Zobacz pełną wersję : canon 400d brak zasilania
Dziwna sprawa. Wczoraj robiłem zdjęcia z lampą pierścieniową i wszystko było ok. Odłożyłem aparat i po jakimś czasie chciałem go włączyć i tu niespodzianka. Pomyślałem sobie - padła bateria. Naładowałem ją, włożyłem do aparatu i nadal brak reakcji. Nie ma też komunikatu "change battery pack" - kompletna cisza.
Spotkaliście się z taką usterką? Będę wdzięczy za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam
Bateria oryginalna?
Sprawdź styki. Zauważyłem, że te nieoryginalne szybciej pokrywają się nalotem.
Jeżeli nie to, to sprawdź bez tej lampy, obiektywu itp. czy w ogóle jest jakaś reakcja
Bateria oryginalna. Aparat ma jakieś 3 lata. Bez obiektywu, lampy również zero reakcji. Jak wkładam baterię to nie "czyta" nawet karty (nie miga czerwona lampka tak jak to bywało)
Wygląda to tak jakby ktoś wyłączył prąd )-:
Przeczyść styki baterii. Jak nie pomoże, to kiepsko to widzę
Szczur88
09-08-2010, 22:11
Jeśli to wina lampy (Nissiny potrafiły takie cuda robić), to niefajnie, bo to oznacza, że poszło napięcie ze stopki lampy na body... Lampa w 400D (jak w większości canonów) jest sterowana bezpośrednio z płyty zasilania, a taka zewnętrzna mogła trzepnąć ze 120V, w efekcie albo paląc bezpieczniki, albo niszcząc całą płytę zasilania (albo i więcej). Akurat konstrukcja elektroniki Canonów jest bardzo "bezpieczna", więc raczej stawiam na bezpiecznik czy inne maleństwo, no ale jednak potrzebny jest ktoś, kto to naprawi. Odradzam Żytnią, oni nie naprawiają takich rzeczy, tylko po prostu wymieniają całą część (płytę), tym samym cena może niebezpiecznie zbliżyć się do wartości aparatu. Lepiej oddać sprzęt komuś, kto umie znaleźć przepalony element i go wymienić. Napisz, z jakiego jesteś miasta, to może będę umiał polecić jakiś serwis.
Szczur88
09-08-2010, 22:20
No tam niestety nie znam serwisu (poza autoryzowanymi Tamrona, Sigmy et cetera). Może wyślij do Wawy czy Krk?
Mogę wysłać tylko jak nie na żytnią to gdzie?
Szczur88
09-08-2010, 22:39
Prawie-autoreklamy robić nie będę, więc jeśli chodzi o Wawę, odeślę do googla, natomiast krk - np serwis na Czapskich.
Witam,
mam podobny problem co kolega. CZy możecie mi polecić jakiś dobry serwis. Jestem z Bielska Białej.\
Z góry dzieki