PDA

Zobacz pełną wersję : Jakiej pojemności karty?

ursyniak
13-11-2005, 12:41
Ciekaw jestem jakiej pojemności używacie kart?
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że powyżej 1GB źle współpracują ze sprzętem.
Czy to prawda?

Duty
13-11-2005, 12:51
Ciekaw jestem jakiej pojemności używacie kart?
Nie wiem czy to prawda ale słyszałem, że powyżej 1GB źle współpracują ze sprzętem.
Czy to prawda?

Hmm, a czemu miałyby tak robić?
W studiu mamy 2 Lexary 4GB 80x - akurat te, co się nadają do wymiany, ale przez ponad 10000 zdjęć z 1DMKII nie straciłem ani jednego zdjęcia, więc nie odsyłam :) Dodatkowo 2x Sandisk Extreme III 4GB i 2x Kingston 2GB Elite Pro. O mniejszych nie wspomnę...
Wszystko działa bez zarzutu.
Nie używam image tanka żadnego, a karty kasuję dopiero wtedy, kiedy ich zawartość znajdzie się na 3 różnych dyskach HD (przy ważnych fotkach - dodatkowo na DVD).

KMV10
13-11-2005, 13:01
Nie używam image tanka żadnego, a karty kasuję dopiero wtedy, kiedy ich zawartość znajdzie się na 3 różnych dyskach HD (przy ważnych fotkach - dodatkowo na DVD).
W co najmniej dwóch różnych komputerach jak zakładam, nie podłączonych do jakiejkolwiek sieci?

Duty
13-11-2005, 13:52
W co najmniej dwóch różnych komputerach jak zakładam, nie podłączonych do jakiejkolwiek sieci?

Jeden komputer w studiu - sieć na 5 kompów z dostępem do Internetu - dysk 250GB. Drugi komputer w domu - podłączony do internetu, dysk 250 GB :) Trzeci dysk - w kieszeni, 250 GB. Wszytkie te dyski zawierają dokładnie te same zdjęcia. Najpierw zrzucam na przenośny, a z niego kopiuję na dyski w kompach, po skończonej pracy - zależnie od tego, czy robię w domu, czy w studiu :)

Robson01
14-11-2005, 00:49
Duty a co wy tam pstrykacie, że się tak zabezpieczacie (ale rym).:grin:

Vitez
14-11-2005, 19:34

Przeciez nic specjalnego.
Zdjecia dla klientow sie cyka w studio. Jak zdjecia padna to klient nie zaplaci i jeszcze zla renome zrobi, wiec obroty moga spasc. Jakby cie czekala taka perspektywa - bankructwo z powodu zgubionych zdjec "bo dyski padly" to tez bys sie zabezpieczal.

Takie dosc stare komputerowe przyslowie: "ludzie posiadajacy dane na komputerze dziela sie na dwie grupy: na tych co robia backupy i na tych co zaczna je robic..." 8)

Duty
14-11-2005, 22:59

Vitez dobrze Ci odpowiedział.
Poza tym - z komputerami mam do czynienia od ponad 10 lat. Śmiało mogę powiedzieć, że dyski twarde są w 100% awaryjne - to tylko kwestia czasu :D
Dodatkowo jak skończę obsługę klienta to zgrywam całe obrobione zamówienie na DVD - to też ma ograniczoną trwałość, więc już czekam na jakieś nagrywarki "blue ray" - 25 - 50 GB na jednej płytce :)
Będzie łatwiej archiwizować :) A za parę lat wszystko się zmieści na jednym nośniku i wreszcie będzie spokój :)
Tyle, że zdjęcia wtedy będą chyba miały 200 MB sztuka.
Na razie każdy tiff ma 49 MB, więc jest co magazynować - jakieś 400 GB rocznie. Przy zdjęciu z warstwami rozmiar często przekracza 300-400 MB.
Ponadto często zgrywam ustawienia photoshopa -lubi się czasem wykrzaczyć przy uruchamianiu. Systematycznie też robię Ghostem kopię partycji C na innym fizycznie dysku - żeby nie płakać, jak coś się stanie i nie tracić czasu...
Profilaktyka jest lepsza i tańsza niż późniejsze naprawianie.

Vitez
14-11-2005, 23:25
Dodatkowo jak skończę obsługę klienta to zgrywam całe obrobione zamówienie na DVD - to też ma ograniczoną trwałość, więc już czekam na jakieś nagrywarki "blue ray" - 25 - 50 GB na jednej płytce :)

To chyba o pojemnosc ci chodzi. Bo skad wiesz jaka trwalosc bedzie mialo blue-ray? Dowiesz sie dopiero za ok 10-15 lat bo zadne testy czy przyspieszacze, czy informacje producenta nie dadza ci pewnosci.
Sam pamietam jak w czasach wchodzenia CD reklamowali ze wytrzyma i 20 czy 50 lat... a tymczasem nawet najlepsze modele potrafia blaknac po 5 czy 10 latach :?

Duty
15-11-2005, 00:19
To chyba o pojemnosc ci chodzi. Bo skad wiesz jaka trwalosc bedzie mialo blue-ray? Dowiesz sie dopiero za ok 10-15 lat bo zadne testy czy przyspieszacze, czy informacje producenta nie dadza ci pewnosci.

Dokładniej chodzi mi o to, że zgram co będzę mógł na "blue ray" - będę więc już miał HD + DVD + Blue...
Za jakiś czas, mam nadzieję ukaże się jakiś TB-ajtowy nośnik i zgram to ponownie na niego :) Co kilka lat mogę tak robić :) Na koniec może wyjść, że na 2-3 nośnikach zmieszczę 10 lat swojej pracy :)
Patrząc na rosnącą pojemność HD w ostatnich latach nie są to złudne nadzieje.
Za rok planuję kupić macierz na 12 dysków SATA - czekam tylko, aż ceny dostatecznie spadną (kontrolera i dysków) - co już następuje.
Wtedy będzie zapewne strach przed wirusami albo nieodpowiednim ustawieniem uprawnień w sieci - ale na razie mnie to nie martwi - nie stać mnie :)

akustyk
15-11-2005, 00:24
wracajac do zasadniczego pytania: 2 x 512MB Kingston HS. starcza mi w zupelnosci. do niedawna uzywalem 3 x Lexar 128MB 8x, ale w przypadku image banka OTG karty pamieci na 19 zdjec zrobily sie mocno niewygodne :( po 2 tygodniach focenia w Grecji z przemialem rzedu 10 takich kart dziennie (gdzie zrzucac trzeba bylo w bardzo roznych okolicznosciach - w czasie wspinaczki gorskiej, pod parasolem na plazy, ...), zdecydowalem sie jednak na zmiane na cos wiekszego. przyznam, ze 512MB jest dla mnie bardzo wygodne.

Robson01
15-11-2005, 00:54
Ja w chwili obecnej mam 2x512MB + 1GB i powoli przymierzam się do DB.