Zobacz pełną wersję : potrzebuje pomocy z wyborem obiektywu
octopus1
10-08-2010, 19:02
witajcie. potrzebuje obiektyw lecz narpierw chcialbym zadac wam pytanie:
czy stałki oprócz światła faktycznie zapewniają lepszą jakość obrazu niż zoomy ?
i teraz moje potrzeby:
- fotografuje wszystko, wiec chcialbym coś do landszaftu i cos do portretu
- co do światła - lubie ładne rozmycie tła, lecz mogłbym mieć słabsze rozmycie kosztem znacznie lepszej jakości obrazu, ostrości i rozdzielczości
posiadam canona 30D a wiec matryca APS-C
:) dziękuję za pomoc
A ja też Ci zadam pytanie, a właściwie trzy:
1. Masz już jakieś obiektywy?
2. Chcesz kupić stałkę czy zooma?
3. Ile masz na to kasy?
A odpowiadając na Twoje pytanie: wszystko zależy od klasy obiektywu. Imho 70-200/4 jest fajniejsze niż 50/1.8 mimo wszystko.
A poza tym z tego co piszesz to raczej polecałabym zooma. Stałki nie są do "wszystkiego". Chyba że chcesz sobie kupić kilka ;-)
octopus1
10-08-2010, 20:12
@najeli ;) dziekuje za odp.
wiec tak: mialem kiedys i obiektywy i stalki ale do analoga. w stalkach podobalo mi sie "zmuszenie" do namyslu przed zrobieniem zdjecia. badz co badz trzeba było sie bardziej postarac.
dawno nie siedzialem w fotografii cyfrowej i nie wiem jak obecnie ksztaltuja sie zoomy w stosunku do stalek pod wzgledem jakosci (ostrosc, rozdzialka) obrazka - a o to mi najbardziej chodzi.
zbyszekjan
10-08-2010, 21:13
C17-55/2,8is
@najeli ;) dziekuje za odp.
dawno nie siedzialem w fotografii cyfrowej i nie wiem jak obecnie ksztaltuja sie zoomy w stosunku do stalek pod wzgledem jakosci (ostrosc, rozdzialka) obrazka - a o to mi najbardziej chodzi.
Jeśli będziemy rozpatrywać tę samą kategorię cenową to w danym przedziale raczej stałki bedą jaśniejsze. Np za około 1300zł można kupić C50/1,4 albo C85/1,8 albo Tamrona 17-50/2,8 albo C70-300/4-5,6:) Jesli cena nie gra roli , to i zooma w miarę jasnego też oczywiście znajdziesz :):):)
tak w ogóle to testy na optyczne.pl mogą Ci sporo pomóc
bo ogólnie co stałka to stałka, a już w poszczególnych przypadkach może być różnie...
Bogdan56_Ch
10-08-2010, 23:09
A ja napisze raz jeszcze. Najpierw dobry zoom do wszystkiego, dopiero potem obiektyw do specjalnych zadań. Nie jest też prawdą, że wszystkie stałki są lepsze od zooma. To zależy od klasy obiektywu. Na forum są dwie szkoły odnośnie obiektywów. Ci co stawiają na stałki i ci co mają mniej kasy, wtedy zoom pozwala na bardziej kreatywne fotografowanie.
Osobiście tęsknie za fotografią analogową, gdzie trzeba było pracować z głową i każde zdjęcie było bardzo przemyślane. Fotografia cyfrowa bardzo rozleniwia i powoduje zanik chęci do przykładania się podczas fotografowania.
To zależy ile zamierzasz pieniędzy wydać. I co Ci bardziej pasuje. Jeżeli chcesz trochę więcej wyłożyć na szkło, to warto się zastanowić nad C24-70 albo C17-55. Jeśli wolisz trochę zaoszczędzić, to lepiej poszukać jakiegoś Tamrona/Tokiny/Sigmy o podobnej ogniskowej. Podzielam zdanie Bogdana - najpierw coś uniwersalnego, a potem stałki. Jeżeli nie możesz się na nic zdecydować, to może spróbuj gdzieś w sklepie popodpinać różne obiektywy i zobaczysz, co będzie Ci najbardziej pasowało.
dziobolek
11-08-2010, 11:20
Polecam 24-105
Można i tak, tylko IMHO do cropa to średnia propozycja. Szczególnie dla początkującego ;-)
Może brakować szerokości na krótkim końcu.
Ja tak mam, że często 18mm to mało i przydało by się szerzej.
Jego odpowiednik dla cropa to C15-85 tylko stałego światła mu brak.
Pozdrówka!
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 :roll: