PDA

Zobacz pełną wersję : sklep czy...

artd4
12-08-2010, 01:17
Było,nie było,ale warto przeczytać...
Moze ja czegoś nie rozumiem...
Posiadam dwa aparaty 450d i 350d w bardzo dobrym stanie z gripami po 4 szt aku, pudełkami i papierami,
450d ma niecałe 6 tysęcy zdjęć (6k).350d ok 12 tys choć cięzko to sprawdzić
Do obydwóch posiadam piloty i sporo osprzetu.
Np dp 350d zasilacz mogący podłączyć aparat do 230V(wart prawie 300zł}.
Aparaty są z kitami i filtram i ( mam 4 obiektywy do wyboru)
Jest jeszcze Canon 80-200 i tańsza lampa pracująca z eTTl-em.
450d jest jak nowiutka (bez najmniejszej ryski).
Posiada nowa zbroje Armor ,pudełko.(w sklepie pawie 150zł)
Obydwa mają podwójne zabezpieczone LCD.
Bardzo dbam o swój sprzęt.
Nigdy nie był w serwisie.
Posiadam taż teleoboiektyw Sigma 135-400 APO z filtrem bez najmniejszej ryski na szkle i
Nowiuteńki orginalny pasek R-strap (prezent z przed 5 dni)
Wszystkie te rzeczy powiększyłem o trzy lustrzanki analogowe Canona i jeden rozbudiwany kompakt Olumpusa IS10 z kpnwerterem 1,7x
Dołożyłem tańszy monopod i statyw
W sumie tak średno licząc bedzie tego sprzetu moim zdaniem na sume ok 4-4,5 tys zł.
Nadmieniam że sprzet w doskonałym stanie,

Pewien sklep ma do sprzedania Canona 5d w cenie niecałych 5 tys zł,
Zainteresowało mnie to ,gdyż sprzęt mój sie zbytnio rozrósł ,a zdjęć robie bardzo mało
Wysłałem maila z zapytaniem czy mogą przyjąć mój sprzet w rozliczeniu i ile ewentualnie muszę dopłacić
Odpowiedz przyszła prawie natychmiast.
W mailu ze sklepu było napisane, ze wszystko co proponuje oni wycenili na 1000zł (jeden tysiąc złotych)
Mam pytanie do uczestników forum.
Co mam myśleć o takim" sklepie"?
A co Wy myślicie?

sebcio80
12-08-2010, 03:20
Szukają jelenia i tyle.
Mozliwa jest też opcja że sam pracownik sklepu wyczaił dobry interes, szczególnie jak przyjmowania sprzętu w rozliczeniu nie mają normalnie w ofercie.

allxages
12-08-2010, 03:24
Sorry, ale czego się spodziewałeś? 350D to jest muzeum już niestety i nikogo nie interesuje, że niezajechane. Pojdź z tym do komisu, podejrzewam że usłyszysz podobną cenę...
Dlatego większość ludzi próbuje sił na Allegro itd. gdzie "nie ma" opcji prowizji...

sebcio80
12-08-2010, 03:38
Sorry, ale czego się spodziewałeś? 350D to jest muzeum już niestety i nikogo nie interesuje, że niezajechane. Pojdź z tym do komisu, podejrzewam że usłyszysz podobną cenę...
Dlatego większość ludzi próbuje sił na Allegro itd. gdzie "nie ma" opcji prowizji...

moze i muzem ale spokojnie 800 zł za niego dostanie z gripem, w najgorszym wypadku, za 450D + grip moze dostac 1300 zł za luzie

ze szklami to już bywa bardzo różnie, trudno tu szacowac, tak czy siak sprzet jest wart znacznie wiecej niz 1000 zł

jkl8
12-08-2010, 06:54
Pomyśl sobie, że sklep dał Ci taką odpowiedź: w zasadzie nie jesteśmy zainteresowani Twoim sprzętem, ale gdybyś był bardzo napalony na tę naszą "5" to z chęcią ją "opylimy" pod warunkiem że to my zrobimy złoty interes.
Oczywiście pracownikowi sklepu nie wypadało napisać tak dosłownie więc nieco zakamuflował sens.

Czacha
12-08-2010, 07:45
powystawiaj sprzet na allegro dajac ceny korespondujace z konkurencja - dodaj ladne fotki i bedzie cacy .. ale 4tys za to nie wyciagniesz.

Krzychu
12-08-2010, 08:01
Pomyśl sobie, że sklep dał Ci taką odpowiedź: w zasadzie nie jesteśmy zainteresowani Twoim sprzętem, ale gdybyś był bardzo napalony na tę naszą "5" to z chęcią ją "opylimy" pod warunkiem że to my zrobimy złoty interes.
Oczywiście pracownikowi sklepu nie wypadało napisać tak dosłownie więc nieco zakamuflował sens.

