Zobacz pełną wersję : Słownictwo: Ostrzysz centralnym?
Piotru26
08-08-2010, 20:51
Witam,
w związku z tym, że od niedawna jestem posiadaczem lustrzanki to czytając wasze forum nie zawsze rozumiem co autor miał na myśli.
Na przykład chodzi mi o takie stwierdzenie:
Ostrzysz centralnym a potem przekadrowujesz?
Jak to się robi? Chodzi o przełączenie na centralny punkt AF a potem zmianę kompozycji przez zmianę ogniskowej (zbliżenie oddalenie)?
Bardzo proszę o wyrozumiałość :-)
oskardj92
08-08-2010, 20:58
No czyli ostrość ustawiana jest na centrum kadru przez środkowy pkt AF, (który jest najlepszy) no a potem jak trzeba to można przekadrować. Czyli ostrość masz już nastawioną tylko jak trzeba zmieniasz kadr czy trochę w bok, czy do góry, czy na dól itp. Jak co możesz też oddalić lub przybliżyć ;)
przykład: stoi osoba na alejce, chcesz ją mieć z lewej, a alejkę w tle. celujesz tej osobie środkowym punktem AF w główkę i zmieniasz kadr żeby była z boku mając pewność że wycelowałeś ostrością w nią a nie w jakieś drzewo daleko na tej alejce. robisz w trybie one shot, przekadruj z wciśniętym do połowy spustem, lub masz opcję blokowania ostrości (poszukaj w instrukcji AE/AF lock)
uwaga przy zmianie ogniskowej: sporo obiektywów nie 'trzyma' ostrości przy zmianie ogniskowej. reszta jak wyżej.
Podobno na tym polega różnica między zoomem ("trzyma" ostrość) i obiektywem transfokalnym - zmiennoogniskowym (nie "trzyma" ostrości).
dreamstorm
09-08-2010, 09:04
Po złapaniu ostrości przekadrować można - tj. z przytrzymanym przyciskiem spustu ruszyć aparatem w lewo, prawo, góra, dół, ale nigdy przód tył !, bo po naciśnięciu spustu "zamrażamy" też głębie ostrości w konkretnym miejscu i rucha aparatem do przodu lub do tyłu spowoduje utratę ostrości w miejscu w którym nam na tej ostrości zależy (oczywiście zależy od przysłony i punkcie, na którym się ostrzy),
jajurek - nie ma żadnej różnicy między zoomem a stałką. Różnice wynikają z ogniskowej i głębi ostrości, oddaleniu od fotografowanego obiektu.
jajurek - nie ma żadnej różnicy między zoomem a stałką. Różnice wynikają z ogniskowej i głębi ostrości, oddaleniu od fotografowanego obiektu.
nie o tym mówimy. jeżeli ustawisz ostrość dajmy na to w kicie na 55mm i zmienisz ogniskowa na 18 to ostrość nie będzie już w punkcie na który ostrzyłeś na 55mm. w niektórych lepszych szkłach po zmianie ogniskowej ostrość zostaje w tym samym punkcie. chyba tak jak jajurek napisał - jest jakaś różnica w nazewnictwie, ale chyba nazywa się to obiektyw parafokalny.
dreamstorm
09-08-2010, 09:38
A, tak jest :)
W niektorych Tamronach 17-50 ponoc ostrzylo sie na 50mm i zoomowalo na 17mm by bylo ostro tam gdzie trzeba bo AF na 17mm miewal problemy.
Witam,
w związku z tym, że od niedawna jestem posiadaczem lustrzanki to czytając wasze forum nie zawsze rozumiem co autor miał na myśli.
Na przykład chodzi mi o takie stwierdzenie:
Ostrzysz centralnym a potem przekadrowujesz?
Jak to się robi? Chodzi o przełączenie na centralny punkt AF a potem zmianę kompozycji przez zmianę ogniskowej (zbliżenie oddalenie)?
Bardzo proszę o wyrozumiałość :-)
Warto wspomnieć, że w nie-lustrzankach filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama.
No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?
Piotru26
09-08-2010, 11:13
Dzięki wszystkim za szybkie wyjaśnienia.
Warto wspomnieć, że w nie-lustrzankach filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama.
Tak, przy czym przydałoby się pewne sprostowanie..
Już pomijając takie aspekty jak to, że GO w kompaktach jest kilkaktotnie większa (skrót myślowy) i nie trzeba się tak martwić o przekadrowywanie jak na jasnych stałkach podpiętych do lustrzanek, to kompakty ustawiają ostrośc na zasadzie detekcji kontrastu na powierzchni całej matrycy, a nie tylko wyznaczonych punktach i chyba w każdym miejscu na tejże matrycy skuteczność ostrzenia jest taka sama, w przeciwieństwie do lustrzanek w których to niektóre punkty AF są skuteczniejsze przy współpracy z jasnymi szkłami, bo jest odsłonięta większa częśc bazy puntów AF (tak to szło?).
Ale oczywiście jesli ktoś nie lubi jeździć ramką AF po ekranie w kompaktach i ma ja ustawioną tylko w centralnym punkcie, to fakt, że filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama..;)
No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?
W recenzji na the-digital-picture.com piszą, że nie jest parafokalny. Niech mi ktoś pojaśni, czy w przypadku panowania i używania AF-C i do tego ogniskowania mam się o co martwić.
Sytuacja wygląda tak, że mam ruchomy obiekt, zaczynam go fotografować punkcie A z ogniskową 200mm, ale w trakcie drogi do punktu B cały czas używając AF-C i serii zmieniam płynnie ogniskową np do 250 mm, albo do 150, czy mam tu jakieś powody do zmartwienia?.
Nigdy się jakoś nad tym nie zastanawiałem bo w poprzednim systemie nie miałem z tym problemów i większość zdjęć w serii była ostra, a tak z 20% to były chybione, chyba, że one były chybione właśnie w momencie zmiany ogniskowej?
Tak, przy czym przydałoby się pewne sprostowanie..
Już pomijając takie aspekty jak to, że GO w kompaktach jest kilkaktotnie większa (skrót myślowy) i nie trzeba się tak martwić o przekadrowywanie jak na jasnych stałkach podpiętych do lustrzanek, to kompakty ustawiają ostrośc na zasadzie detekcji kontrastu na powierzchni całej matrycy, a nie tylko wyznaczonych punktach ...
Jeżeli sobie ustawimy pomiar punktowy/strefowy w środku w tzw. kompakcie to ostrość jest brana z tego obszaru. Trzeba więc uważać, żeby nie ostrzyć na piękne góry za modelką tylko na modelkę ;) I nie zależy to zbytnio od tego czy kompakt ma dużą czy małą GO.
Oczywiście wszystko tyczy się tego czy chcemy mieć wpływ na punkt ostrości, bo w innym przypadku to i w lustrzance można ustawić automat ostrości.
Autor wątku zadał pytanie w związku z zakupem lustrzanki, dlatego treść uprościłem, aby autor nie przejmował się słownictwem, bo w lustrzankach cudów nie ma.
Niech mi ktoś pojaśni, czy w przypadku panowania i używania AF-C i do tego ogniskowania mam się o co martwić.
AF-C ustawia ostrość na bierząco, więc i przy każdej ogniskowej. kwestia jak jest szybki - te 20% mogło wynikać stąd, że nie nadążał przy zmianie ogniskowej i poruszającym się obiekcie.