Zobacz pełną wersję : Canon 50 F/1,8 + zdjęcia z koncertu...
Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 08:39
Witam
Pstrykałem ostatnio koncert 50-tką i przeszedłem duże rozczarowanie :(
Nie wiem, czy to wina fizyki - w takich warunkach oświetleniowych tak wychodzi - czy wina obiektywu. Wybrałem najostrzejsze zdjęcie:
www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4881.JPG
Paramatry to:
Tryb: M
Przysłona:F/3,5
Czas:1/80
ISO:400
Balans: AUTO
Dodam, że po raz kolejny coś nie tak ze zdjęciami w takich warunkach mi wyszło - poprzednio też nie najostrzejsze wyszły. Czy sądzicie że to wina obiektywu?
twilight
13-11-2005, 08:57
Przyczyn moze byc kilka.Po pierwsze to jest bardzo zacne szkielko ale dopiero przy dosc znacznym przymknieciu,jak ono Ci rysuje przy 5,6 -8? Po drugie zdjecie moze byc nieznacznie poruszone,po trzecie-nie masz zalozonego jakiegos kiepskiego filterka ?
Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 09:01
Przeprowadziłem dość szczegółowy test mojej 50-tki przy którym stwierdziłem, że najlepiej ostrzy między 3,5 a 5,6 - tu są "szczyty" ostrości. Przy świetle dziennym wypada naprawdę nieźle - "bije" mojego KIT'a. Filtru nie miałem żadnego założonego. Nie wiem czy CZAS nie był powodem tej nieostrości - być może należałoby zrobić przy 1/100? Sam nie wiem, czy to co widać to wina poruszenia...
twilight
13-11-2005, 09:10
Jesli przy swietle dziennym rysuje ok to najprawdopodobniej poruszenie,1/80 to czas graniczny przy ktorym juz mozna sie nie wyrobic.
Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 09:12
Hmm... To jakie Twoim zdaniem powinny być parametry ustawienia trybu M w tym wypadku?
twilight
13-11-2005, 09:21
Jesli z reki to czas bedzie priorytetem- nie dluzszy niz 1/100 a i tak trzeba zwracac uwage na stabilne trzymanie aparatu.Mysle ze tutaj najlepszym wyjsciem bylby statyw lub chociaz monopod,co znacznie rozszerzyloby pole manewru parametrami ekspozycji.
Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 10:01
Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. Zrobiłem teraz test - podobne warunki oświetleniowe i podobne ustawienia aparatu. Ostry ma być kwiatek. Pierwsze zdjęcie:
www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4968.JPG
Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo od środka był na wysokości okna - jasne światło.
Drugie zdjęcie:
www.urbanowicz.xt.pl/ble/IMG_4967.JPG
Ustawiłem ostrość w punkcie AUTOFOCUSA na środku, ale punkt wyboru ostrości na prawo był już na wysokości ramki od okna. Zdjęcie wyszło ostre na kwiatku. Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?
Dodam że test na FF/BF wypadł świetnie....
twilight
13-11-2005, 10:54
IMO absolutnie niemozliwe,cos mi to wyglada na specyficzne wlasciwosci odwzorowania obrazu przez matryce.To juz nie moje rejony,niech sie wypowiedza Koledzy biegli w cyfrze :)
Paramatry to:
Czas:1/80
IMO poruszone, mi ostatnio poruszone wyszło na kicie @44mm, f/8, 1/125 !!!
IMO poruszone, mi ostatnio poruszone wyszło na kicie @44mm, f/8, 1/125 !!!
toż to musiało byc wydarzenie :shock:
na jakiej imprezie byłeś? gdzie tyle adrenaliny aplikują? ;)
Zgadzam się z przedmówcą - szczególnie u prezenterki widać wyraźnie poruszenie - przy takich zdjęciach i tej ogniskowej konieczny przynajmniej monopod i konkretne oparcie np. o filar czy ściane - sam się wiele razy o tym przekonałem. Zauważyłem też że jak się fotografuje pod wpływem emocji, kiedy się chce uwiecznić chwilę która na nas bardzo oddziałuje to wtedy bardzo łatwo o poruszenie - to nie matryca tylko brak statywu lub monopodu.