Dokładnie - liczenie na to że w takim przypadku dostanie się korzystną cenę to skrajna naiwność niestety...

allxages
12-08-2010, 14:47
moze i muzem ale spokojnie 800 zł za niego dostanie z gripem, w najgorszym wypadku, za 450D + grip moze dostac 1300 zł za luzie

ze szklami to już bywa bardzo różnie, trudno tu szacowac, tak czy siak sprzet jest wart znacznie wiecej niz 1000 zł

Ale popatrz z punktu widzenia sklepu. Zresztą Krzychu i reszta już to podsumowali

artd4
12-08-2010, 21:46
Tam było jeszcze spooro dodatków ale fakt że 4 tys to... za dużo.
Ale nie jedna czwarta maksymalnej ceny podanej !
Same kity "chodzą" po 100zł.Tele poszło ostatnio za 700.
Ja wiem że sklep musi zarobić ,ale żeby aż tak ..ale żeby aż...tak?
Za tyle to można kupić ewenrualnie sprzęt kradziony od złodzieja na ulicy(nie polecam nikomu).
Swój sprzęt znam bardzo dobrze i wiem że jego wartość jest wieksza niż proponowana przez sklep,
Sprzęt powoli trafi na allegro lub zostanie w dalszej służbie.

najeli
12-08-2010, 22:10
Wiem, że to nic nie znaczący szczegół, ale armor do 450d w cyfrowych jest za 109zł, czyli trochę mniej niż "prawie 150" a pewnie to i tak nie najtaniej :)

MacGyver
12-08-2010, 22:14
Propozycja istotnie nieuczciwa, na zasadzie a nuż się trafi jeleń.
Niemniej, zestaw sprzętu ma niemal zawsze niższą wartość niż suma wartości jego elementów. Tym bardziej że nie wszystkie te rzeczy są jednakowo łatwo "sprzedawalne".

artd4
13-08-2010, 01:01
Oczywiście że masz racje.Ceny spadają
Ja im podałem maksymalna cenę żeby było z czego zejść
Myśle ze cena nawet ok 2500 zł byłaby do rozpatrzenia,Tym bardziej ze ja nie chciałem tego sprzedać, tylko poznać wielkość dopłaty do wymiany na ich sprzętceniony na (<5 tys).Czy to bedzie 2000czy 2500zł .
Zresztą przyznaje, że może macie racie
Wszak jestem człowiekiem a człowiek jest omylny
Mimo wszystko,choć nie handluje sprzetem kupiłbym sam dwie lustrzanki z pełnym oprzyrządowaniem i dokupionymi dodatkami,pudełkanmi i telezoomem 135-400 APO,lampą za 1000zł.
Ale tak jak powiedziałem .Może sie myle.
Dziękuje wszystkim za wyrażenie własnych opinii

najeli
13-08-2010, 07:48
A oni w ogóle mają "na codzień" takie sprzęty w ofercie? (chodzi mi głównie o te akcesoria). Bo równie dobrze mogli policzyć oba body, po cenie trochę niższej niż allegrowa żeby im się zwróciło, i w ogóle nie patrzeć na resztę.

I uważam, że się nie mylisz. Jak najbardziej możesz chcieć sprzedać swój własny sprzęt za jego realną wartość. Ale... towar jest wart tyle, za ile ktoś chce go kupić. Z tym, że tu akurat było przegięcie to nikt nie będzie polemizował. Ale z drugiej strony mnie to nie dziwi -- w sensie podejście tego sklepu. Nie maja żadnego interesu w tym, żeby zapłacić Ci dobrą cenę, a wręcz przeciwnie ;-)

Moim zdaniem najlepiej wyjdziesz puszczając sprzęt na allegro albo tu na giełdzie. I potem z gotówką do sklepu.

Chociaż w sumie to nie wiem, czy bym się jeszcze raz odezwała do takiego sklepu, choćby mieli ostatnią piątkę na ziemi. Jak z jednej strony próbują robić takie machinacje, to nie wierzę, że po drugiej też nie kombinują ;-)

dr_bonzo
13-08-2010, 07:53
Sklep nie chce kupic 2ch body i reszty. On chce na tym zarobic - kupic a potem drozej sprzedac. A ze sprzet stary - to trudniej sprzedac - zajmuje wiecej czasu, lub zaoferuja ponizszej cenie, wiec zeby marze utrzymac musza taniej od ciebie kupic.

Krzychu
13-08-2010, 08:02
Bez jaj ludzie - jak kiedyś kupowałem nowy samochód za ten który wtedy miałem w rozliczeniu w salonie chcieli mi dać 13 kpln - wystawiłem go na Allegro i na drugi dzień od wystawienia ogłoszenia poszedł za 18 kpln (więc pewnie i tak za niską cenę dałem).
Tak robi _każdy_ sensownie myślący i dyskusje nad zachowaniem tego sklepu są..... naiwne ?

retter
20-08-2010, 17:18
ef 70-300/4-5.6 czyli nie muzeum
super działający po przesmarowaniu bez luzów w niemieckim servisie canona i wymianie ISa

w tym sklepo komisie (a najlepsze że połowa zna ten sklep)
bez gwar 300zł
z gwar 800zł

ja wysmiałem ich oferte, ja tam chyba juz nic nie kupie wole naszą forumową giełde

artd4
20-08-2010, 22:22
Watek zamknięty
Sprzęt kupił kolega.
Taniej niż na rynku,drożej niż proponowali...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście wątek"zamknięty" z mojej strony
Chętnie poczytam Wasze podobne przygody
Teraz poszukam coś z dwoma cyferkami