsze gnioty i jeszcze skompresował tak żeby wyglądały jak najgorzej? ;-)
Wiesz, ja to bym się coś takie wstydził znajomym pokazać a co dopiero w jakikolwiek sposób upubliczniać :-)
hmm foty na blogu sa lepsze, ale ogladajac je w zyciu bym nie przyjechal do polski. chyba nie tedy droga, nie po to ministerstwo wydalo kase zeby czlowiek zza granicy ktory przypadkiem trafi na jego zdjecia zniechecil się do przyjazdu. byc moze chcial uniknac pocztówkowych zdjec, ale po prostu nie rozumiem - jaki był cel ministerstwa w sponsorowaniu tych podrozy i zdjec? co osiagnelo przez to, ze polska zostala pokazana jako kraj albo dziwolągów, albo ludzi bez gustu (vide nienajszczuplejsza dziewczyna w mini i kabaretkach) albo jakby zatrzymał sie na poczatku lat 90 w rozwoju..
allxages
13-08-2010, 11:04
Czyli co, ktoś z Onetu zakradł się w nocy, ściągnął mu wszystko z karty pamięci i następnie wybrał najgorsze gnioty i jeszcze skompresował tak żeby wyglądały jak najgorzej? ;-)
Wiesz, ja to bym się coś takie wstydził znajomym pokazać a co dopiero w jakikolwiek sposób upubliczniać :-)
Skoro to było za pieniądze publiczne to może po prostu weszli na stronę ministerstwa czy gdzieś i sobie wybrali co chcieli i zrobili co chcieli. Nie wiem. Mnie to powiewa prawdę mówiąc :)
hmm foty na blogu sa lepsze, ale ogladajac je w zyciu bym nie przyjechal do polski. chyba nie tedy droga, nie po to ministerstwo wydalo kase zeby czlowiek zza granicy ktory przypadkiem trafi na jego zdjecia zniechecil się do przyjazdu. byc moze chcial uniknac pocztówkowych zdjec, ale po prostu nie rozumiem - jaki był cel ministerstwa w sponsorowaniu tych podrozy i zdjec? co osiagnelo przez to, ze polska zostala pokazana jako kraj albo dziwolągów, albo ludzi bez gustu (vide nienajszczuplejsza dziewczyna w mini i kabaretkach) albo jakby zatrzymał sie na poczatku lat 90 w rozwoju..
Nie mam pojęcia jaki był cel, ale nie sądze aby chodziło o zrobienie zdjęć do foldera reklamowego. I chwała za to. Idę o zakład, że prędzej te zdjęcia (pomijam te z onetu, mówie o całym projekcie) za kilka lat będą bardziej docenione niż takie robione pod reklamę.
Poza tym, sorry ale dla mnie dokładnie taka jest Polska. Pokazał jak najbardziej prawdziwe jej oblicze.
No tak, ale patrząc na poziom na forum to jego zdjęcia robią na mnie WOW i biją 99% pokazywanych tutaj. Ale to też kwestia "co kto lubi".
to akurat o niczym nie swiadczy ;) a w zasadzie, jesli juz o czyms, to o poziomie tego forum, ktorego, nie oszukujmy sie... nie ma ;)
allxages
13-08-2010, 11:19
Tak, tylko popatrz na 3 strony jechania po autorze zdjęć, tak jakby to oni wszyscy robili 1000 lepsze ;-) Właśnie do tego poziomu piałem..
Nie mam pojęcia jaki był cel, ale nie sądze aby chodziło o zrobienie zdjęć do foldera reklamowego. I chwała za to. Idę o zakład, że prędzej te zdjęcia (pomijam te z onetu, mówie o całym projekcie) za kilka lat będą bardziej docenione niż takie robione pod reklamę.
Poza tym, sorry ale dla mnie dokładnie taka jest Polska. Pokazał jak najbardziej prawdziwe jej oblicze.
hmm, nie chcialbym wnikac w sprawy osobiste, ale mozna na Polske patrzec z roznych stron, zaleznie od doswiadczen, miejsca zycia i otoczenia w jakim sie z roznych przyczyn musi/musialo przebywac.
Podobnie jak mozna USA pokazac jako wielki kanion, route 66, drapacze chmur, centra naukowe, silicon valley itd.. a mozna pokazac slumsy na przedmiesciach, do tego zrobic na przeterminowanym filmie i pokazac ze USA to kraj trzeciego swiata.
jezeli ministerstwo mialo jakiś cel w tym, zeby pokazac ze w Polsce jest źle i ze jestesmy tacy jak opisalem w poprzednim poście to ok.
ja jednak wole patrzec z optymistycznej strony i wolalbym pokazac polske jako kraj przemyslu, rolnictwa (nie mylic z wiesniactwa), kraj z górami i z morzem (znowu - nie chodzi mi o stragany jak z odpustu, skarpetki do sandałów), nowoczesna architektura (gdzieniegdzie).