Janusz Body
13-11-2005, 12:41
Wydaje mi się że jest to wina działania autofocusa w takim oświetleniu. ..... Czy możliwe jest aby tak "głupiał" autofocus gdy w pobliżu jest jaśniej?
Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle. Nie wiem ile wynosi ta granica - podejrzewam, że coś około 3-4 EV. Poniżej to juz duże kłopoty. Silne źródło swiatła w pobliżu punktu AF to tragedia. AF działa na zasadzie pomiaru kontrastu wiec silne kontrastowe oświetlenie może go ogłupiac.
W takich warunkach to chyba robiłbym wszystko w manualu ze statywu - wolałbym wydłużyć czas do np. 1/30 i przymknąc obiektyw trochę mocniej - to da większą GO. Ostrość TEZ w manualu nawet tylko na skale na obiektywie i tak jest z reguły lepiej niż na AF. Chyba, że ostrzenie AF na jasny kontrastowy punkt i potem szybkie kadrowanie z "zamrożonym" AF.
Janusz
twilight
13-11-2005, 12:51
Tak możliwe. AF potrzebuje światła i to sporo. Poniżej pewnej granicy nie bedzie działał wogóle.
Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro :)
Tomasz Golinski
13-11-2005, 13:43
ostrość wydaje się ok. przy takim światle stanowczo AF powinien wyrabiać. 50 nie rysuje najlepiej na pełnej dziurze i pewne poruszenie też może być, ale przecież zdjęcia nie powinno się oglądać na pełnym powiększeniu! W standardowym rozmiarze jest ok.
Być może zdjęcie ma przejarany czerwony kanał. Gdzieniegdzie powstają takie dziwne zafarby.
Druga polowa zdjęć http://212.33.73.85/tomaszg/foto/05Kopysc/index.html jest z 50. Obejrz, porównaj czy Twoje jest typowe.
Tomasz Urbanowicz
13-11-2005, 16:23
Z tym powiększeniem to trochę nie tak - po takim powiększeniu można przekonać się o jakości zrobionego zdjęcia.
No i chyba znalazłem przyczynę tej nieostrości... Zawsze robiłem kompaktem, w którym nie ma migawki no i lustra :) Stabilniej się przez to robiło, teraz muszę dać rękę do kalibracji imadłowej :) Po kilkudziesięciu próbach zdjęcia już wychodzą ostre, ale i tak jeszcze muszę poćwiczyć, żeby przy wciskaniu spustu delikatnie nie poruszyć. No nic, trening czyni mistrza ;-) Dziękuję i pozdrawiam.
Janusz Body
13-11-2005, 21:15
Zakres dzialania AF w dobrym lustrze to +/- EV 0-18 przy ISO 100 wiec w scenach ktore dotycza watku autofocus spokojnie powinien sie wyrobic.Jesli warunki sa zbyt trudne dla automatyki to obiektyw zwykle jezdzi w te i spowrotem,ale jezeli juz wyostrzy ,to po prostu powinno byc ostro :)
Tak tylko pełne światło obiektywu (to używane do AF) to 1.8 więc już potrzebuje oświetlenia "prawie" 2 EV. To 0-18 dotyczy tylko centralnego punktu pomiarowego. Te boczne już potrzebują więcej światła. Jeśli warunki są zbyt trudne to obiektyw jeździ i zdarza się, że ostrzy niedokładnie. Mam nawet taką obserwację (można sprawdzić samemu): aparat na statywie z wężykiem + marne światło, tak na granicy ostrzenia = 3/10 pomiarów AF jest spieprzonych. Nawet nie trzeba pstrykać wystarczy obserwować pierścień na obiektywie. Być może jest to trochę relacja body-obiektyw ale eksperyment jest powtarzalny. Niektóre obiektywy wykazują szczególne zdolności do takich zachowań. Moja osobista obserwacja to, że im krótsza ogniskowa i wieksza glebia ostrosci na pełnej dziurze tym AF częściej sie myli.
Janusz
Tomasz Golinski
13-11-2005, 21:59
0-18EV jest podobno podawane dla przesłony 1.4 a nie 1.0.
Janusz Body
13-11-2005, 22:53
0-18EV jest podobno podawane dla przesłony 1.4 a nie 1.0.
No właśnie "podobno" ;-) Nie wiem - dla mnie EV to oświetlenie sceny i to co moge zmierzyć swiatłomierzem a ten uparcie gada 1s i f1.0 = 0EV :-) No ewentualnie 4s i f2.0 to też 0EV. Moje 20D poniżej 3-4EV jest albo wolne, albo się myli albo co pomiar AF to inny wynik - te 3/10 o których pisałem. Ciekawe, że w takich złych warunkach na manualnym ostrzeniu pika i błyska czerwonym jak mam dobrą ostrość. Czyli układ pomiarowy działa tylko wykonawczy nie chce.
Janusz
Tomasz Golinski
13-11-2005, 22:57
To jasne, ale aparat mierząc ostrość korzysta z obiektywu. Jeśli przy 0EV z 50/1.4 da radę, to z grzyb/2.8 da radę dopiero 2EV. Parametry pracy AF 0-18 dotyczą przesłony 1.4. Ktoś to z instrukcji wyczytał. Nie sprawdzałem sam, więc podobno.
Janusz Body
13-11-2005, 23:16
....Parametry pracy AF 0-18 dotyczą przesłony 1.4. Ktoś to z instrukcji wyczytał. Nie sprawdzałem sam, więc podobno.
W instrukcji to stoi napisane -0.5 do 18.0 (20C/68F ISO 100) - to by odpowiadało 0-18.0 dla obiektywu 1.4 :-) ale tylko "opdpwiadało". To odniesienie do obiektywu 50mm/1.4, o którym piszesz to i owszem jest tyle, że w "Exposure Control".
W tej instrukcji to dużo jest napisane. Używają zwrotu "metering range" co niestety może oznaczać, że mierzyć to mierzy ale "executing range" jest troche inny :-(
Janusz
Tomasz Golinski
13-11-2005, 23:19
Może i tak. Ciekawi mnie za to, co do tego ma ISO.
Janusz Body
13-11-2005, 23:29
Może i tak. Ciekawi mnie za to, co do tego ma ISO.
No chyba ma. Ten układ pod lustrem TTL-CT-SIR też musi mieć jakąs czułość i to -.5 - 18.0 odnosi się do ISO100 i 20Celsuisza. To CMOS też tylko mniejszy.
Janusz
Tomasz Golinski
13-11-2005, 23:42
Ale jego czułość jest sprzężona z czułością matrycy? Czy sam ją podbija? Czy może 100 to max czułość? Coś mi tu nie gra.
Janusz Body
13-11-2005, 23:52
Ale jego czułość jest sprzężona z czułością matrycy? Czy sam ją podbija? Czy może 100 to max czułość? Coś mi tu nie gra.
Nie, chyba nie. Wydaje mi się, że raczej chodzi tu o ustalenie jakiegoś punktu odniesienia. W końcu zależność przysłona, czas, czułość obowiązuje a EV opisuje tylko dwie pierwsze dla ISO 100 właśnie.
Tomasz Golinski
13-11-2005, 23:57
Dla ISO100 właśnie. Więc nie trzeba tego przecież powtarzać w specyfikacji.
Ale Ty twierdziłeś, że czujniki AF mają być może zmienne ISO. I to mnie ciekawi. Czy samo się obniża by zwiększyć dokładność?
