PDA

Zobacz pełną wersję : 430EX i ETTL II

Golibroda
12-11-2005, 23:19
Witam

Mam jedno krótkie pytanko………

Czy mój system:

1.Canon 350D,
2.Obiektyw SIGMA DC 18-200,
3.Lampa Canon 430 EX

pracuje w trybie ETTL czy ETTL II ?

Z instrukcji:
Na wyświetlaczy lampy bez względu na tryb ETTL czy ETTL II wyświetla się ETTL (i tak jest), dodatkowo pojawia się piktogram „automatyczny zoom do wielkości obrazu” ( i tak jest).

Z obserwacji:
Przy zmianie ogniskowej obiektywu, słychać ruchy palnika współgrające z ruchem obiektywu a na wyświetlaczu lampy pokazuje się ustawiona wartość (oczywiście w dopuszczalnym zakresie 24-105).

I nie wiem czy body a dalej lampa dostaje informacje o odległości czy nie. Jeśli nie to co tracę używając ETTL w stosunku do ETTL II i czy jedynym wyjściem „pełni szczęścia„ jest posiadanie obiektywów Canona ?.

KuchateK
12-11-2005, 23:29
Widze ze dokladnie przeczytales watek znajdujacy sie dwa wyzej od Twojego:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Zeby nie zanudzac juz co niektorych nie napisze kolejny raz tego samego a pozostawie tylko droge do odpowiedzi.

Golibroda
12-11-2005, 23:52
Widze ze dokladnie przeczytales watek znajdujacy sie dwa wyzej od Twojego:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Zeby nie zanudzac juz co niektorych nie napisze kolejny raz tego samego a pozostawie tylko droge do odpowiedzi.

Czytałem to w pierwszej kolejności. Że ETTL II nie jest powiązany z pomiarem odległości a w związku z tym obojętnie mu jakie ma szkiełko.

Ale oczekiwałem tylko konkretnych pięciu słow:
Twój system pracuje w ETTL II.................

Jednak druga strona polskiej instrukcji do lampy w trzeciej kropce wyraźnie rozgranicza ETTL od ETTLII własnie "z uwglednieniem informacji o odległosci obiektu"
Czyli mam rozumieć,że każdy obiektyw co ma autofokus przekazuje do lampy informacje o odległosci z punktu pomiarowego ?

Może odpowiedź dla wielu jest prosta i oczywista ale dla poczatkującyh może być skomplikowana.

KuchateK
13-11-2005, 00:09
Skoro czytales to sa tam takie zdania:

Po pierwsze nowy system nie wymaga pomiaru odległości od obiektywów. E-TTL II przede wszystkim to nowe algorytmy pomiaru i obliczania światła.

Body nie musi i nigdy nie przechodzi do żadnego innego systemu pomiaru jeśli posiada E-TTL II.

System nie wymaga do działania informacji z obiektywu. W dużej ilości sytuacji sam z siebie ignoruje informacje o odległości.
Mysle ze wystarczy...
Sam pisalem... Zboczymy teraz na temat czytania ze zrozumieniem?

Golibroda
13-11-2005, 00:15
Skoro czytales to sa tam takie zdania:

Sam pisalem. Zboczymy teraz na temat czytania ze zrozumieniem?

Dwóch facetów to już zboczenie :), i wiem,że to Ty pisałeś FAQ jednak instrukcja mówi co innego stąd moja wątpliwość a nie brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Mimo wszystko dziekuję za "nauki"...................:), bo w wielu miejscach netu właśnie polemika wygrywa z poradą i wychodzi najlepiej.

P.S.
Ale szybko zmieniasz posty :), nie nadążam odpowiedzieć a już ich nie ma :)

KuchateK
13-11-2005, 00:18
Aha, na koniec...

E-TTL II to funkcja body nie lampy i od body ona pochodzi.
Wiec instrukcja do lampy jest poziom nizej jak ta do body... To body dyktuje pomiar a nie lampa. Lampa tylko poslusznie wykonuje "rozkazy".

Zreszta w instrukcjach to glupoty pisza ;)

Golibroda
13-11-2005, 00:24
Aha, na koniec...

Wiec instrukcja do lampy jest poziom nizej jak ta do body... To body dyktuje pomiar a nie lampa. Lampa tylko poslusznie wykonuje "rozkazy".

Zreszta w instrukcjach to glupoty pisza ;)

Instrukcję papierową mam przed sobą.
To mam rozumieć,że pracuję w ETTL II ??, bez względu na założony obiektyw ?

Odpowiedzi do wyboru TAK/NIE :)

KuchateK
13-11-2005, 00:26
No dobra, bo widze ze uparty jestes ;)
TAK

Golibroda
13-11-2005, 00:29
No dobra, bo widze ze uparty jestes ;)
TAK

Dziekuję bardzo, nie uparty tylko dociekliwy :mrgreen: