Zobacz pełną wersję : Jaki analog?
Witam, Szukam jakiegoś dobrego niedrogiego korpusu C. Nie jestem w temacie analogów C bo wcześniej siedziałem konkurencyjnym P a za analoga służył mi zenit który właśnie się zepsuł , po którym zostały mi piękne obiektywy M42 . Zastanawiam się na jakimś korpusem C albo nad czymś od razu szkiełek m42 - Nie musi to być mega szybkie body, potrzebuje do portretów i krajobrazów ..
Nie kombinuj naokolo.. wez od razu M42 - tu cos wybierzesz: http://www.m42.republika.pl/
A ja polecam nowa puszke do M42, ma to kilka zalet, napisze tylko te dotyczace puszek C innych nie znam
- nowoczesny pomiar swiatla, wlacznie z pomiarem punktowym
- automatyka AV
- automatyczny naciag
- dobre/doskonale wizjery (xxx/xx)
- potwierdzenie ustawienia ostrosci (z odpowiednia przelotka)
- mala waga, stare m42 waza srednio 2x wiecej niz C xxx
Dosc powazna wada:
- czesc obiektywow M42 przy ustawieniu na nieskonczonosc moze zacinac lustro, jest obejscie ktore planuje, przelotka EF->nikon i nikon->m42 z soczewka. Wiem ze dziwny sposob, ale przelotke EF->nikon juz mam, a soczewka w adapterze nic zauwazalnie nie psuje
IMHO zadna przelotka z dandelionem nie zastapi ci ostrzenia na klinie. Poza tym w wiekszosci korpusow AF sa jakies przeklamania pomiaru swiatla z obiektywami M42 (a w Canonie nawet zalezne od przyslony). Z korpusem M42 tego nie bedzie. Sa body M42 ze spotem. Uzywalem kiedys Heliosa z Minolta 800si, ale znacznie latwiej bylo ostrzyc przy obiektywach manualnych na manualnym body.. Nie ma sensu sobie tak komplikowac zycia.
MacGyver
09-08-2010, 15:37
Poczytaj ten wątek
http://canon-board.info/showthread.php?t=64455
Jeśli zamierzasz używać wyłącznie szkieł M42 to lepiej kupić body do nich dedykowane.
a ja kupiłem manualnego Canona EF-M z matówką z klinem działa z M42 i z EOSami
MacGyver
09-08-2010, 22:26
Też mam EF-M-a i ale to dość rzadki aparat i ceny za niego są, nazwijmy to, "kolekcjonerskie" :-)