PDA

Zobacz pełną wersję : Trudne początki z 20D.

Tozawa
11-08-2010, 22:04
Witajcie koledzy :)

Wcześniej zakładałem tu temat o tym, że poszukuję aparatu. Teraz już piszę o problemie z aparatem :)

Kupiłem w końcu Canona 20D. Dzisiaj rano przyszedł mi obiektyw 50mm f.1/8... I jakoś nie czuję żadnej "rewelacji".

Mam problem z robieniem zdjęć ;/ W ogóle nie mogę złapać ostrości, niektóre rzeczy wychodzą mi rozmyte, mam problem z ustawieniem aparatu... w ogóle na trybie M nie wiem jak zmieniać przesłonę... tym pokrętłem od oglądania zdjęć dużym? Czasem się nie da... nie wiem o co chodzi.

Czy myślicie, że po pewnym czasie nauczę się w nim wszystkiego?

ksx
11-08-2010, 22:09
Witajcie koledzy :)

Wcześniej zakładałem tu temat o tym, że poszukuję aparatu. Teraz już piszę o problemie z aparatem :)

Kupiłem w końcu Canona 20D. Dzisiaj rano przyszedł mi obiektyw 50mm f.1/8... I jakoś nie czuję żadnej "rewelacji".

Mam problem z robieniem zdjęć ;/ W ogóle nie mogę złapać ostrości, niektóre rzeczy wychodzą mi rozmyte, mam problem z ustawieniem aparatu... w ogóle na trybie M nie wiem jak zmieniać przesłonę... tym pokrętłem od oglądania zdjęć dużym? Czasem się nie da... nie wiem o co chodzi.

Czy myślicie, że po pewnym czasie nauczę się w nim wszystkiego?

Pierwsza inwestycja: instrukcja obsługi;)

oszy
11-08-2010, 22:53
RTFM
Read the f***ing manual !!

Tozawa
11-08-2010, 22:55
To mi się dostało po głowie :) heh

zeflik
12-08-2010, 09:06
Sam zaczynałem na 20d i mam go do teraz. Jestem z niego bardzo zadowolony.

Oczywiście, początki nie sa najłatwiejsze , jednak gdy opanujesz juz obsługę aparatu , zapamietasz to juz raz na zawsze i obsługa wyższych modeli Canona nie będzie sprawiała Ci trudności.

Co do trybu M , wystarczy pokręcić jednym i drugim pokrętłem a sam zobaczysz co się zmienia .

Polecam jednak przestudiować instrukcję.

Czacha
12-08-2010, 09:14
na start - instrukcja obslugi.

nie wiem jaka masz wiedze o fotografii jako takiej i robieniu zdjec lustrzanka - jesli nikla to rowniez odsylam do poradnikow ktore znajdziesz w internecie.

nie wiem jaki sprzet miales wczesniej? jesli piszesz ze czasem zdjecia zamazane, czasem nie, to moze nie kontrolujesz czasow naswietlania (poruszone), albo glebi ostrosci.. a moze masz problemy z back lub front focusem

wklej przykladowe zdjecie (zachowujac rozmiar zgodny z regulaminem forum), latwiej bedzie cos doradzic

michael_key
12-08-2010, 09:25
Ja zadam Ci Tozawa trochę inne pytanie... Czy miałeś wcześniej lustrzankę? Czy była to seria xxxD? Czy wykonując zdjęcia przed zakupem 20D miałeś podobne efekty finalne zdjęć jakie opisujesz?

Z całą pewnością by poznać obsługę nic nie zastąpi instrukcji aparatu. Poza tym opisane przez Ciebie przypadłości w zdjęciach to na moje oko błędy wykonywania zdjęć.

Tozawa
12-08-2010, 11:32
Wcześniej tylko i wyłącznie Nikony ale były to sprzęty moich znajomych. Pracowałem na D40,D60,D90,D300 i D700 (pracowałem to za dużo powiedziane... pobawiłem się nimi dłuższy czas) I jakoś nigdy nie miałem takiego problemu jak z moim Canonem.

Wczoraj wyciągnąłem "Eos 20D Pocket Guide" z mojego pudełka po aparacie i wieczorem trochę pooglądałem. Doszedłem jak się zmienia kolor na BW! Yeah :) Postępy :) No i opanowałem zmianę czasu i przesłony.

Nigdy nie miałem problemu z Nikonami jeśli chodzi o ostrzenie, czas i przesłonę. Wszystkie zdjęcia wychodziły mi dobrze i byłem z nich zadowolony.