Janusz Body
14-11-2005, 00:13
Dla ISO100 właśnie. Więc nie trzeba tego przecież powtarzać w specyfikacji.
Trzeba, trzeba :-) W ogromnej ilości róznych miejsc identyfikuje się standardy bardzo dokładnie, żeby uniknąc pomyłek. np. masę właściwą można podawać w 15C albo 60F. Przykładów mnóstwo. EV dla ISO100 to chyba nie jest standard ani ISO ani ASTM. Ponieważ można sensownie mówić o EV dla ISO1600 więc...
.. że czujniki AF mają być może zmienne ISO. I to mnie ciekawi. Czy samo się obniża by zwiększyć dokładność?
Pojęcia nie mam :-) Jedyne co wiem to to ze ten cały "phase detection" to porównanie dwóch obrazów.
http://photonotes.org/cgi-bin/entry.pl?id=Phasedetection
Wiem też - z własnego doświadczenia - że granica 5.6 w 20D czasem jest a czasem jej nie ma - jak jest duże EV to 35-350/4.5-5.6 + TCx2 jakos se radzi. Jest osobny wątek na ten temat ale tu może być punkt wspólny.
No i zostaje to "być może" :-)
Janusz
Tomasz Golinski
14-11-2005, 00:22
Ale !EV oznacza jakiś czas przy jakiejś pzresłonie i przy jakimś ISO. Inaczej byłoby bez sensu.
Janusz Body
14-11-2005, 00:25
To porównanie obrazów to dla mnie oznacza, że obrazy muszą powstać (żeby można je było porównywać) czyli zmiana ISO ma znaczenie.
Janusz
Tomasz Golinski
14-11-2005, 00:31
Jasne, że ma znaczenie czułość czujnika, tylko logiczne jest uzględnienie jej i podanie końcowego wyniku w postaci rozpiętości oświetlenia.
Ale !EV oznacza jakiś czas przy jakiejś pzresłonie i przy jakimś ISO. Inaczej byłoby bez sensu.
Nie. EV oznacza konkretne warunki oświetleniowe.
Znając EV możesz tymi trzeba zmiennymi manipulować. Chyba będą się ślizgać po płaszczyźnie jakiejś, nie?
Niektóre światłomierze podają wynik w EV.
Tomasz Golinski
14-11-2005, 01:42
Minek - własnie o to mi chodziło. Nie mówiłem, że jest to tylko jeden czas przy jednej przesłonie i dla tylko jednego ISO. Zwracałem uwagę właśnie na to, że potrzebny jest ten trzeci parametr. Inaczej nie byłaby to miara oświetlenia.
Po płaszczyźnie nie. Przecież zalezność w przesłonie jest przez pierwiastek ;) A jak jeszcze czułość wyrazisz w DIN to już całkiem hardcore ;)
Po płaszczyźnie nie. Przecież zalezność w przesłonie jest przez pierwiastek ;) A jak jeszcze czułość wyrazisz w DIN to już całkiem hardcore ;)
Ojeju, narysuj skalę przysłon logarytmiczną (z podstawą 2), ISO właśnie w DIN albo też log2 i czasu również w log2 - i masz płaszczyznę.
Tomasz Golinski
14-11-2005, 12:14
Ba. Twierdzenia o funkcji uwikłanej i parę innych mówią, że prawie dla każdej funkcji znajdziesz takie współrzędne :p
Dobra, niech Ci nie będzie. Ostatecznie co za różnica, czy płaszczyzna, czy zjeżdżalnia. Ważne, że na jednej, określonej powierzchni.
Dobra, niech Ci nie będzie. Ostatecznie co za różnica, czy płaszczyzna, czy zjeżdżalnia. Ważne, że na jednej, określonej powierzchni.
Uwazaj bo zaraz Tomek wyjedzie ci z twierdzeniami o powierzchniach ;) .