Zobacz pełną wersję : Jakiej pojemności karty?
ursyniak
13-11-2005, 12:41
Ciekaw jestem jakiej pojemności używacie kart?
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że powyżej 1GB źle współpracują ze sprzętem.
Czy to prawda?
Ciekaw jestem jakiej pojemności używacie kart?
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że powyżej 1GB źle współpracują ze sprzętem.
Czy to prawda?
Hmm, a czemu miałyby tak robić?
W studiu mamy 2 Lexary 4GB 80x - akurat te, co się nadają do wymiany, ale przez ponad 10000 zdjęć z 1DMKII nie straciłem ani jednego zdjęcia, więc nie odsyłam :) Dodatkowo 2x Sandisk Extreme III 4GB i 2x Kingston 2GB Elite Pro. O mniejszych nie wspomnę...
Wszystko działa bez zarzutu.
Nie używam image tanka żadnego, a karty kasuję dopiero wtedy, kiedy ich zawartość znajdzie się na 3 różnych dyskach HD (przy ważnych fotkach - dodatkowo na DVD).
Nie używam image tanka żadnego, a karty kasuję dopiero wtedy, kiedy ich zawartość znajdzie się na 3 różnych dyskach HD (przy ważnych fotkach - dodatkowo na DVD).
W co najmniej dwóch różnych komputerach jak zakładam, nie podłączonych do jakiejkolwiek sieci?
W co najmniej dwóch różnych komputerach jak zakładam, nie podłączonych do jakiejkolwiek sieci?
Jeden komputer w studiu - sieć na 5 kompów z dostępem do Internetu - dysk 250GB. Drugi komputer w domu - podłączony do internetu, dysk 250 GB :) Trzeci dysk - w kieszeni, 250 GB. Wszytkie te dyski zawierają dokładnie te same zdjęcia. Najpierw zrzucam na przenośny, a z niego kopiuję na dyski w kompach, po skończonej pracy - zależnie od tego, czy robię w domu, czy w studiu :)
Robson01
14-11-2005, 00:49
Duty a co wy tam pstrykacie, że się tak zabezpieczacie (ale rym).:grin:
Przeciez nic specjalnego.
Zdjecia dla klientow sie cyka w studio. Jak zdjecia padna to klient nie zaplaci i jeszcze zla renome zrobi, wiec obroty moga spasc. Jakby cie czekala taka perspektywa - bankructwo z powodu zgubionych zdjec "bo dyski padly" to tez bys sie zabezpieczal.
Takie dosc stare komputerowe przyslowie: "ludzie posiadajacy dane na komputerze dziela sie na dwie grupy: na tych co robia backupy i na tych co zaczna je robic..." 8)
Vitez dobrze Ci odpowiedział.
Poza tym - z komputerami mam do czynienia od ponad 10 lat. Śmiało mogę powiedzieć, że dyski twarde są w 100% awaryjne - to tylko kwestia czasu :D
Dodatkowo jak skończę obsługę klienta to zgrywam całe obrobione zamówienie na DVD - to też ma ograniczoną trwałość, więc już czekam na jakieś nagrywarki "blue ray" - 25 - 50 GB na jednej płytce :)
Będzie łatwiej archiwizować :) A za parę lat wszystko się zmieści na jednym nośniku i wreszcie będzie spokój :)
Tyle, że zdjęcia wtedy będą chyba miały 200 MB sztuka.
Na razie każdy tiff ma 49 MB, więc jest co magazynować - jakieś 400 GB rocznie. Przy zdjęciu z warstwami rozmiar często przekracza 300-400 MB.
Ponadto często zgrywam ustawienia photoshopa -lubi się czasem wykrzaczyć przy uruchamianiu. Systematycznie też robię Ghostem kopię partycji C na innym fizycznie dysku - żeby nie płakać, jak coś się stanie i nie tracić czasu...
Profilaktyka jest lepsza i tańsza niż późniejsze naprawianie.
Dodatkowo jak skończę obsługę klienta to zgrywam całe obrobione zamówienie na DVD - to też ma ograniczoną trwałość, więc już czekam na jakieś nagrywarki "blue ray" - 25 - 50 GB na jednej płytce :)
To chyba o pojemnosc ci chodzi. Bo skad wiesz jaka trwalosc bedzie mialo blue-ray? Dowiesz sie dopiero za ok 10-15 lat bo zadne testy czy przyspieszacze, czy informacje producenta nie dadza ci pewnosci.
Sam pamietam jak w czasach wchodzenia CD reklamowali ze wytrzyma i 20 czy 50 lat... a tymczasem nawet najlepsze modele potrafia blaknac po 5 czy 10 latach :?
To chyba o pojemnosc ci chodzi. Bo skad wiesz jaka trwalosc bedzie mialo blue-ray? Dowiesz sie dopiero za ok 10-15 lat bo zadne testy czy przyspieszacze, czy informacje producenta nie dadza ci pewnosci.
Dokładniej chodzi mi o to, że zgram co będzę mógł na "blue ray" - będę więc już miał HD + DVD + Blue...
Za jakiś czas, mam nadzieję ukaże się jakiś TB-ajtowy nośnik i zgram to ponownie na niego :) Co kilka lat mogę tak robić :) Na koniec może wyjść, że na 2-3 nośnikach zmieszczę 10 lat swojej pracy :)
Patrząc na rosnącą pojemność HD w ostatnich latach nie są to złudne nadzieje.
Za rok planuję kupić macierz na 12 dysków SATA - czekam tylko, aż ceny dostatecznie spadną (kontrolera i dysków) - co już następuje.
Wtedy będzie zapewne strach przed wirusami albo nieodpowiednim ustawieniem uprawnień w sieci - ale na razie mnie to nie martwi - nie stać mnie :)
wracajac do zasadniczego pytania: 2 x 512MB Kingston HS. starcza mi w zupelnosci. do niedawna uzywalem 3 x Lexar 128MB 8x, ale w przypadku image banka OTG karty pamieci na 19 zdjec zrobily sie mocno niewygodne :( po 2 tygodniach focenia w Grecji z przemialem rzedu 10 takich kart dziennie (gdzie zrzucac trzeba bylo w bardzo roznych okolicznosciach - w czasie wspinaczki gorskiej, pod parasolem na plazy, ...), zdecydowalem sie jednak na zmiane na cos wiekszego. przyznam, ze 512MB jest dla mnie bardzo wygodne.
Robson01
15-11-2005, 00:54
Ja w chwili obecnej mam 2x512MB + 1GB i powoli przymierzam się do DB.