Możecie je obejrzeć tu: www.szpadyzor.ownlog.com

oskardj92
12-08-2010, 17:07
Trening praktyczny czyni mistrzem, ale czytanie instrukcji itp. to podstawa. Co do 50mm 1,8. Szkło jest dość specyficzne. Jedni je chwalą, a inni nienawidzą. Ostrzenie na dalsze partie kadru to już jest lekki problem dla tego szkiełka, ale ostrzenie na bliskie rzeczy to już wychodzi o wiele lepiej :D

Handelson
12-08-2010, 17:14
Sorka ale nie mogłem się powstrzymać:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/5928/1280244893bymrgaga500.jpg)

:)

oskardj92
12-08-2010, 17:16
Rysunek pasuje idealnie do tej sytuacji :D

Kanghoy
12-08-2010, 17:49
No niekoniecznie. Przez takie gadki na necie przez 2 miechy myślałem, że to ze mną jest coś nie tak z nie z 450d ;].

siudym
12-08-2010, 18:23
Mam problem z robieniem zdjęć ;/ W ogóle nie mogę złapać ostrości, niektóre rzeczy wychodzą mi rozmyte

Teraz pytanie - nieostre bo poruszone, czy nietrafione?. To dwie calkowicie inne bajki. Moze tez byc tak, ze za dlugo trzymasz wcisniety spust do polowy i po chwili dociskasz. Przy malej glebi (np. 1.8 ) to zbrodnia dla ostrosci zdjec.

Pobaw sie np, tak: Dobre swiatlo, wysokie czasy np. niech 1/1000 czy wyzej, czas ustawiania ostrosci (spust do polowy znaczy) jak najszybszy.

Znam juz takie przypadek wlasnie, gdzie w jasnym szkle bylo dlugie trzymanie spustu do polowy+przekadrowywanie, a potem straszne dziwy, ze brak ostrosci.

Tozawa
12-08-2010, 21:47
Heh :D Faktycznie demotywator mnie rozbroił :)

Teraz pytanie - nieostre bo poruszone, czy nietrafione?. To dwie calkowicie inne bajki. Moze tez byc tak, ze za dlugo trzymasz wcisniety spust do polowy i po chwili dociskasz. Przy malej glebi (np. 1.8 ) to zbrodnia dla ostrosci zdjec.

Znaczy... gdy chciałem złapać ostrość na jeden z kwiatów. Wszystko w około było rozmyte, kwiat który miał być ostry był "najostrzejszym" ale nie był bardzo ostry. Nie wiem czy mnie zrozumiecie.

Przestudiowałem instrukcję. Nie wiedziałem nawet, że przy tym pokrętle od włączania aparatu można go ustawić na 3 tryby... OFF,ON i tym trzecim... nie wiem jak się nazywa. Na zwykłym ON`ie nie można zmieniać przysłony tak?

allxages
12-08-2010, 21:53
Kolego, proponuję wrócić do Nikona. Serio.

siudym
13-08-2010, 09:03
Na zwyklym ON zwyczajnie jest koło zablokowane. Dalej na logike 3 ustawienie ma biała kreske prowadzaca do koła :-P

Loome
13-08-2010, 09:23
jezeli kwiat byl ostry a wokolo nie to.. nie panujesz nad glebia ostrosci. a jezeli nie lubisz tego 'efektu rozmycia' to najlepiej wrocic do nikona, kompaktu, albo ustawic aparat na tryb auto, dla zaawansowanych P:)

grsi
13-08-2010, 10:20
-Jeśli chodzi o problem z ustawieniem przesłony na manuału to kółko te duże działa tylko gdy przełącznikiem "on-off" ustawisz na samą górę czyli ta kreseczka która pokazuje kółeczko
-Jeśli chodzi o problem z ustawieniem ostrości to staraj się robić to na większej przesłonie twój sprzęt może mieć problemy z jasnymi szkłami.
-Jeśli chodzi o zdjęcie które opisałeś miałeś ustawienia na najmniejszej przesłonie czyli f1,8 i taki masz efekt twojego dzieła które moim zdaniem jest ciekawsze, jeśli tobie się nie podoba to ustaw przesłonę większą np f8 lub f11 i efekt powinien być taki jak chciałeś porównaj oba zdjęcia i oceń które jest ciekawsze moim zdaniem te które zrobiłeś pierwsze bo cel zwraca na siebie uwagę