Ja tych zdjec za kilka lat nie docenie, bo pokazuja Polske tylko z jednej, gorszej strony. Nie sa obiektywne. Nie sa atrakcyjne wizualnie. Nie wiem jaki byl ich sens.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
allxages: do Twojego ostatniego postu jeszcze dodam. Juz 1000 razy bylo porownanie: zeby powiedziec ze muzyka dody mi sie nie podoba nie musze miec glosu jak Steczkowska.
MacGyver
13-08-2010, 11:28
Tematyka zdjęć to jedno, tu chodzi o wykonanie, które woła o pomstę do nieba.
Tak, tylko popatrz na 3 strony jechania po autorze zdjęć, tak jakby to oni wszyscy robili 1000 lepsze ;-) Właśnie do tego poziomu piałem..
Tyle że oni wszyscy robią to za swoje prywatne pieniądze. Sadzenie gniotów za kasę która pochodzi z Twoich i Moich podatków to zupełnie inna bajka.
Tyle że oni wszyscy robią to za swoje prywatne pieniądze. Sadzenie gniotów za kasę która pochodzi z Twoich i Moich podatków to zupełnie inna bajka.
A robienie średnich/dobrych zdjęć za taką kasę?
zdRAWki
Rzecz w tym, że w tych zdjęciach nie ma nic niezwykłego i autor publikując je jako osobny reportaż (nie w kontekście własnej strony) sam sobie zapracował na takie opinie. :roll:
z mojego punktu widzenia: nie wiem ile ministerstwo na to wydalo, ani tym bardziej nie sa to moje pieniadze, bo podatkow (poza bankowymi) w PL nie place, wiec mnie kwestia finansowa dynda :) ale subiektywnie po prostu te zdjecia mi sie nie podobaja. rozumiem po co sa, rozumiem, ze to jest seria reportazowa i to nie funkcjonuje wylacznie w wymiarze galeryjnym. ale nieodmiennie mnie nie wzrusza. widzialem lepsze reportaze
Zdjęcia dobrze oddają to co dzieje się nad morzem - byle jaka urbanistyka , wszędzie widoczny kicz i tłumy ludzi, który chyba "instyntkem stadnym" ten kicz kupują. Nie wnikam w to czy te zdjęcia są dobre "artystycznie", dla mnie najważniejsze jest to, że te zdjecia są prawdziwe, a ich zbiór dobrze oddaje "bylejakość" naszego otoczenia - może dlatego też technicznie te zdjęcia są byle jakie.Zmusza to do refleksji, a jeżeli także pozwoli innym to zobaczyć i zacząć naprawiać, to nie żałuję żadnej złotówki wydanej z moich podatkow. W sumie też zaczyna mnie nudzić oglądanie "idealnych" zdjęć ze świetną kompozycja, światłem których setki są na profesjonalnych forach.
jotewu to zacznij oglądać galerie na nk / przeglądać flickr / grafikę w googlu etc ;).
niektóre tam są fajne :), przez to, że naturalne - w pewnym sensie fotografia to skanowanie rzeczywistości.
allxages
13-08-2010, 16:50
Uważa, że za dużo niewiadomych jest w tym temacie i nie ma sensu dłużej teoretyzować.
i to chyba najlepsze zakończenie tematu :-)
pzdr
Totalna padlina
brak słów, szczerze mówiąc to mnie zatkało,
jako podatnika wk......
organizowałem kilka lat temu w Ustce warsztaty z młodzieżą niepełnosprawną i efekty kilkugodzinnego fotografowania przerosły o głowę to coś. Większość tych dzieciaków miała pierwszy raz aparat w ręku.
Ja szczerze zazdroszczę bo odnoszę wrażenie że większość spędza wakacje na Malediwach..
Dwa lata temu Chorwacja, zeszłego lata Kreta a teraz właśnie wróciłem z Pragi oraz znad naszego morza (Karwia). Wszędzie odpustowe stragany z pamiątkami oraz podrabianą odzieżą, sandały + skarpety także. W Karwii nieco więcej śmieci, ale zaskoczyło mnie czyste morze oraz plaża. Więc może to kwestia spojrzenia?